«Το “Golendri” ακινητοποιήθηκε και αμέσως πήραμε εντολή να επιβιβαστούμε σ’ αυτό. Τη στιγμή που προσεγγίζαμε ένα άτομο, που αργότερα διαπιστώθηκε ότι είναι ο πλοίαρχος, βρισκόταν στη γέφυρα και μιλούσε στο τηλέφωνο. Στο καράβι επέβαιναν ως πλήρωμα έξι Ουκρανοί υπήκοοι. Πραγματοποιήσαμε έλεγχο στο φορτίο και διαπιστώσαμε την ύπαρξη στα αμπάρια μεγάλου αριθμού χαρτοκιβωτίων τσιγάρων, δίχως την προβλεπόμενη ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης. Το ένα από τα δύο αμπάρια ήταν σφραγισμένο με μολυβοσφραγίδα, ενώ το δεύτερο ήταν ανοικτό και η μολυβοσφραγίδα είχε παραβιαστεί. Στο χείλος του ανοικτού αμπαριού ήταν εγκατεστημένος ταινιόδρομος για τη μεταφορά των χαρτοκιβωτίων, ενώ ήταν εμφανές ότι έλειπαν αρκετά χαρτοκιβώτια». Ετσι περιέγραψε ενώπιον αξιωματικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου όσα εκτυλίχθηκαν, τη νύχτα της 15ης Ιουνίου ανοικτά των Σφακίων, 37χρονος επικελευστής του Λιμενικού που μετείχε στην επιχείρηση ακινητοποίησης του λαθρεμπορικού πλοίου «Golendri». Η γραπτή κατάθεσή του περιλαμβάνεται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, που φέρνει στο φως η «Κ».
Χωρίς στίγμα
Το υπό σημαία Τανζανίας φορτηγό πλοίο «Golendri» εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου νότια της Κρήτης να πλέει χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας και έχοντας απενεργοποιημένο το αυτόματο σύστημα εντοπισμού του (ΑIS). Τέθηκε υπό παρακολούθηση και τη νύχτα της ίδιας ημέρας ακινητοποιήθηκε 1,5 ναυτικό μίλι ανοικτά των ακτών της Κρήτης. Πρόλαβαν να διαφύγουν οι δύο επιβάτες ενός ταχυπλόου με το οποίο θα γινόταν η μεταφορά των τσιγάρων στη στεριά και οι οδηγοί των τεσσάρων φορτηγών που περίμεναν να παραλάβουν το παράνομο φορτίο. «Μόλις γίναμε αντιληπτοί και τους ανακοινώσαμε ότι θα προβούμε σε έλεγχο, το φορτηγό πλοίο και το μικρό φουσκωτό τράπηκαν σε φυγή. Πραγματοποιήσαμε καταδίωξη για περίπου δέκα λεπτά, αλλά, λόγω της μεγάλης ιπποδύναμης του ταχύπλοου και της απόστασης που υπήρχε μεταξύ μας, χάσαμε τα ίχνη του σκάφους χωρίς να διακρίνουμε τα στοιχεία του», είπε στην κατάθεσή του ένας από τους άνδρες του Λ.Σ. που μετείχε στην επιχείρηση.
Tο «Golendri» ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου και, ύστερα από έρευνα στα αμπάρια του, προέκυψε ότι μετέφερε περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Τα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν για λαθρεμπορία, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία και μετά την απολογία τους στον ανακριτή προφυλακίστηκαν. Επιπλέον, κατασχέθηκαν οι φορτωτικές και τα δηλωτικά έγγραφα του φορτίου, όπως επίσης οι χάρτες και τα συστήματα GPS του πλοίου.
Από την επεξεργασία των πειστηρίων προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η έρευνα στη μνήμη της συσκευής GPS, που βρέθηκε στη γέφυρα, αποκάλυψε ότι το «Golendri» κινήθηκε δυτικά της Πελοποννήσου με νότια κατεύθυνση και στη συνέχεια νότια της Κρήτης με ανατολική κατεύθυνση μέχρι το ύψος του Μύρτου. Εκεί, άλλαξε πορεία και κινήθηκε προς τις ακτές των Σφακίων. Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ακόμα ότι στη γέφυρα βρέθηκε ναυτιλιακός χάρτης πάνω στον οποίο είχε χαραχθεί με μολύβι πορεία με προορισμό τα Σφακιά. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα της έρευνας στα έγγραφα του φορτίου. Κι αυτό, διότι ως αποστολέας των τσιγάρων εμφανίζεται εταιρεία με έδρα το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου, η οποία έχει ανάμειξη σε τουλάχιστον ακόμη μία υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα: την κατάσχεση τον Μάρτιο του 2015 του φορτηγού πλοίου «Zahra» στους Καλούς Λιμένες Κρήτης, φορτωμένου με πάνω από 1,5 εκατ. πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Το πλοίο είχε εντοπιστεί τη στιγμή που το πλήρωμά του, έξι Ουκρανοί ναυτικοί, με ειδικό ταινιόδρομο μεταφόρτωναν τις κούτες με τα τσιγάρα σε φορτηγά. Στην περίπτωση του «Golendri», η παραλήπτρια εταιρεία του φορτίου εμφανίζεται να έχει την έδρα της στο Τομπρούκ της Λιβύης, ενώ στην περίπτωση του υπό σημαία Σάο Τομέ λαθρεμπορικού «Zahra», τη Βεγγάζη. Πιθανολογείται πως πρόκειται για εμπορικές επωνυμίες-σφραγίδες, με μόνη χρησιμότητα την κάλυψη λαθρεμπορικών συναλλαγών. Αντίθετα, η εταιρεία-αποστολέας των τσιγάρων εμφανίζεται να έχει την έδρα της στη «Ελεύθερη Ζώνη» του Μπαρ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει 12 παρόμοιες εξαγωγές τσιγάρων με πλοία προς τη Λιβύη.
Αρση απορρήτου
Στην έκθεση κατάσχεσης αναφέρονται αναλυτικά οι ποσότητες και οι εμπορικές επωνυμίες των τσιγάρων που βρέθηκαν στα αμπάρια. Πρόκειται, ενδεικτικά, για τσιγάρα «American House» και «Murad Alamdar» που παρασκευάζουν εταιρείες με έδρα την Τουρκία, πάνω 12 εκατ. τσιγάρα D&B Comfort που παρασκευάζει κινεζική καπνοβιομηχανία, αλλά και 2 εκατ. τσιγάρα Brooks. Με έγγραφό του, ο εισαγγελέας Πειραιά που εποπτεύει την έρευνα έχει ζητήσει να διακριβωθεί ποιες εταιρείες παράγουν τις μάρκες των κατεσχεθέντων τσιγάρων, ποιες απ’ αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα, ποιοι είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους, ενώ ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να αναζητήσουν την πορεία των κατασχεθέντων τσιγάρων. Ακόμα, ζητεί να γίνει άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο 6944 58…., το οποίο τη στιγμή της επιχείρησης του Λιμενικού δεχόταν και πραγματοποιούσε κλήσεις στο κινητό τηλέφωνο του καπετάνιου. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά.
Πηγή:www.kathimerini.gr