12.8 C
Chania
Sunday, December 14, 2025

Στο 16% τα εκτός Βουλής, δεύτερο ιστορικό υψηλό στη μεταπολίτευση

Ημερομηνία:

Υψηλά ποσοστά, που αποτελούν δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στη μεταπολίτευση, έλαβαν αθροιστικά τα κόμματα που έμειναν εκτός κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

  • Κοντά στο όριο του 3% έφτασαν τρία κόμματα, τα οποία έλαβαν συνολικά σχεδόν 500.000 ψήφους. Η πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη με 2,92%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,89% και το ΜέΡΑ25 με 2,62% διαμόρφωσαν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων στο 16%.
  • Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, τα «λοιπά» κόμματα έλαβαν ποσοστό 8,07%, με τη Χρυσή Αυγή στο 2,93% και την Πλεύση Ελευθερίας στο 1,47%.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 6,40%, από το οποίο το 2,86% προερχόταν από τη Λαϊκή Ενότητα.
  • Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν στο 8,62% με μεγαλύτερο από αυτά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) με 2,47%.
  • Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 5,98%, αλλά σε αυτές που προηγήθηκαν ένα μήνα νωρίτερα, εκτοξεύτηκε στο 19,02% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον από το 1974 έως σήμερα. Το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε τότε στους Οικολόγους Πράσινους 2,93%, στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) 2,89%, στη Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥ) 2,55% και στη Δημιουργία Ξανά 2,15%.
  • Σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης από το 2010 και πίσω τα ποσοστά των λοιπών κομμάτων αθροιστικά δεν υπερέβησαν το 5%.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 13/12/1943 – ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Ένα σπουδαίο κείμενο του αντιστασιακού Χαράλαμπου Ρούπα για το...

Ελληνικό Εθνικό ταμείο φυσικού αερίου και πετρελαίων

Του Γιώργου Ουρανού Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Συντάξεων  Με αφορμή την πιθανολογούμενη...

Μία αλλιώτικη ενατένιση: Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη

Της Πηνελόπης Ντουντουλάκη Η έκθεση ζωγραφικής του Φώτη Λαγουδάκη ,...