15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

“Στρατηγικοί επενδυτές” ενδιαφέρονται για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων – Ολοκληρώνεται το επιχειρηματικό έργο – Σε πορεία κερδοφορίας ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ, ΧΙΩΤΑΚΗΣ

Ημερομηνία:

Αισιοδοξία επικρατεί στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων μετά και την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 16 Ιουνίου, στην έδρα του συνεταιρισμού στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στελέχη και μέτοχοι της τράπεζας ενημερώθηκαν και συμμετείχαν στην έγκριση των οικονομικών καταστάσεων των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2017, στον καθορισμό τιμής για τη διάθεση των συνεταιριστικών μονάδων και στην έκδοση νέων μερίδων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Μιχάλης Μαρακής γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό πάρκο ενώ εντός τριμήνου θα έχουν αποπεραρωθεί και τα έργα για τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας Χιωτάκη.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Μαρακάκης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρων θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό και από την Ελλάδα αναφέροντας τα εξής:

“Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επενδυτές για την Τράπεζα μας. Μην ξεχνάτε ότι σήμερα υπάρχει έλλειψη τραπεζικών ιδρυμάτων, λειτουργούν λίγες τράπεζες, 4 συστημικές και 2-3 ιδιωτικές. Για να δοθούν νέες άδειες είναι πολύ δύσκολο σε μια χώρα όπως η δική μας που έχει βιώσει μια κατάρρευση της οικονομίας, μια πτώχευση.  Θεωρώ ότι η άδεια μας έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Υπάρχει ενδιαφέρον για να μπουν στρατηγικοί επενδυτές στην τράπεζα μας και εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το εξής: Την όποια απόφαση θα την έχουν οι μέτοχοι της Τράπεζας! Εμείς κάνουμε συζητήσεις γιατί δεν μπορούμε να αρνηθούμε! Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπει κάποιος στην τράπεζα για να κερδοσκοπήσει άμεσα.

 Όσον αφορά τις τοπικές επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει η Συνεταιριστική Τράπεζα, και πιο συγκεκριμένα την ΑΒΕΑ, τη ΒΙΟΧΥΜ, και την εταιρεία ΧΙΩΤΑΚΗΣ, ο κ. Μαρακάκης είπε τα εξής:”…η Τράπεζα Χανίων είναι μια επενδυτική τράπεζα που αγωνίζεται όλα τα χρόνια να βοηθήσει την τοπική κοινωνία και οικονομία. Στην περίοδο της κρίσης πήραμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν και τους δώσαμε μια προοπτική. Στοχεύουμε επίσης σε τομείς της οικονομίας όπως είναι η ενέργεια, τα ακίνητα, ο τουρισμός και βεβαίως στον τομέα της κρητικής διατροφής και στα κρητικά προϊόντα σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε κερδοφορία. Ήταν ένα στοίχημα για εμάς που το κερδίζουμε. Επίσης, βρισκόμασατε σε μια διαδικασία εκσυχρονισμού. Λ.χ., η εταιρεία “Χιωτάκης” έχει ενταχθεί σε έναν αναπτυξιακό νόμο και σε τρεις περίπου μήνες θα μεταστεγαστεί σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο κοντά στο Αεροδρόμιο. Θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα στο χώρο της ζύμης, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά ευρύτερα στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος οτι αυτή η επιχείρηση πολύ σύντομα θα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιστορικότερες επιχειρήσεις της Κρήτης, την ΑΒΕΑ και τη ΒΙΟΧΥΜ, που εκσυχρονίζονται και μπαίνουν σε κερδοφορία”.

Όσον αφορά το επιχειρηματικό πάρκο στη Μαλάξα ο κ. Μαρακάκης επισήμανε τα εξής:

“Το έργο θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου. Το επιχειρηματικό πάρκο το “έχουμε πάρει πάνω μας” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων, που είναι μέτοχος με 30% και με τη συμμετοχή ενός ακόμη ιδιώτη. Θεωρώ οτι είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης και ίσως το καλύτερο επιχειρηματικό πάρκο στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε οτι οι επενδύσεις που θα γίνουν συνολικά, με την μεταστέγαση περίπου 200 επιχειρήσεων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών στην περιοχή, θα ξεπεράσει τα 650 εκ.ευρώ. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται στον τόπο”.

Όσον αφορά τις προοπτικές περαιτέρω απέκτασης της Τράπεζας με δημιουργία καταστημάτων και σε άλλες περιοχές πέραν της Αθήνας, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας είπε:

“Στην Αθήνα ζει το 50% του ελληνικού λαού ενώ εκεί βρίσκεται σε πληθυσμό άλλη μια Κρήτη. Υπήρχε ένα ενδιαφέρον ουσιαστικά από το κρητικό στοιχείο να πάμε στην Αθήνα αλλά και από οικονομικής πλευράς είναι ένας τόπος όπου μπορούμε να αντλήσουμε ιδιαίτερα κεφάλαια και να τα φέρουμε στον τόπο μας. Είμαι αισιόδοξος και για αυτό έχουμε κάνει την επέκταση με επτά καταστήματα που λειτουργούν στην Αττική πέραν των 16 καταστημάτων που λειτουργούν στην Κρήτη.

Η τράπεζα αναπτύσσεται και είναι πλέον θέμα της Τράπεζας της Ελλάδας να εγκρίνει την επέκταση. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι σήμερα ήταν πολύ περιορισμένη αυτή η επέκταση γιατί η Τράπεζα της Ελλάδας μας ανάγκασε να κλείσουμε καταστήματα στην Κρήτη για να ανοίξουμε καταστήματα στην Αθήνα. Αισιοδοξούμε οτι δεν θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε το δίκτυο μας στην Κρήτη ώστε να αναπτυχθούμε σε όλη την Ελλάδα, αν πάρουμε τις σχετικές εγκρίσεις”.

Ο κ. Μαρακάκης τόνισε επίσης ότι ως τράπεζα “θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα “μαξιλαράκι ασφαλείας” αυτήν την περίοδο, για αυτό είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.

Άλλα, όπως είπε:

"google ad"

“Οι απαιτήσεις είναι πολύ μικρότερες από αυτό που θα ζητήσουμε. Είμαστε όμως αισιόδοξοι οτι θα κάνουμε μια ξεχωριστή πρόταση στους παλιούς μετόχους για να ωφεληθούν από την συγκεκριμένη αύξηση. Με αυτόν τον τρόπο όμως θα δοθεί και η δυνατότητα στη τράπεζα, να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, γιατί οι σχετικές άδειες από την ΤτΕ, δίνονται ανάλογα με την κεφαλαιακή της επάρκεια και τα μεγέθη της”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...