15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στ. Αρναουτάκης: «Θέλουμε μια Πράσινη Κρήτη, πρώτη στις ενεργειακές εξελίξεις»

Ημερομηνία:

Μέσα στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται για την Ενέργεια, η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, τους Δήμους και όλους τους παραγωγικούς φορείς, «προκειμένου να οδηγήσουμε το νησί στην πρώτη θέση των ενεργειακών εξελίξεων», όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας το 5ο κρητικό συνέδριο ενέργειας.

Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνεται στη Χερσόνησο η Διεθνής Έκθεση Ενέργειας της Ελλάδας και το 5ο Κρητικό Συνέδριο.

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε λόγο για τη στόχευση της Περιφέρειας που εστιάζει σε «ένα νησί, καθαρό ενεργειακά, μια Πράσινη Κρήτη που γίνεται ελκυστική για τους επισκέπτες της, που είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της και το κυριότερο μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η υλοποιούμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και με την Αττική το 2023, «θα καλύψει το μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα του νησιού, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική είσοδό μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, με σημαντική μείωση των ρύπων κατά 60%».

Σημείωσε δε πως παράλληλα, με το διακρατικό ευρωπαϊκό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, «η Κρήτη αποκτά κομβικό ρόλο στη  μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Μεσογείου. Μεταβάλλεται έτσι οριστικά η θέση της Κρήτης, στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς το νησί θα γίνει μέρος των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κάνουμε έτσι ένα βήμα προς τα εμπρός, διανύοντας το δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι «με τη μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού  για τη Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων βελτιώνουμε συνεχώς το ενεργειακό αποτύπωμα του νησιού».

Η διοργάνωση του 5ου κρητικού συνεδρίου ενέργειας, στοχεύει στη συγκέντρωση εθνικών αρχών, στελεχών της βιομηχανίας και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και άλλες χώρες, προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες και πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια, τη ναυτιλία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τοπικές αρχές, ρυθμιστικές αρχές, ινστιτούτα, κοινωνία, ακαδημαϊκοί, βιομηχανίες μέσω Παρουσιάσεων, Εργαστηρίων και Εκθέσεων προκειμένου ν’ ανταλλάξουν απόψεις και να συνδεθούν με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς και φορείς λήψης αποφάσεων.

Από την Περιφέρεια Κρήτης παρόντες στο συνέδριο είναι οι Αντιπεριφερειάρχες Χανίων Νίκος Καλογερής, Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης και Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη που παρουσιάζουν στο πλαίσιο του συνεδρίου την πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...