15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συμφωνία με Τράπεζα Χανίων: Πού “τρέχει” και πού “κολλάει” η Παγκρήτια υπό τους νέους μετόχους

Ημερομηνία:

Της Βάσως Αγγελέτου

Αποφασισμένοι να “ξεσκονίσουν” συμφωνίες και συνεργασίες που είχαν συναφθεί ή δρομολογηθεί υπό το προηγούμενο μετοχικό καθεστώς εμφανίζονται οι νέοι βασικοί μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Δύο εβδομάδες μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ που ανέδειξε ως μέτοχο πλειοψηφίας το επιχειρηματικό σχήμα Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου (με ποσοστό 32,4%), η τράπεζα ανακοίνωσε ότι μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” η συγχώνευση με τη συνεταιριστική τράπεζα Χανίων και η διαχείριση κόκκινων δανείων από την QQuant.

“Η επιτυχία της Παγκρήτιας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των νέων μετόχων, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αξιολογήσουν όλες τις σημαντικές συμφωνίες που βρίσκονται σε ισχύ”, αναφέρουν στο Capital.gr κύκλοι του πλειοψηφικού σχήματος.

Συμφωνία που “γέρνει” προς τη Χανίων

Η ακύρωση του deal που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο για τη συγχώνευση Παγκρήτιας – Χανίων δεν είναι στις προθέσεις των νέων μετόχων, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες από το περιβάλλον της Παγκρήτιας παρατηρείται “ανισορροπία” στη συμφωνία η οποία φέρεται εκχωρεί στην Τράπεζα Χανίων προνόμια που δεν συνάδουν με το σχετικό της μέγεθος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η χανιώτικη τράπεζα είχε θέσει όρους όπως η μεταφορά της έδρας της νέας τράπεζας -υπό την επωνυμία Candia- από το Ηράκλειο στην Αθήνα, καθώς και η εκπροσώπηση με πέντε μέλη στο 15μελές διοικητικό συμβούλιο -όροι που είχαν γίνει καταρχήν δεκτοί από την Παγκρήτια.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο “γάμος” ανάμεσα στις κρητικές τράπεζες είχε συμφωνηθεί πριν το deal με την HSBC. Στη δεδομένη στιγμή, η Παγκρήτια αποκόμιζε σημαντικά οφέλη όπως οι άδειες των υφιστάμενων καταστημάτων με τις οποίες θα μπορούσε να επεκτείνει την παρουσία της σε πανελλαδική εμβέλεια, καθώς και ο έλεγχος της Κρήτης από μία και μοναδική -ισχυρή- τράπεζα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αποφανθεί θετικά επί της αρχής για τη συγχώνευση των κρητικών τραπεζών, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητο όρο την κεφαλαιακή ενίσχυση της Παγκρήτιας για να ευοδωθεί οποιοδήποτε deal εξαγοράς. Σε κάθε περίπτωση, οι όροι της συγχώνευσης δεν είχαν υποβληθεί προς έγκριση στον Επόπτη, καθώς βρισκόταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Την άνοιξη του 2022, ωστόσο, προστέθηκε στην εξίσωση το ελληνικό παράρτημα της HSBC που άλλαξε σημαντικά τις ισορροπίες. Στους κόλπους της Τράπεζας Χανίων διατυπώνονταν ανησυχίες κατά πόσο το deal θα προχωρήσει, δεδομένου ότι πολλά από τα πλεονεκτήματα της μεταξύ τους συμφωνίας καλύπτονταν από την HSCB. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα premium καταστήματα και η πανελλαδική κάλυψη.

Οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν ακόμη περισσότερο όταν, τον Αύγουστο η Τράπεζα της Ελλάδος ανάγκασε σε αποχώρηση από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκρήτιας τον Γιώργο Σάλλα, αλλάζοντας άρδην τους συσχετισμούς.

Πάντως, πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι το deal με την Τράπεζα Χανίων θα ολοκληρωθεί “αλλά ίσως με διαφορετικούς όρους”. Σε αντίθετη περίπτωση, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η χανιώτικη τράπεζα θα χρειαστεί κεφάλαια “ίσως όχι άμεσα αλλά σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον”.

Ενοποίηση με την HSBC έως τον Ιούλιο

Εντελώς διαφορετική είναι η στάση των νέων μετόχων απέναντι στην εξαγορά της HSBC που με τα 15 premium καταστήματα και τον υψηλά καταρτισμένο προσωπικό της αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Παγκρήτιας.

"google ad"

“Η συγχώνευση με την HSBC προχωρά σε λειτουργικό επίπεδο με γοργούς ρυθμούς, τίποτα δεν τη σταματάει”, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών. Στόχος της τράπεζας είναι να ολοκληρωθεί σε όλα τα επίπεδα έως τις 30 Ιουνίου 2023 ώστε από την 1η Ιουλίου, Παγκρήτια και HSBC να είναι “μία τράπεζα”.

Τεχνικά, το project είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς προϋποθέτει την ενοποίηση δύο πολύ διαφορετικών συστημάτων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Παγκρήτιας ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στα στελέχη της HSBC και είναι ζωτικής σημασίας η παραμονή τους στο νέο σχήμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ερωτηματικά στη συμφωνία με την Quant

Μη συμφέρουσα φαίνεται πως κρίνουν τη συνεργασία με την εταιρεία Quant οι νέοι μέτοχοι, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι “ξανανοίγουν τον φάκελο” της συμφωνίας για τη διαχείριση NPEs ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Θυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2021 η Qquant ανέλαβε τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων με εξασφάλιση ακίνητα με την ονομασία “Kastor”, συνολικής αξίας 670 εκατ. ευρώ.

“Η Quant προκρίθηκε ως προτιμητέος διαχειριστής κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας την οποία πραγματοποίησε η τράπεζα με συμμετοχή άνω των 10 εταιριών διαχείρισης”, ανέφερε η ανακοίνωση της συμφωνίας.

Οι όροι της συμφωνίας, ωστόσο, φαίνεται πως δεν ικανοποιούν το σχήμα Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η πρόθεσή τους είναι να διακόψουν τη συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Πηγές του μετόχου εξηγούν ότι η πρόθεση είναι “η συνεργασία να συνεχιστεί με καλύτερους όρους για την τράπεζα”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ