18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μελέτη για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Σε πολύ θετικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, μεταξύ του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού Μιχάλη Βαμιεδάκη και των Προεδρείων των Ενώσεων ξενοδόχων της Κρήτης  με στόχο τις από κοινού δράσεις  και τη συμβολή όλων  στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας  Κρήτης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ο κ. Βαμιεδάκης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των Προεδρείων των ενώσεων ξενοδοχείων  που ζήτησαν τη συνάντηση-σύσκεψη και τους ενημέρωσε διεξοδικά  σχετικά με τα βασικά σημεία του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας αναφορικά με τον τουρισμό τα οποία επικεντρώνονται στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των επισκεπτών, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την διασύνδεση του τουριστικού κλάδου με τον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Βαμιεδάκης τους ενημέρωσε επίσης για τις  δράσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη και ζήτησε τη συνδρομή τους προκειμένου να επιτευχθεί  το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε στενή και συνεχή μεταξύ τους  συνεργασία με έμφαση στην εξωστρέφεια, στη στοχευμένη προβολή του νησιού στο εξωτερικό, στην προσπάθεια ανάδειξης των δυνατοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ξενοδόχων και τοπικών παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.

Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης των βασικών υποδομών και επισημάνθηκε η ευθύνη της Πολιτείας να ανταποκριθεί στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων που σηματοδοτούν την τοπική ανάπτυξη.

Πιλοτικά στην Κρήτη μελέτη για την επιμήκυνση τουριστικής περιόδου

Να σημειώσουμε εδώ ότι σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου βαρύτητα δόθηκε και κατά την πρώτη ημέρα του 13ου ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο οποίο η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε ως στόχο «να κατανείμουμε καλύτερα το τουριστικό ρεύμα», ενώ ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του ελληνικού τουριστικού επιχειρηματικού μοντέλου που αφορά το πρότυπο «ήλιος και θάλασσα».

Το θέμα απασχολεί έντονα και τον ΣΕΤΕ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Ανδρέα Ανδρέαδη, να ανακοινώνει χθες τη διενέργεια μελέτης που θα έχει ως στόχο να καθορίσει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η μελέτη θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ στη συνέχεια θα περιλάβει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Παραδείγματα 

Τα παραδείγματα άλλων -ανταγωνιστριών μάλιστα- χωρών που έχουν πετύχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αναφέρθηκαν ήταν ουκ ολίγα. Για παράδειγμα, ο Μιχάλης Μαυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της TUI Hellas αναφέρθηκε στη Φουερτεβεντούρα στα Κανάρια Νησιά, όπου η κατανομή των αφίξεων είναι αρκετά ομοιόμορφη κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ στην Αττάλεια της Τουρκίας έχουν επενδύσει σε γήπεδα γκολφ και πεζοπορικά μονοπάτια αλλά και σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο ιατρικός, με την περιοχή να έχει 10 νοσοκομεία και 15 κλινικές!

Αντίστοιχα, στην επαρχία της Μούρθια, στην Ισπανία, η τοπική κυβέρνηση, όπως ανέφερε το στέλεχος της Boston Consulting Group, Χουάν Χοσέ Ριβέιρο, έχει δημιουργήσει ένα πλάνο που περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές, δράσεις σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα κ.ά. προκειμένου να αυξήσει κατά 50% τα ετήσια τουριστικά έσοδα στοχεύοντας σε τουρίστες μεγάλης ηλικίας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του Φιλίπ Πουάλ, διευθυντή ξενοδοχείων του ομίλου Minoan Group, ο οποίος ανέφερε ότι η μόνη κατηγορία που θα συνεχίζει να αναπτύσσεται στο κομμάτι του τουρισμού και κάνει περισσότερες διακοπές είναι οι Ευρωπαίοι άνω των 65 ετών, οι οποίοι το 2015 θα αντιστοιχούν σε πάνω από το 20% του συνολικού πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου.

Αναζητήσεις 

Πάντως, ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η Μαρία Φουντά, διευθύντρια μάρκετινγκ της Google Greece ανέφερε ότι ο μέσος όρος των αναζητήσεων για διακοπές στην Ελλάδα φθάνει στις 523 χιλιάδες ανά ημέρα, νούμερο αρκετά εντυπωσιακό.

Στα 541,2 ευρώ η μέση ταξιδιωτική δαπάνη

"google ad"

Ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρσι υπήρξε στη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας στο α’ εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της ΤτΕ, στο διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2015 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 541,2 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το 2013.

Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση έπεσε κατά 1,3% στα 71,8 ευρώ (έναντι 72,7 ευρώ), ποσό που είναι πάντως υψηλότερο από τα 71,1 ευρώ του 2012, πάντα για το πρώτο μισό της χρονιάς. Μειωμένη ήταν και η μέση διάρκεια παραμονής, με τον αριθμό διανυκτερεύσεων να διαμορφώνεται στο φετινό α’ εξάμηνο στις 7,5 ημέρες έναντι 7,8 ημερών το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013.

Από την άλλη, υπήρξε αύξηση 15,4% στην ταξιδιωτική κίνηση με 7,041 εκατ. αφίξεις, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9,6% και διαμορφώθηκαν στα 3,811 δισ. ευρώ.

Δηλώσεις

«Για το 2015 όλες οι ενδείξεις μάς λένε ότι θα είναι μια ιδιαίτερα καλή χρονιά. Όχι μόνο σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων, αλλά και στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων», δήλωσε η υπ. Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

Τρεις επιλογές αντίδρασης προς την Ε.Ε. για το θέμα των περιορισμών στις επιδοτήσεις εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια

Μελέτη με στόχο τον καθορισμό δράσεων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ετοιμάζει ο ΣΕΤΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης

Με πληροφορίες από imerisia.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...