16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη το απόγευμα με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης και η κυρία Χάρις θα συζητήσουν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις.

H συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το ιστορικό υψηλό, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σύμφωνα με την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κυρία Χάρις διατηρεί στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, και είναι γνωστή η στενή της σχέση με την αναπληρώτρια κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Στο Κογκρέσο η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη για νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο απολαμβάνουν διακομματικής υποστήριξης. Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει τη δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1. Είναι σαφές πως κατά την αποψινή συνάντηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Καμάλα Χάρις θα συζητήσουν και για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...