21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνάντηση στα Χανιά για τη διάσωση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης – Κίνδυνος το ανεξέλεγκτο εμπόριό τους

Ημερομηνία:

Συνάντηση εργασίαςτης πρωτοβουλίας  «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», του προγράμματος κατάρτισης Αρωματικών &Φαρμακευτικών Φυτών με εκπροσώπους της Ομάδας Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Περιφέρειας Κρήτης για τα  Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Σκοπός της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 13/2/2019 στις εγκαταστάσεις του Μ.Α.Ι.Χ. στα Χανιά ήταν να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ της Ομάδας Εργασίας που συντονίζει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.,και του προγράμματοςκατάρτισης για τα αρωματικά καιφαρμακευτικά φυτά,το οποίουλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίωνστο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και αφορά την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι συνεργασίας και συντονισμού των φορέων για την υλοποίηση δράσεωνπου αφορούντην προστασία, διατήρηση και αξιοποίηση της αρωματικής και φαρμακευτικής χλωρίδας της Κρήτης, η οποία είναι μείζονος σημασίας για το νησί.

Η Κρήτη λόγω της μεγάλης παράδοσης στη χρήσητων αρωματικών και φαρμακευτικώνφυτών με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά,αποτελεί ιδανική περίπτωση εφαρμογής καινοτομιών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας τους. Παρόλα αυτά, η αυθαίρετη συλλογή των φυσικών πληθυσμών τους σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο εμπόριο,έχει ως αποτέλεσμα κάποια είδη να βρίσκονται υπό την απειλή εξαφάνισης,σε πολλές περιοχές.

Οι διαπιστώσεις αυτές, παρακίνησαν τους εκπροσώπους του προγράμματος κατάρτισης για τα αρωματικά καιφαρμακευτικά φυτά,  το οποίουλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και της Ομάδας Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.να αναζητήσουν συνέργειες, όχι μόνο  για την ανάδειξη του προβλήματος αλλά και για την ουσιαστική επίλυση του μέσα από την λήψη και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων.

Στη συνάντηση οι φορείς ανέλυσαν την υφιστάμενη κατάσταση, κατέθεσαν τις απόψεις τους και κατάρτισαν ένα σχέδιο εργασίας με προοπτική να επικοινωνηθεί στους θεσμικούς φορείς της πολιτείας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η άμεση λήψη μέτρων κρίνονται αναγκαία για τη διάσωση των απειλούμενων υπό εξαφάνιση σημαντικών αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών. Οι τέσσερις λύσεις που προτείνονται είναι: η ανάπτυξη μητρικών φυτειών αβελτίωτων πληθυσμών στις θέσεις προέλευσής τους, η δημιουργία μητρικών φυτειών από επιλεγμένα είδη με επιθυμητά χαρακτηριστικά, η βιωσιμότητα του φυσικού τουςπεριβάλλοντοςκαι τέλος η εκπαίδευση και η τεχνική κατάρτιση των νέωνγια την υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων σε  επιχειρηματική βάση.

Ηανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και η εξειδικευμένη κατάρτισή του,συνάδει απόλυτα με τον στόχο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» για τη δημιουργίαευκαιριώνεπιχειρηματικότητας και απασχόλησης των νέων στον αγροδιατροφικό κλάδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

Μπαουράκης Γιώργος, Διευθυντής ΜΑΙΧ, Σκλαβάκη Πολύμνια, Διεύθυνση Δασών Χανίων, Οικονόμου Φάλια, Καθηγήτρια Γεωργίας Γ.Π.Α., Λαζαρίδου Έφη, Διευθύνουσα Σύμβουλος προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Βολουδάκης Δημήτρης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης &Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»,ΦουρναράκηΧριστίνη, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών ΦυτώνΜ.Α.Ι.Χ.,  Σταματάκη Ελένη, Μ.Α.Ι.Χ.,  Καζάκης Γεώργιος, M.A.I.X., Δασκαλάκη Άννα, Γεωπόνος ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής), Μέλος ΔΕ, ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περιφέρειας Κρήτης, Γεωργατζή Ελευθερία, ΔΑΟΚ, Τζεράκης Κωνσταντίνος, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Κουνδουράκη Ευρυδίκη, ΤΑΑΕΝ Χανίων (ΥΠΑΑΤ- πρώην ΚΕΠΥΕΛ), Μπιτσάκη Αργυρώ, Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς, Ασσαριωτάκης Αλέξανδρος, Υπ. Διδάκτωρ Γ.Π.Α., Συντονιστής της Δράσης των Αρωματικών Φυτών.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»,το οποίο υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συντονίζεται απότο Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, επεκτείνει τη δράση του και στην Κρήτη. Προσφέρει προγράμματα δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισης στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αλλά και στην αιγοπροβατοτροφία, υποστηρίζοντας έτσι την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης των νέων του νησιού στον αγροδιατροφικό κλάδο.Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζει και την πρωτοβουλία για τη διάσωση την ενδημικών και τοπικών πληθυσμών των  αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης με την  ιδιαίτερη διατροφική και φαρμακευτική αξία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...