16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Συνέντευξη Β. Βαγιωνάκη στον “Α.τ.Κ.”: “Στα Χανιά με πάνω από 40% περιοχή NATURA δε νοείται η μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού”

Ημερομηνία:

Η Βάλια Βαγιωνάκη είναι ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Γεννήθηκε στο Νιό Χωριό Αποκορώνου, είναι χημικός στο επάγγελμα, και ανήκει στη γενιά του Πολυτεχνείου.

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως μέλος της Αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ συνελήφθη τον Απρίλη του 1973.

Από τη μεταπολίτευση και μετά πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες για την ανεξαρτησία μέσα από τις γραμμές του αντιβασικού κινήματος, συμμετείχε σε κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (Αγ. Απόστολοι, Ελαφονήσι κλπ), ενώ είχε συνεχή παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες του Νομού, στο πλευρό ιδιαίτερα των αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας.

Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς από το ΚΚΕ, μετά στον Συνασπισμό και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος με τον συνδυασμό “Ανεξάρτητη Νομαρχία” κατά την περίοδο 2002 – 2006. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακός Επιτροπής Ισότητας. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ.

Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλεύτρια Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ιστορικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και επανεκλέχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Σε αυτές τις εκλογές θα είναι ξανά υποψήφια με στόχο μία προοδευτική κυβέρνηση που θα φέρει “Δικαιοσύνη παντού”.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η κ. Βαγιωνάκη τονίζει ότι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ “είναι πως θα μπολιάσει με τις ιδέες περί Δικαιοσύνης, Ισότητας, Ισονομίας, Αξιοκρατίας, ελεύθερης πρόσβασης στην Υγεία, Παιδεία, περί Δημοκρατίας και αναδιανομής του πλούτου, ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας”

Η κ. Βαγιωνάκη εκφράζει τη θέση της υπέρ των συνεργασιών έστω και σε τοπικό επίπεδο αφού θεωρεί ότι “υπάρχουν δυνατότητες, ιδιαίτερα με όμορες προς τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες σε τοπικά θέματα υπάρχουν κοινές ή παρόμοιες θέσεις, καθώς επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συμπόρευσης με κινηματικές δυνάμεις”.

Όμως τονίζει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι “καθήκον” η συμπόρευση σε εθνικό επίπεδο αφού “μια Κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορεί να ξεκλειδώσει λύσεις”.

Λέει ότι σε έναν νομό όπως αυτός των Χανίων στον οποίο το 40% είναι περιοχή NATURA “δε νοείται η μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού, όπως συμβαίνει τώρα”:

“Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα πως θα αναπτυχθούν περαιτέρω, εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο περιπατητικός, ο ποδηλατικός, ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός κ.ο.κ. , ανάπτυξη που θα δώσει ζωή στην ενδοχώρα και θα τονώσει και θα γεννήσει μικρότερες επιχειρήσεις”.

Η κ. Βαγιωνάκη θεωρεί πολύ σημαντικό πέρα από την επίσπευση των διαδικασιών για τον ΒΟΑΚ να αυξηθούν οι ακτοπλοϊκές συνδύσεις για τη Δυτική Κρήτη, επισημαίνει την ανάγκη προώθησης των προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης, την ανάγκη διεύρυνσης του μεταφορικού ισοδύναμου αλλά και την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Είναι ζητήματα, που σύμφωνα με την κ. Βαγιωνάκη “για τα οποία δεσμευτήκαμε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε στην Κρήτη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα”.

Καταλήγοντας τονίζει ότι “νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, σε κοινωνικό, πολίτικό, Δημοσιονομικό και Δημοκρατικό επίπεδο” και καλεί τους Χανιώτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Διαβάστε τη συνέντευξη της υποψήφιας βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βάλιας Βαγιωνάκη στον “Α.τ.Κ.”:

"google ad"

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Βαγιωνάκη, είστε από τα πιο γνωστά στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με πορεία πολλών ετών και έχετε βιώσει την πορεία του κόμματός σας σε πολλές διαφορετικές περιόδους. Ποια θεωρείται ότι είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ;

Βάλια Βαγιωνάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ τούτη την περίοδο αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση. Είναι πλέον μεγάλο κόμμα, έχει διευρυνθεί και το ζητούμενο είναι πως θα μπολιάσει με τις ιδέες περί Δικαιοσύνης, Ισότητας, Ισονομίας, Αξιοκρατίας, ελεύθερης πρόσβασης στην Υγεία, Παιδεία, περί Δημοκρατίας και αναδιανομής του πλούτου, ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα επιβάλλεται να κινητοποιήσει δυνάμεις για να φύγει επιτέλους η επικίνδυνη για την Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και την κοινωνική συνοχή, Κυβέρνηση.

Να πείσει και να εμπνεύσει για την ανάγκη ανατροπής των ανισοτήτων που έχουν προκύψει ήδη από την εποχή των μνημονίων, αλλά που διευρύνθηκαν από την τρομακτική αναδιανομή πλούτου της πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να πείσει για τη δημοσιονομική συνταγή με την οποία θα πετύχει πραγματική αύξηση εισοδημάτων, με ταυτόχρονη μείωση των τιμών και ρύθμιση χρεών, από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Θέλω να πιστεύω, ότι και οι παρεμβάσεις οι δικές μου και των χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπηρέτησαν αυτόν το στόχο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως ένα στέλεχος που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών για λύση των ζητημάτων που απασχολούν τους Χανιώτες μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, ακόμη και αν αποτύχει μία ευρύτερη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο; Και σε ποια ζητήματα;

Β.Β.: Πιστεύω πως υπάρχουν δυνατότητες, ιδιαίτερα με όμορες προς τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες σε τοπικά θέματα υπάρχουν κοινές ή παρόμοιες θέσεις, καθώς επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συμπόρευσης με κινηματικές δυνάμεις.

Στο νομό Χανίων, για παράδειγμα, οι νίκες που πέτυχε το κίνημα είναι πολλές, όπως στους Αγίους Αποστόλους, το Λαφονήσι, το Μαρκόπουλο κι άλλα, ενώ μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή.

Οι δυνάμεις που τοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο έχουν καθήκον να συμπορευτούν εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα, καθότι μια τέτοια Κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορεί να ξεκλειδώσει λύσεις σε μια σειρά από περιβαλλοντικά αιτήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα Χανιά είναι ένας πλούσιος τόπος όμως είναι και ένας τόπος μεγάλων ανισοτήτων. Αποτυπώνεται μία έκρηξη της εξάρτησης της οικονομίας του τόπου από τον τουρισμό που έχει θετικά όμως έχει και αρκετά αρνητικά. Ποιοι άλλοι τομείς στον τόπο μας οφείλουν να αναπτυχθούν ώστε να υπάρξει μία ισορροπία και προοπτική πέρα από την τουριστική δραστηριότητα; Και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί αυτό;

Β.Β.: Η αλήθεια είναι πως ιδίως τα τελευταία χρόνια υπάρχει η αυτή η μονόπλευρη και στρεβλή ανάπτυξη που δημιουργεί προβλήματα στις ζωές των κατοίκων στην περιοχή μας. Και η ανάπτυξη κάθε τόπου δεν γίνεται να μη στηρίζεται στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ο νομός Χανίων είναι πάνω από 40% περιοχή NATURA. Συνεπώς, δε νοείται η μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού, όπως συμβαίνει τώρα.

Πρέπει να δούμε με σοβαρότητα πως θα αναπτυχθούν περαιτέρω, εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο περιπατητικός, ο ποδηλατικός, ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός κ.ο.κ. , ανάπτυξη που θα δώσει ζωή στην ενδοχώρα και θα τονώσει και θα γεννήσει μικρότερες επιχειρήσεις.

Επίσης, ο νομός μας φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα. Το λάδι, τα εσπεριδοειδή, το αβοκάντο και τα κηπευτικά ή τα αρωματικά κ.α. μπορούν να στηρίξουν σημαντικά τη μεταποίηση.

Παράλληλα, η απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος – που έχει συγκεκριμένες αιτίες – δημιουργεί επιπλέον δυσχέρειες. Ωστόσο, υπάρχουν δυνατότητες κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις διάσπαρτες μικρές μονάδες στο νομό, που αποκτούν ακόμη και διεθνή αναγνωρισημότητα και που βασίστηκαν στην σκληρή δουλειά των ανθρώπων, αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που η δική μας Κυβέρνηση θεσμοθέτησε. Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας απαξιώθηκαν, δυστυχώς, από τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς θα αξιοποιήσουμε και θα αναπτύξουμε τα θεσμικά εργαλεία που υπάρχουν, προκειμένου να αναδιατάξουμε το τοπίο σε αυτό το κομμάτι της οικονομίας. Παράλληλα, θα αυξήσουμε και θα ανακατανείμουμε τους πόρους, αλλά και θα εφαρμόσουμε πολιτικές μείωσης του κόστους παραγωγής, διεύρυνσης των συνεργατικών σχημάτων, αύξησης των εισοδημάτων κ.α. Τα παραπάνω, βέβαια προϋποθέτουν πέρα από πολιτική βούληση τη συστράτευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υγιών παραγωγικών δυνάμεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα σημαντικά έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν στην Κρήτη την επόμενη τετραετία ώστε να βελτιωθεί η προοπτική για όλους τους Κρητικούς;

Β.Β.: Εκτός από την επίσπευση των διαδικασιών για τον ΒΟΑΚ, που χάρη στις εμμονές της ΝΔ καθυστέρει ανεπίτρεπτα, θα τονίσω την ανάγκη για αύξησή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που αφορούν την Δυτική Κρήτη, την προώθηση των προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης, τη διεύρυνση και στήριξη του μεταφορικού ισοδύναμου, την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, κι άλλα για τα οποία δεσμευτήκαμε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε στην Κρήτη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Μην ξεχνάτε, ότι η Κρήτη από τη μια άκρη ως την άλλη, αντιμετωπίζει πολλά κοινά προβλήματα, όμως κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και απαιτεί να εστιάσουμε με ξεχωριστό ενδιαφέρον σε αυτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρξατε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά μία ιστορική περίοδο με μεγάλες προσδοκίες αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις. Ποιο είναι το σημερινό διακύβευμα για την κοινωνία; Γιατί θεωρείται ότι θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με κάποιο άλλο κόμμα;

Β.Β.: Στις κάλπες της 21ης Μαΐου, και με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, το πρώτο κόμμα θα μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση. Συνεπώς, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα και αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, σε κοινωνικό, πολίτικό, Δημοσιονομικό και Δημοκρατικό επίπεδο.

Γι’ αυτό καλούμε τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες που επιθυμούν αλλαγή, που επιθυμούν Δικαιοσύνη παντού, που επιθυμούν μια καλύτερη μέρα για το νομό και τη χώρα, να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...