14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Συνέντευξη Μιλτ. Κλωνιζάκη στον «Α.τ.Κ.»: «Το ΚΚΕ με τα όποια λάθη του ή τις παραλείψεις, πότε δεν είπε ψέματα στον κόσμο»

Ημερομηνία:

Ο Μιλτιάδης Κλωνιζάκης γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1979. Πολιτικός Μηχανικός με σπουδές στην Αγγλία και μεταπτυχιακό στον Αστικό Σχεδιασμό και την Κατασκευαστική Μηχανική, τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας ενώ είναι και εκλεγμένο μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ – ΤΔΚ για δύο θητείες.

Ως γιος του αγωνιστή της Δημοκρατίας και τέως Δημάρχου Χανίων Γιάννη Κλωνιζάκη δε θα μπορούσε παρά να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στην Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου η οποια στα πλαίσια μετώπου είχε συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως φυσικό επακόλουθο ήρθε η υποψηφιότητά του για βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 στην οποία δεν εξελέγη. Τον Αύγουστο του 2015, μετά και την υπογραφή του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε την παραίτησή του από το κόμμα και τον Ιούνη του 2019 την ένταξή του στο ΚΚΕ.

Σήμερα είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ σε μία εκλογική μάχη που στελέχη του έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι μπορεί να εκλέξει βουλευτή στα Χανιά.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε τονίζει ότι «το ΚΚΕ με τα όποια λάθη του ή τις παραλείψεις , πότε δεν είπε ψέματα στον κόσμο, πότε δεν ωραιοποίησε την πραγματικότητα , δεν είπε ποτέ ότι ο δρόμος που προτείνει είναι εύκολος. Αυτή είναι και η μεγάλη του διαφορά με τα υπόλοιπα κόμματα είτε αυτά χαρακτηρίζονται ως συστημικά είτε ως αντισυστημικά».

Ο κ. Κλωνιζάκης σημειώνει ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια η νέα γενιά βρισκόταν στην πρωτοπορία των αγώνων «η διάψευση των ελπίδων και των προσδοκιών της  και των αδιεξόδων που δημιουργήθηκαν είτε την οδήγησαν στην έξοδο και στην φυγή στο εξωτερικό είτε στην μοιρολατρία και την αποδοχή της ήττας». Στην αντίπερα όχθη, σήμερα, «υπάρχουν και τα αισιόδοξα μηνύματα των νέων ανθρώπων στα πανεπιστήμια, εκεί που οι δυνάμεις της ΠΚΣ και της ΚΝΕ μετά από πολλά χρόνια έγιναν η πρώτη δύναμη». Το μήνυμά του προς τη νεολαία είναι:

«Η ιδιώτευση , η αποχή δεν αποτελεί την λύση αλλά αποτελεί μέρος τους προβλήματος. Άραγε έχουν σκεφτεί μήπως αυτό θέλουν κάποιοι; Μήπως την θέλουν να έχει χαμηλές προσδοκίες , να εφησυχάζεται  στην μετριότητα που της προσφέρουν;»

Σχετικά με την κατηγορία που προσάπτουν συχνά προς το ΚΚΕ περί αντιαμερικανισμού και για τους λόγους της στάσης που τηρεί στο θέμα των βάσεων ο κ. Κλωνιζάκης λέει ότι απάντηση είναι απλή:

«έχει να κάνει με τις επιλογές που έχουμε κάνει και εμπεριέχεται σε ένα σύνθημα των κινητοποιήσεων ενάντια στις βάσεις: ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΔΑ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ…

Το να παλεύεις για εθνική ανεξαρτησία, για να ορίζεις εσύ τις επιλογές σου και τις σχέσεις με τα αλλά κράτη , μπορεί για κάποιους να είναι ανέφικτο και ανώφελο , όμως για εμάς είναι συνειδητή επιλογή».

Για το ζήτημα της στέγασης και τα προβλήματα που συνδέονται με τον υπερ-τουρισμό ο κ. Κλωνιζάκης επισημαίνει ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς η οποία όμως «απορρίφθηκε χωρίς καμία συζήτηση από την κυβέρνηση, αλλά και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε «κιχ»». Αναφέρεται επίσης σε «ολοκληρωμένη πρόταση» που προβλέπει μεταξύ άλλων, «την επανασύσταση του ΟΕΚ, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας του, την ενίσχυση ενός αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, για σύγχρονα και φτηνά σπίτια για τις εργατικές οικογένειες»

Σχετικά με τα ζητήματα των αγροτοκτηνοτρόφων επαναλαμβάνει τη θέση του ΚΚΕ ότι   «όλες οι  κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν ευαγγέλιό τους και κοινό πρόγραμμα τους την Κ.Α.Π.» η οποία «έχει στρατηγικό στόχο την συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια».

Προσθέτει ότι «η πιστή εφαρμογή της από τις κυβερνήσεις έφερε το ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων  αγροτοκτηνοτρόφων.Με τα πρόστιμα και τις ποσοστώσεις συρρικνώθηκαν μια σειρά προϊόντα όπως στην περιοχήμας η σουλτανίνα και συνολικά η αμπελοκαλλιέργεια».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Κλωνιζάκη στον «Α.τ.Κ.»:

"google ad"

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Κλωνιζάκη, είχατε πει σε παλιότερη συνέντευξή σας ότι η επιλογή σας να συμπορευθείτε με το ΚΚΕ ήταν και επειδή είναι «τίμιο». Τι σημαίνει αυτό σήμερα; Συνεχίζεται να το θεωρείται σημαντικό; Είναι ικανός λόγος για να επιλέξει κάποιος το ΚΚΕ; Αν οι άλλοι είναι αυτοί που είναι, εκεί στο ΚΚΕ «ποιοι είστε»;

Μιλτιάδης Κλωνιζάκης: Το ΚΚΕ με τα όποια λάθη του ή τις παραλείψεις , πότε δεν είπε ψέματα στον κόσμο, πότε δεν ωραιοποίησε την πραγματικότητα , δεν είπε ποτέ ότι ο δρόμος που προτείνει είναι εύκολος. Αυτή είναι και η μεγάλη του διαφορά με τα υπόλοιπα κόμματα είτε αυτά χαρακτηρίζονται ως συστημικά είτε ως αντισυστημικά.

Εννοείται ότι είναι σημαντικό να μπορείς να κοιτάς στα μάτια τους πολίτες αυτής της χώρας, να μπορείς να σταθείς δίπλα τους και επίσης εννοείται ότι είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τον κόσμο να το επιλέξει. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμα και τα αστικά επιτελεία δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι στη συνείδηση του λαού μας το ΚΚΕ είναι το πιο αξιόπιστο κόμμα και ότι βρίσκεται στο κάδρο των επιλογών σε έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματα της, για το ποιοι είναι αυτοί και ποιοι είμαστε εμείς.

Τους ανθρώπους του ΚΚΕ τους έχουν πάντα δίπλα τους. Στους αγώνες για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή, έξω από τα σπίτια τους όταν αυτοί κινδυνεύουν να πεταχτούν στον δρόμο, σε κάθε τι που θα δώσει έστω και μια ανάσα , σε κάθε τι που θα δημιουργήσει έστω και μια ρωγμή , σε ένα σύστημα που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο άδικο.

ΕΡ.: Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι για πρώτη φορά. Είναι μία γενιά που μεγάλωσε μέσα σε μνημόνια και στην πανδημία και που τώρα για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία να εκφραστεί πολιτικά σε μία εποχή ξανά μεγάλης ρευστότητας. Στην Ελλάδα, που οι νέοι έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας και που πολλές χιλιάδες συνεχίζουν να επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων προοπτικών στη ζωή τους, γιατί εσείς θεωρείται ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία και τι έχουν να ευελπιστούν μέσα από την ψήφο του στις εκλογές αν έχουν ήδη επιλέξει την έξοδο;

Μ.Κ.: Στα προηγούμενα χρόνια η νέα γενιά ήταν αυτή που αποτελούσε την πρωτοπόρα δύναμη των αγώνων, όμως η διάψευση των ελπίδων και των προσδοκιών της  και των αδιεξόδων που δημιουργήθηκαν είτε την οδήγησαν στην έξοδο και στην φυγή στο εξωτερικό είτε στην μοιρολατρία και την αποδοχή της ήττας.

Όμως στην αντίπερα όχθη υπάρχουν και τα αισιόδοξα μηνύματα των νέων ανθρώπων στα πανεπιστήμια, εκεί που οι δυνάμεις της ΠΚΣ και της ΚΝΕ μετά από πολλά χρόνια έγιναν η πρώτη δύναμη.

Άρα έχουμε δυο διαφορετικές εικόνες : Μία της αποδοχής της ήττας και μίας αυτής της αισιόδοξης και μαχητικής πρωτοπορίας.

Τι λέμε λοιπόν στην νεολαία; Την καλούμε να παλέψει για να ανατρέψει αυτά που σχεδιάζονται για αυτήν χωρίς αυτήν, γιατί υπάρχει και ένας άλλος δρόμος που απαντά και δίνει λύσεις στα θέματα που την προβληματίζουν.

Η ιδιώτευση , η αποχή δεν αποτελεί την λύση αλλά αποτελεί μέρος τους προβλήματος. Άραγε έχουν σκεφτεί μήπως αυτό θέλουν κάποιοι; Μήπως την θέλουν να έχει χαμηλές προσδοκίες , να εφησυχάζεται  στην μετριότητα που της προσφέρουν;

ΕΡ.: Μέχρι πριν μερικά χρόνια βλέπαμε ευρύτερες κινητοποιήσεις για το ζήτημα των βάσεων με συμμετοχή πολλών κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως τα τελευταία χρόνια, τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και κυρίως το ΚΚΕ συνεχίζουν να αντιδρούν. Τελικά, είστε αντι-αμερικάνοι ή φιλο-κινέζοι; Ή υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους εσείς συνεχίζετε στην ίδια γραμμή;

Μ.Κ.: H ζωή η ίδια δίνει απαντήσεις στο ερώτημα σας… Εννοείται ούτε Αντι- αμερικανοί είμαστε ούτε φιλοκινέζοι. Αντιαμερικανοί δεν είμαστε γιατί πολύ απλά δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τον αμερικάνικο λαό,  η μεγάλη πλειοψηφία του οποίου ζει σε συνθήκες μπορεί και χειρότερες από εμάς. Η πραγματική εικόνα είναι πάντα πίσω από την βιτρίνα… Φιλο κινέζοι με την έννοια της στήριξής στην επεκτατική πολιτική της Κίνας εννοείται ότι δεν είμαστε. Είμαστε όμως δίπλα στον κινέζικο λαό που ζει κάτω από άθλιες συνθήκες και που υπηρετεί ένα βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα το οποίο έχει τον μανδύα του δήθεν κομμουνιστικού κόμματος…

Όσο αφορά στογιατί να συνεχίζουμε να ακολουθούμε την ίδια γραμμή η απάντηση είναι απλή και έχει να κάνει με τις επιλογές που έχουμε κάνει και εμπεριέχεται σε ένα σύνθημα των κινητοποιήσεων ενάντια στις βάσεις: ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΔΑ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ…

Το να παλεύεις για εθνική ανεξαρτησία, για να ορίζεις εσύ τις επιλογές σου και τις σχέσεις με τα αλλά κράτη , μπορεί για κάποιους να είναι ανέφικτο και ανώφελο , όμως για εμάς είναι συνειδητή επιλογή. Δεν μπορεί μια χώρα όπως η δικιά μας , που στην πρόσφατη ιστορία της είχε δεχτεί την τριπλή κατοχή, να δίνει το έδαφος της, τον θαλάσσιο της χώρο ή ακόμα και τις στρατιωτικές της δυνάμεις για να υποδουλώνει λαούς και να καταστρέφει  άλλες χώρες.

Από την άλλη ποιο είναι το όφελος μας ; Τα ματωμένα δολάρια ή  η πρωτιά μας σε νεοπλασματικές ασθένειες. Γιατί κατά τα άλλα ξέρουμε πολύ καλά ότι σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι, όπως έχουν παραδεχτεί πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη, καθώς και ότι οι βάσεις με τις οποίες γέμισαν τη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα θα αποτελέσουν στόχο αντιποίνων σε περίπτωσημιας γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία. Γιατί όσο και να θέλουν κάποιοι ο πόλεμος στην Ουκρανία απλά δεν έχει τελειώσει… Το ότι δεν αποτελεί πρώτο θέμα στις ειδήσεις δεν σημαίνει ότι τελείωσε…

ΕΡ.: Ο τουρισμός φέρνει πλούτο αλλά πολλές φορές αυτός ο πλούτος δεν κατανέμεται ισομερώς ενώ υπάρχουν και παρενέργειες που πλήττουν κυρίως τους απλούς ανθρώπους. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τη δυσκολία των ξενοδόχων να βρουν εργαζόμενους για να εργαστούν στις επιχειρήσεις τους όπως και τα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερ-τουρισμός στην ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, λ.χ., στην παλιά πόλη των Χανίων αλλά και το σοβαρό πρόβλημα στέγασης, στο οποίο πάντως σημαντικό αρνητικό ρόλο έχουν και οι τράπεζες που κρατούν δεσμευμένα δεκάδες χιλιάδες σπίτια. Ποια είναι η οπτική του ΚΚΕ για το ζήτημα; Πώς πιστεύετε ότι συνδέονται μεταξύ τους;

Μ.Κ.: Ας πάρουμε καταρχήν το πρόβλημα στέγασης και το τί παρεμβάσεις κάναμε. Τον Φλεβάρη του 2023 το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς. Η τροπολογία αυτή αποτέλεσε μία ακόμα σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «λύνονται τα χέρια» των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγοντας έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία.

Ταυτόχρονα, η τροπολογία ήρθε να αναδείξει για πολλοστή φορά στον λαό ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όσο και αν καβγαδίζουν για αποπροσανατολισμό, έχουν κοινή γραμμή πλεύσης. Όχι μόνο απορρίφθηκε χωρίς καμία συζήτηση από την κυβέρνηση, αλλά και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε «κιχ» για την τροπολογία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας πόσο συνειδητή ήταν η επιλογή του ως κυβέρνησης να επιταχύνει το κυνηγητό της λαϊκής στέγης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να χαρακτηρίσει ιδιώνυμο τις κινητοποιήσεις για την προστασία των λαϊκών σπιτιών, την ώρα που χτες παρίσταναν τους… υπερασπιστές της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Εμείς προτείναμε, με την τροπολογία που καταθέσαμε, να παύσει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια – funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς. Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παράλληλα έχουμε καταθέσει, ως ΚΚΕ, μία ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει την επανασύσταση του ΟΕΚ, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας του, την ενίσχυση ενός αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, για σύγχρονα και φτηνά σπίτια για τις εργατικές οικογένειες, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα σχέδια της εταιρείας ειδικού σκοπού, τη χορήγηση άτοκων στεγαστικών δανείων στους δικαιούχους εργαζόμενους και ανέργους, την αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για δωρεάν στέγαση φοιτητών με ευθύνη του κράτους, καθώς επίσης τον αντισεισμικό έλεγχο λαϊκών κατοικιών με ευθύνη του κράτους, ενάντια στην υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων.

Όσο για την σύνδεση του προβλήματος στέγασης αλλά και γενικότερα της ποιότητας ζωής  με τον τουρισμό αρκεί να δούμε την πολιτική που ακολουθεί συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση όπου βασικό μέλημα κάποιων είναι να κάνουν έργα που θα μετατρέψουν ολόκληρες περιοχές σε εστίες τουριστικού ενδιαφέροντος.. Οι αναπλάσεις στα κέντρα των πόλεων έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο. Να μετατρέψουν τις πόλεις σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Χωρίς σχεδιασμό για τη στάθμευση, χωρίς λύσεις για τις αλλαγές στα αστικά κέντρα που δύσκολεύουν τη ζωή των μόνιμων κατοίκων.

Ανάπτυξη που πραγματοποιείται (υποδομές, αλλαγές χρήσης γης, χάραξη δρόμων κλπ), που γίνεται με συγκεκριμένη κατεύθυνση και σκοπιμότητα. Χτίζονται πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, που όμως ο μισθός του ξενοδοχοϋπάλληλου δεν φτάνει για να κλείσει δυο βραδιές να μείνει εκεί. Άρα επαληθεύεται αυτό που πάντα λέγαμε. Ότι δεν υπάρχει «ουδέτερη» ανάπτυξη και «ουδέτερες» επενδύσεις. Ούτε ανάπτυξη και επενδύσεις που θα ωφελήσουν τους πάντες. Αυτές πάντα έχουν σκοπιμότητα. Και η σκοπιμότητα σήμερα είναι το επιχειρηματικό κέρδος. Άρα αυτό αποτελεί και τον κοινό παρονομαστή και συνδετικό κρίκο των διαφόρων προβλημάτων (στεγαστικό, υπερτουρισμός, μισθοί κλπ).

ΕΡ.: Έχει γίνει πλέον συνήθεια κάθε χρόνο να βλέπουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο δρόμο για συγκεκριμένα ζητήματα όμως πολλές φορές απουσιάζει η μαζικότητα των κινητοποιήσεων. Τα χωριά ερημώνουν, η αγροτική παραγωγή αν και έχει τεράστια προοπτική δεν δίνει το εισόδημα που θα έπρεπε, λείπουν οι υποδομές για να συγκρατήσουν τους νέους στα χωριά. Ιστορικά χωριά ερημώνουν. Στο τέλος, θεωρείται ευλογία όταν μετατρέπονται σε οίκους ευγηρίας συνταξιούχων των χωρών της Δύσης. Την ίδια στιγμή, η παράκτια αλιεία πεθαίνει παρά του γεγονότος ότι είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της χώρας μας και είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον αλιεία. Έχει το ΚΚΕ κάποιο σχέδιο αναζωογόνησης της υπαίθρου;

Μ.Κ.: Τα παραπάνω αποτελούν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια . Ας πάρουμε για παράδειγμα τί έχει συμβεί στον αγροτικό τομέα , όπου το τι συμβαίνει εκεί συσχετίζεται με την ερημοποίηση της ενδοχώρας.

Όλες οι  κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν ευαγγέλιό τους και κοινό πρόγραμμα τους την Κ.Α.Π.. Η οποία να θυμίσουμε έχει στρατηγικό στόχο την συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, Η πιστή εφαρμογή της από τις κυβερνήσεις έφερε τοξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων  αγροτοκτηνοτρόφων.Με τα πρόστιμα και τις ποσοστώσεις συρρικνώθηκαν μια σειρά προϊόντα όπως στην περιοχήμας η σουλτανίνα και συνολικά η αμπελοκαλλιέργεια.

Για την νέα Κ.Α.Π. που θα ισχύσει την περίοδο 2023-2027 αν και ονομαστικά το συνολικό κονδύλι δεν μεταβάλλεται σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (περίπου 2 δις ενισχύσειςετησίως) υπάρχουν σημαντικές απώλειες.

Καταρχήν εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού και του κόστους παραγωγής. Δεύτερον καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα με βάση τα οποία έπαιρνε επιδοτήσεις ένα μεγάλο μέρος των αγροτών της Κρήτης. Με τους νέους κανόνες υπολογισμού θα υπάρξει μείωση των ενισχύσεων.

Το Κ.Κ.Ε. δεν έχει δεσμεύσεις στο σύστημα. Ήταν και θα είναι στην πάλη δίνοντας με όλεςτου τις δυνάμεις μαζί με τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους τη μάχη για  μια σειρά βασικά και σημαντικά ζητήματα όπως:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο εξασφάλιση φθηνώνλιπασμάτων αγροεφοδίων και ζωοτροφών.
    • Εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστοςπαραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης
    • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή τοφυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους κι όλες τις νόσους. Άμεσηκαταβολή των αποζημιώσεων.
    • Έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τοναγρότη.

Το Κ.Κ.Ε. στήριξε κάθε δίκαιο αίτημα στηΒουλή με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις, προτάσεις νόμου και τροπολογίες.

Στρατηγικός μας στόχος είναι  ο αγροτοκτηνοτρόφος και η οικογένεια του να έχει όσασήμερα του στερεί ο ανταγωνισμός και η κυριαρχία των μονοπωλίων δηλαδή με λίγα λόγια να έχει ικανοποιητικό εισόδημα και ανθρώπινα ωράρια,  να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Μόρφωσης.Να υπάρχουν σύγχρονες υποδομές αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας και τέλος να έχει πρόσβαση σε πολιτισμό και αθλητισμό για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερουχρόνου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...

Σουδιανός δρόμος: Από αψίδα του θριάμβου σε νεκροταφείο δέντρων | Φωτός

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...