16.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Συνέντευξη Δ. Φραγκάκη, υποψήφιου βουλευτή Χανίων με τη ΝΔ: “Γνωρίζω καλά τι μπορεί να κάνει για την χώρα μας αλλά και για τα Χανιά o Μητσοτάκης και πως όταν θέτει στόχους μπορεί να τους πετυχαίνει”

Ημερομηνία:

Ο Δημήτρης Φραγκάκης είναι ένας νέος άνθρωπος που ήδη έχει προλάβει να κάνει πολλά και να είναι αναγνωρίσιμος στους πολίτες των Χανίων. Γεννήθηκε το 1972 στα Χανιά, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πτυχίου Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει εργαστεί επί 16 χρόνια στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, ως συνεργάτης ερευνών στο Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων και σύμβουλος του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και πράσινης οικονομίας ενώ έχει συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες ως εξωτερικός σύμβουλος εταιρικής στρατηγικής και επικοινωνίας. Πρόσφατα, διετέλεσε με επιτυχία Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο. Σήμερα, είναι υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Φραγκάκης τονίζει ότι έχει δουλέψει πολλά χρόνια μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτός είναι ο λόγος που τον πιστεύει και τον εμπιστεύεται. “Γνωρίζω καλά τι μπορεί να κάνει για την χώρα μας αλλά και για την γεννέτηρά του τα Χανιά και πως όταν θέτει στόχους μπορεί να τους πετυχαίνει”, είπε.

Με 5 χρόνια εμπειρίας ως Γενικός Γραμματέας στον Δήμο Χανίων ο κ. Φραγκάκης τονίζει ότι γνωρίζει τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Ξεχωρίζει τρία βασικά ζητήματα, την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Eίπε ότι, “όλα τα παραπάνω εφόσον συνδυαστούν, μπορούν να καταστήσουν τα Χανιά πρωταγωνιστή σε εθνικό επίπεδο”.

Τα Χανιά είναι ένας τουριστικός νομός. Ο κ. Φραγκάκης θεωρεί ότι “χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο, που να περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα τόσο για την προστασία των φυσικών πόρων και των ιδιαιτεροτήτων κάθε τόπου”. Κλειδί για έναν ποιοτικό τουρισμό, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, “είναι ο συνδυασμός υποδομών, περιβάλλοντος και πρωτογενούς τομέα”.

Ο κ. Φραγκάκης τάσσεται υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, “αλλά με μεγάλη προσοχή στους περιβαλλοντικούς όρους”. Άλλωστε, όπως τονίζει, υπάρχει εμπειρία από άλλες χώρες που αποδεικνύει ότι οι εξορύξεις μπορούν να γίνουν με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Σε ερώτηση σχετικά με τη υψηλή φορολόγηση αλλά και τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν εκτοξευθεί τα χρόνια της κρίσης ο κ. Φραγκάκης είπε ότι “η ΝΔ ήδη έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο που θα ανακουφίσει πολίτες και επιχειρήσεις αλλά και θα βελτιώσει την ρευστότητα στην αγορά, η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση”.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα κληθούν αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν. “Θα αποφασίσουν αν θα γυρίσουμε στην εποχή των ανέξοδων υποσχέσεων και του λαϊκισμού ή εάν θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την χώρα μας, για μία νέα πιο φωτεινή εποχή ρεαλισμού και αλήθειας”.

O κ. Φραγκάκης καταλήγοντας εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον:

“Τα Χανιά διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις, διαθέτουν άξιους και ικανούς ανθρώπους σε όλους τους τομείς. Και εάν καθίσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε θαύματα”.

Διαβάστε τη συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία κ. Δημήτρη Φραγκάκη:

ΕΡ.: κ. Φραγκάκη, γιατί επιλέξατε να συστρατευθείτε σε αυτή την εκλογική μάχη με τη Νέα Δημοκρατία; Τι διαφορετικό διακρίνατε;

"google ad"

Δημήτρης Φραγκάκης: Μπήκα στην εκλογική μάχη γιατί θέλω να είμαι ενεργός και παρών στην μεγάλη προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός αλλά βάζω κι εγώ τα δυνατά μου για να ανταποδώσω στον τόπο μου, τα Χανιά όσα κι εκείνος μου προσφέρει. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρέπει να σας πω ότι τον πιστεύω και τον εμπιστεύομαι. Γνωρίζω καλά τι μπορεί να κάνει για την χώρα μας αλλά και για την γεννέτηρά του τα Χανιά και πως όταν θέτει στόχους μπορεί να τους πετυχαίνει. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Χανιώτη Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό.

ΕΡ.: Ως Γενικός Γραμματέας στο Δήμο Χανίων έχετε μια ξεκάθαρη οπτική των προβλημάτων και των ζητημάτων που αφορούν το Δήμο αλλά και το νομό. Ποια θεωρείται ότι είναι αυτά που είναι πρωταρχικής σημασίας για να πάει ο τόπος μπροστά; Και πόσο εφικτό είναι να λυθούν;

Δ.Φ.: Από την πενταετή θητεία μου στο Δήμο Χανίων, έχω αποκτήσει μία ξεκάθαρη εικόνα τόσο των δομικών όσο και των καθημερινών ζητημάτων που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα σε όλο το νομό μας. Θα ξεχώριζα δύο βασικά ζητήματα: το πρώτο είναι οι υποδομές μας, με προτεραιότητα το οδικό μας δίκτυο που χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις και παρεμβάσεις και το δεύτερο είναι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Θα πρόσθετα επίσης την στήριξη του πρωτογενούς τομέα που για μένα είναι μέγιστης σημασίας για το μέλλον μας. Όλα τα παραπάνω εφόσον συνδυαστούν, μπορούν να καταστήσουν τα Χανιά πρωταγωνιστή σε εθνικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια. Είναι ένας στόχος εφικτός που όλοι μαζί μπορούμε να τον καταφέρουμε.

ΕΡ.: Ο τουρισμός αποτελεί όλο και πιο έντονα πηγή εισοδήματος για μια μεγάλη μερίδα των κατοίκων του νομού. Όμως, δημιουργεί και προβλήματα. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την πορεία που πρέπει να χαράξει ο νομός;

Δ.Φ.: Οφείλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας για να τονώσουμε τον τουριστικό κλάδο καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη ελπίδα της χώρας για άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας αφού έχει συμμετοχή με 16% περίπου στο εθνικό ΑΕΠ και απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Όμως, χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο, ανά περιφέρεια, που να περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα τόσο για την προστασία των φυσικών πόρων και των ιδιαιτεροτήτων κάθε τόπου όσο και για τη δημιουργία ενός απλού, σταθερού και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος (φορολογικού, χωροταξικού κλπ) που θα παραμείνει αμετάβλητο στις βασικές του ρυθμίσεις για τουλάχιστον μια δεκαετία και θα ενισχύσει τις επενδύσεις στο τουρισμό. Κλειδί για έναν ποιοτικό τουρισμό, κι εδώ στα Χανιά, είναι ο συνδυασμός υποδομών, περιβάλλοντος και πρωτογενούς τομέα και πιστεύω ότι εκεί πρέπει να στοχεύσουμε τα επόμενα χρόνια.

ΕΡ.: Τα Χανιά βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο λόγω και της υπογραφής της σύμβασης για τις εξορύξεις. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Δ.Φ.: Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Καμία απολύτως έκπτωση στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί αυτό για μένα αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Άλλωστε ήδη γίνονται εξορύξεις στην Βόρεια Ελλάδα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στο περιβάλλον. Από την άλλη η εμπειρία άλλων χωρών με πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία, όπως των σκανδιναβικών χωρών, του Καναδά και της Αυστραλίας, έχει δείξει ότι με την αξιοποίηση της πιο προηγμένης τεχνολογίας είναι δυνατές οι εξορύξεις, με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τους κατοίκους. Άρα ναι στις εξορύξεις αλλά με μεγάλη προσοχή στους περιβαλλοντικούς όρους και τις προϋποθέσεις τέτοιων επενδύσεων που προφανώς τις έχουμε ανάγκη τόσο ως χώρα όσο και ως τοπική κοινωνία.

ΕΡ.: Ένα μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η υψηλή φορολογία όμως ένα άλλο πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι τα χρέη που γιγαντώθηκαν τα χρόνια της κρίσης και η μη χρηματοδότηση από τις τράπεζες ώστε οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονισθούν. Η ΝΔ τι λύσεις έχει να προτείνει σε αυτά τα ζητήματα;

Δ.Φ.: Η φοροεπιδρομή που έχει επιβληθεί τα τελευταία 4,5 χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και μισθωτοί έχουν γονατίσει. Συγχρόνως η υπερφορολόγηση, η προβληματική ρευστότητα και η γραφειοκρατία στραγγαλίζουν κάθε ικμάδα της ελληνικής οικονομίας. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι όχι να μοιράσεις αλλιώς την ίδια πίτα αλλά να τη μεγαλώσεις. Η ΝΔ λέει «μειώνω φόρους, αυτό δίνει κίνητρο για επενδύσεις κι έτσι αυξάνεται το ΑΕΠ και έρχονται νέες θέσεις εργασίας». Η ανάπτυξη και οι σταθερές δουλειές είναι άλλωστε και η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Όσον αφορά τα χρέη, η ΝΔ ήδη έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο που θα ανακουφίσει πολίτες και επιχειρήσεις αλλά και θα βελτιώσει την ρευστότητα στην αγορά, η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση.

ΕΡ.: Εφόσον εκλεγείτε, τι θα πρέπει να κάνετε σε αυτά τα 4 χρόνια της θητείας σας για να κρίνετε την πορεία σας επιτυχημένη;

Δ.Φ.: Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν. Θα αποφασίσουν αν θα γυρίσουμε στην εποχή των ανέξοδων υποσχέσεων και του λαϊκισμού ή εάν θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την χώρα μας, για μία νέα πιο φωτεινή εποχή ρεαλισμού και αλήθειας. Ο δικός μου στόχος, εφόσον οι πολίτες με εμπιστευθούν, είναι να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις ώστε επιτέλους να γίνουν και στα Χανιά όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Στις υποδομές, την Παιδεία, την ασφάλεια του πολίτη, στο Κράτος αλλά και στον τομέα της πραγματικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Τα Χανιά διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις, διαθέτουν άξιους και ικανούς ανθρώπους σε όλους τους τομείς. Και εάν καθίσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ