Η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων της Κισσάμου τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης την περασμένη Τρίτη 18/11 με την νέα προϊσταμένη κ. Ελένη Παπαδοπούλου και υπηρεσιακά στελέχη της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κισσάμου, ο κ. Σταθάκης – αφού ευχήθηκε στην κα. Παπαδοπούλου καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα της τονίζοντας πως «ο δήμος Κισσάμου θα συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και θα υποστηρίξει το έργο της με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει» – αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής συγκεκριμένων μελετών ανάδειξης – από πλευράς Εφορείας – των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Κισσάμου όπως είναι π.χ. ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Φαλάσαρνας και της της αρχαίας Πολυρρήνιας αλλά και θρησκευτικών μνημείων όπως π.χ. ο ναός των Αγίων Αποστόλων στο Σηρικάρι και ο Ναός της Αγίας Άννας στην Ποταμίδα.
Ιδιαίτερα όσον αφορά την αρχαία Φαλάσαρνα ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος – ο οποίος περιλαμβάνει το λιμάνι, την ακρόπολη και τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης – αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μνημείο το οποίο χρήζει περαιτέρω προστασίας και ανάδειξης από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) και αυτό διεκδικούμε ως Δήμος».
Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Κισσάμου ζήτησε «να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα από πλευράς ΥΠ.ΠΟ. ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ. 2014-2020) να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο της συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Φαλάσαρνας» κάνοντας επιπλέον γνωστό πως έχει ήδη στείλει σχετική επιστολή – από τις 17/11/2014 – στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα – αλλά και στους βουλευτές του Ν. Χανίων – για το θέμα αυτό.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε όπως προχωρήσει από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων η εκπόνηση σχετικής μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου η οποία με τη συνδρομή και του Δήμου Κισσάμου σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα, θα μπορεί να υποβληθεί για ένταξη και χρηματοδότηση στο Σ.Ε.Σ.
Τέλος, όσον αφορά τη διαδικασία κήρυξης και οριοθέτησης νέου αρχαιολογικού χώρου στη θέση Μπουρούνι-Μακρύς Τοίχος, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τη διαφωνία του τονίζοντας πως «αυτό που απαιτείται είναι η προστασία και η ανάδειξη του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Φαλάσαρνα και όχι ο καθορισμός ζωνών και η δέσμευση και άλλων περιοχών πέριξ αυτού» για να λάβει τη διαβεβαίωση της προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων ότι η οριοθέτηση έχει τυπικό χαρακτήρα και δεν περιλαμβάνει καθορισμό ζωνών και περιορισμό δραστηριοτήτων στην εν λόγω περιοχή.