16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Συνεργασία του ΜΑΙΧ με το 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου για εκπαιδευτικές περιβαλλοντικές δράσεις

Ημερομηνία:

Σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου 2022, 40 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου επισκέφτηκαν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προγράμματα διατήρησης απειλούμενων φυτών που υλοποιεί η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών (ΜΔΜΦ) του ΜΑΙΧ στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου αλλά και να πραγματοποιήσουν δική τους σχολική εργαστηριακή άσκηση για τη διερεύνηση του φαινομένουτης ροζ άμμου που συναντάται σε κάποιες παραλίες της δυτικής Κρήτης.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΜΑΙΧ οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία απειλούμενων φυτών στην περιοχή του Δήμου Κισσάμουκαι ειδικότερα για το φυτό Androcymbium rechingeri,ένα μικρό κρινάκι το οποίο φύεταιμόνο στα δυτικάπαράλια της Κρήτης (Γραμβούσα, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι). Στα Φαλάσαρνα και στο Ελαφονήσι η ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ υλοποιεί διάφορες δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του φυτού σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς –Δυτικής Κρήτης, και τους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Μπλουζάκια και ενημερωτικό υλικό για το φυτόμοιράστηκαν στους μαθητές και καθηγητές. Δείτε το φυλλάδιο εδώ

https://www.iamc.ciheam.org/uploads/attachments/240/androcymbium-leaflet-gr.pdf. Όσον αφορά την σχολική εργασία των μαθητών, στο σχολικό τους εργαστήριο μελετούν τα τρηματοφόρα από τα οποίααποτελείται η ροζ άμμοςπου συναντάται σε παραλίες της δυτικής Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος “connect”(Horizon) με τη βοήθεια του ΕΛΚΕΘΕ. Στόχος είναι να δημιουργήσουν φωτογραφική βάση δεδομένων των ειδών τρηματοφόρων που συναντούν.Στο ΜΑΙΧ πραγματοποίησαν την μικροφωτογράφηση στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ.

Οι δράσεις της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ για το Androcymbium rechingeri υλοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου « Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό τηνεπίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης(FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίαςτων Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter(1842) στην Ελλάδα» διάρκειας 26 μηνών, ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Δράσεις Διατήρησης τηςΒιοποικιλότητας» του ΧρηματοδοτικούΠρογράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2020».

Το φυτό Androcymbium rechingeri
Μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Κισσάμου στο Κέντρο Πληροφόρησης του ΜΑΙΧ ενημερώνονται για δράσεις που υλοποιεί η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ για δύο σημαντικά απειλούμενα φυτά του Δήμου Κισσάμου
Οι μαθητές κάνουν μικροφωτογράφηση των τρηματοφόρων στο εργαστήριο της ΜΔΜΦ-ΜΑΙΧ
Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου στο ΜΑΙΧ με μπλουζάκια για το Androcymbium rechingeri, 3/3/2022

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...