20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Συνεχίζεται η Έκθεση σύγχρονης τέχνης “Η ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΙΔΕΑ” στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης | Φωτός

Ημερομηνία:

Έως και τις 19 Ιουνίου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης θα συνεχίσει η έκθεση σύγχρονης τέχνης των μελών του Παγκρήτιου Συλλόγου Εικαστικών Δημιουργών “Νεώριον Τέχνης” με τίτλο “Η ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΙΔΕΑ _ εικονογραφώντας-ιδεογραφικά την αίσθηση ενός τόπου την εποχή της νεωτερικότητας”

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο κοινωνιολόγος και φωτογράφος Θεόφιλος Σγουρόπουλος ενώ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Αναστασία Βεργανελάκη – Κοτσιφάκη, Μαγδαληνή Βογιατζή, Άννα Γιουμπάκη – Ξηρουχάκη, Σοφία Δασκαλάκη, Νίκος Ζαμπετάκης, Χρυσή Καπαγιωρίδου, Βασίλης Κοτρώτσος, Ιωάννης Λουπάσης, Νίκος Μπολάκης, Ευφροσύνη Ουσταμανωλάκη, Νίκος Παπουτσάκης, Βάσω Ρεθεμιωτάκη, Μανώλης Ρουκούδης, Θεόφιλος Σγουρόπουλος, Τατιάνα Τουζλούκωφ, Μαρία Χαρκούτση, Εύη Χατζηνικολάου, Ellen Weijers – Γιγουρτάκη

Η πρόεδρος του παγκρήτιου συλλόγου εικαστικών δημιουργών “Νεώριον Τέχνης” Μαγδαληνή Βογιατζή σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας είπε:

Η πρόεδρος του παγκρήτιου συλλόγου εικαστικών δημιουργών “Νεώριον Τέχνης” κ. Μαγδαληνή Βογιατζή

“Ο σύλλογος μας δημιουργήθηκε το 2016 και έκτοτε έχουμε κάνει κάποιες δράσεις και αρκετές εκθέσεις. Τελευταία έκθεση ήταν το 2019. Μετά ακολούθησε η πανδημία οπότε σταματήσαμε. Με αυτή την έκθεση εδώ επιστρέφουμε. “Η Κρήτη ως ιδέα” έχει επιμελητή τον κ. Σγουρόπουλο και συμμετέχουν 18 καλλιτεχνες. Έχουμε διαφορετικά είδη τεχνης, τεχνοτροπιών και ύφους έργα. Είναι μια ωδή για την Κρήτη αυτή η έκθεση”

Από την πλευρά του ο επιμελητής της έκθεσης φωτογράφος Θεόφιλος Σγουρόπουλος είπε για το τι συνδέει όλα αυτά τα διαφορετικά είδη τέχνης:

Ο επιμελητής της έκθεσης φωτογράφος κ. Θεόφιλος Σγουρόπουλος

“Η τέχνη είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Στην εποχή του μεταμοντερνισμού έχουμε όλα τα στυλιστικά είδη. Έχουμε ακόμα και είδη του παρελθόντος τα οποία μπορεί να έχουν ξεπεραστεί όμως παραμένουν πάντα επίκαιρα, υφολογικά τουλάχιστον.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται από την τμηματικότητα. Τα έργα τέχνης συνδέονται ως ψηφίδες του πολιτισμικού οικοδομήματος αυτού που ονομάζουμε Κρήτη. Ειναι η τέχνη της Κρητης. Γιατί η τέχνη της Κρήτης είναι ένα πράγμα σύνθετο.

Κάποιος θα μπορούσε να δημιουργήσει έργα για την Κρήτη από μία εντελώς διαφορετική ματιά. Όπως η τοπιογραφία που υπάρχει στο τμήμα της ζωγραφικής. Τα έργα, ας πούμε, της Ellen Weijers – Γιγουρτάκη παρουσιάζουν τα κρητικά τοπία με μία εντελώς μοντερνιστική ματιά και έχουμε μετά την Άννα Γιουμπάκη – Ξηρουχάκη που παρουσιάζει ξανά κρητικά τοπία με μια άλλη τεχνική.

Πλέον όλα υφίστανται, όλα υπάρχουν και απομένει να βρούμε τρόπους για να το κάνουμε αυτό πιο ευρύ και πιο επίκαιρο.

"google ad"

Η Κρήτη ως τόπος που είναι σταυροδρόμι πολιτισμών και ανθρώπων φιλοξενεί ανθρώπους από παντού. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια άλλη ματιά για την τέχνη. Μπορεί να έχουν μια δική τους διαμεσολαβημένη ματιά στη μετάφραση της ιστορίας της τοπικής.

Αυτό, νομίζω έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον”

Από δεξιά οι καλλιτεχνες που συμμετέχουν στην έκθεση Τατιάνη Τουζλούκωφ και Βασίλης Κοτρώτσος.

Σημειώνουμε ότι η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη ενώ οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά από 11 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και από 7 το απόγευμα έως 10 το βράδυ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ