13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε πιθανό λοκντάουν… με το όπλο παρά πόδα

Ημερομηνία:

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Αττική και τις ΜΕΘ

Τα θέματα της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της κριτικής του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπει τις επόμενες μέρες η κατάσταση να ζορίζει και την κυβέρνηση να εξαναγκάζεται να οδηγηθεί σε ένα πιθανό λοκντάουν μερικών ημερών, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της επικαιρότητας.

Η εκτίμηση στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα επαναληφθεί το γενικευμένο λοκντάουν της περασμένης άνοιξης, αλλά ένα μοντέλο αλά Μαδρίτη με περιορισμούς σε ομάδες πολιτών, σε περιοχές με μεγαλύτερο πρόβλημα κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, όποια μορφή και αν έχει αυτό το νέο λοκντάουν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα πάει κόντρα, ειδικά εφόσον αποτελεί εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές διαμηνύουν ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι τόσο «φρόνιμος» όπως τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο (που τότε ακόμη, πολίτες και πολιτικά κόμματα τελούσαν υπό το σοκ του πρωτοφανούς και άγνωστου σκηνικού που διαμόρφωνε η εμφάνιση του κορωνοϊού). Αντιθέτως δείγματα γραφής πλέον έχουν δοθεί ουκ ολίγα από την πλευρά της κυβέρνησης, επομένως από την Κουμουνδούρου στέλνουν μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώνει τους τόνους της κριτικής όπου χρειάζεται και όσο χρειάζεται.

Τους περιμένουν στη γωνία

Και στο υγειονομικό σκέλος εφόσον αποδεικνύεται πλέον ότι έξι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της εξασφάλισαν οι πολίτες με τη στάση τους για την ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και στα θέματα της διαχείρισης των κονδυλίων που σχετίζονται με την πανδημία. Είναι νωπές οι κατηγορίες που εξαπέλυσε από το βήμα της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση είδε την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να κάνει μπίζνες και «δουλίτσες» κατευθύνοντας χρήμα σε «ημέτερους».

Κρίσιμο είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς τα σοβαρά περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, αλλά οι ΜΕΘ για τις οποίες έκανε λόγο την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση φαίνεται να είναι μόνο στα χαρτιά, σύμφωνα με την κριτική της Κουμουνδούρου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε σε επικίνδυνη καμπή, αφού οι διαθέσιμες ΜΕΘ φαίνεται πως βρίσκονται σε οριακό σημείο και λιγοστεύουν.

Θέμα επιμένουν να βάζουν και για τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι ναι μεν το άνοιγμά τους ήταν απαραίτητο, αλλά για να μην διακινδυνεύσει η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η συγκρότηση τμημάτων με 15 μαθητές ανά τάξη.

Επίσης «σηκώνουν» το θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπου εκτιμούν πως «διαψεύσθηκαν όπως αναμενόταν οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη από την 1η Αυγούστου για αύξηση των δρομολογίων, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να στοιβάζονται καθημερινά εν μέσω πανδημίας με κίνδυνο της δημόσιας Υγείας».

Εν ολίγοις, θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που υπονομεύει τα μέτρα προστασίας και την αποτελεσματικότητά τους, τροφοδοτεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και διά των παλινωδιών της (π.χ. φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία) τις συνωμοσιολογικές θεωρίες ενισχύοντας το σχετικό ακροατήριο, το «κίνημα της μάσκας» κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει ξανά και να επιμείνει στο αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από την Επιστημονική Επιτροπή όπου φαίνεται να καταγράφονται διαφωνίες για τα μέτρα αλλά και αμφισημίες.

Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χάνει χρόνο και επανέλαβε τα βασικά αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, διεξαγωγή μαζικών τεστ με δημόσια κάλυψη, εμπλοκή των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως «βρισκόμαστε στο όριο απώλειας ελέγχου», καθώς «στην Αττική, υπάρχουν καθημερινά μόλις 20 έως 40 κρεβάτια ΜΕΘ διαθέσιμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει τις επόμενες ώρες και μέρες να δει ποια θα είναι τα νέα αυστηρότερα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται να προεξοφλεί ότι η κατάσταση αποτυπώνει την αποτυχία των κυβερνητικών χειρισμών, ειδικά για τον τρόπο ανοίγματος της οικονομίας και του τουρισμού μετά τη δίμηνη καραντίνα της περασμένης άνοιξης αλλά και για τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία σε αυτή τη φάση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...