21.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των πολιτών το ιδιωτικό χρέος – Στο προσκήνιο ξανά οι πλειστηριασμοί

Ημερομηνία:

Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αποτελεί το ιδιωτικό χρέος με την κατάσταση να είναι εκρηκτική και τους πλειστηριασμούς να οδηγούν σε απόγνωση τα ευάλωτα νοικοκυριά.  Το ζοφερό σκηνικό της έξωσης έζησε σήμερα, στα Άνω Πετράλωνα, μια οικογένεια που κατοικεί στη συμβολή των οδών Τιμόδημου και Καλλισθένους. Είναι η τέταρτη φορά που επιχειρείται να βγει από το σπίτι η ηλικιωμένη μητέρα -είναι ΑμεΑ- και ο γιος της που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

Γείτονες και αλληλέγγυοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό, που εξελισσόταν παρουσία δεκάδων ανδρών των ΜΑΤ, καθώς η οικογένεια ζητά παράταση μέχρι την εκδίκαση των δικαστικών αιτημάτων με στόχο να ακυρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαμέρισμα εκπλειστηριάστηκε τον Μάιο του 2022 έναντι 86.000 ευρώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο με την καταχρηστική ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Πάνοπλοι αστυνομικοί στα Άνω Πετράλωνα.

Η «αλήθεια» των αριθμών

Τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 25 εκατ. ευρώ με τη συνολική τους αξία να φθάνει τα 71,186 δισ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις επιχειρήσεις όσο και στην αύξηση που κατέγραψαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Τo 53% αυτών ανήκουν σε ιδιώτες, το 13% σε ελεύθερους επαγγελματίες και το 34% σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων περίπου 35 δισ. ευρώ είχαν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 2022 ενώ άλλα 3,6 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 με το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ να αφορά σε μη-τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,2 δισ. σε τραπεζικά.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Συνολικά, 4.000.000 πολίτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ, με τα 26,3 δισ. να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και περίπου τα 78,7 δισ. να αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό.

Το τρέχον υπόλοιπο οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του Ιουνίου 2023 διαμορφώθηκε στα 46.546.592.005 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες. Επιπλέον, στο τέλος Ιουνίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο Κ.Ε.Α.Ο. έφτασαν σε πλήθος τις 938.800 για οφειλές ύψους 7,22 δισ. ευρώ.

Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους

Ακρίβεια και ιδιωτικό χρέος μας κάνουν απαισιόδοξους

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των οφειλών ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 2021/2167.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη Νέα Δημοκρατία ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των servicers», αντί των πολιτών.

Συνεχείς περικοπές δαπανών, για να εξυπηρετηθούν οι οφειλές

"google ad"

Η επιτυχία του νέου νομοσχεδίου κρίνεται κρίσιμης σημασίας καθώς η παρατεταμένη ακρίβεια οδηγεί στην πλέον δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς περικοπές δαπανών, για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.

Με δεδομένο πως για να ανταπεξέλθουν ξύνουν τον πάτο του βαρελιού σύμφωνα με τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης το 61% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το 2024 ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 41% πέρυσι σε σχέση με τις προσδοκίες του για το φετινό έτος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...