13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ημερομηνία:

Μακράν μη «ομόψυχο» είναι το εμπάργκο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού, πριν ακόμη φτάσει προς έγκριση στα κράτη – μέλη το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αρκετά είναι τα κράτη – μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.

Ανάμεσά τους είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία τους.

Ωστόσο, οι ισχυρότερες πιέσεις αναμένονται από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και ζητούν να εξαιρεθούν από την παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα τους δοθεί περισσότερος χρόνος, έως και επιπλέον 12 μήνες.

Αυτή η πρόκαιρη εξαίρεση, ωστόσο, δεν φαίνεται να «διασκεδάζει» τις ανησυχίες αυτών των χωρών. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, είπε ότι οι ανησυχίες της Ουγγαρίας παραμένουν άλυτες και διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».

«Δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο ή εγγυήσεις στην τρέχουσα πρόταση για τη διαχείριση ακόμη και μιας μεταβατικής περιόδου ούτε τι θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», είπε την Τετάρτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τσεχική πλευρά, σύμφωνα με την οποία, η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών.

«Η πρόταση δεν περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα. «Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...