16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

4 Μαΐου 1972: 50 χρόνια από τον τραγικό πνιγμό 21 μαθητριών στην Κρήτη – Η τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα | Φωτός

Ημερομηνία:

50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον τραγικό πνιγμό 21 κοριτσιών στην θαλάσσια περιοχή της Γεωργιούπολης Χανίων. Το μοιραίο πρωινό της 4ης Μαίου του 1972, μια σχολική εκδρομή του εξατάξιου γυμνασίου Σπηλίου μετετράπη σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην χώρα.

Όλα εξελίσσονταν καλά μέχρι την στιγμή που 27 μαθήτριες από τις Α’, Β’ και Γ’ τάξη – χωρίς την συνοδεία καθηγητών – επιβιβάστηκαν στην μηχανότρατα «Δύο Γιώργηδες» για μια βόλτα στον κόλπο της Γεωργιούπολης, ενώ το σκάφος ήταν γεμάτο με δίχτυα.

Ενώ είχαν ανοιχτεί στο μέσο του κόλπου μετά από περίπου ένα τέταρτο, σβήνει ο κινητήρας και ένα κύμα χτυπά το σκάφος. Οι μαθήτριες τρέχουν στην μια πλευρά.

572b4ace1dc5243e068b4966

Το σκάφος ανατρέπεται και όλες οι κοπέλες βρίσκονται μέσα στην θάλασσα, χωρίς να γνωρίζουν κολύμβηση και οι περισσότερες μπλεγμένες στα δίχτυα.

Μόνο η Στυλιανή Γλυνιαδάκη ήξερε κολύμβηση και κατάφερε με ηρωική αυταπάρνηση να σώσει δύο ακόμη συμμαθήτριές της, ενώ άλλες τρεις κατάφεραν να σωθούν καθώς δεν είχαν μπλεχτεί στα δίχτυα.

572b4ace1dc5243e068b4964

Στην παραλία της Γεωργιούπολης ανασύρονται νεκρά 21 κορίτσια ηλικίας 13-15 ετών. Επρόκειτο για τις:

Δουλγεράκη Ευαγγελία, Δουλγεράκη Αιμιλία (δίδυμες αδελφές). Δουλγεράκη Αικατερίνη (εξαδέλφη τους), Φουσταλιεράκη Αμαλία, Σειραγάκη Αικατερίνη, Λογιάκη Αικατερίνη, Μαρκουλιδάκη Αννα, Μπιζιριαννάκη Ελένη, Παγκάκη Ολυμπία, Παπαδάκη Αννα, Χατζηδάκη Γαρυφαλλιά, Τσαγκαράκη Βάσω, Θεοδοσάκη Χρυσή Κυριακάκη Μαργαρίτα, Κουμεντάκη Αικατερίνη, Τσιγδινού Μαρία, Στρατηδάκη Ειρήνη, Παπαδάκη Μαρία, Σειραγάκη Μαρία, Λιμάκη Ιωάννα, και Λαγουδάκη Θεοδοσία.

572b4ade1dc524f4378b4b47

Τα μικρά κορίτσια προέρχονταν από τα χωριά της τότε επαρχίας Αγ.Βασιλείου Σπήλι, Μιξόρρουμα, Μουρνέ, Κεντροχώρι, Κισσός, Λαμπρινή, που βυθίστηκαν στο πένθος.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύσαν την εποχή εκείνη οι εφημερίδες κρίθηκε «ένοχος ανθρωποκτονιών κατά συρροή εν συνειδήσει», ο λεμβούχος Ν. Κορδατζάκης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, « ΄Ενοχοι …άνευ συνειδήσεως» κρίθηκαν οι καθηγητές Ιω. Τσαγκαράκης και Στυλιανή Στυλιανουδάκη (φυλάκιση 18 μηνών), ενώ στους Ι. Χαριτζόπουλο και Ζωή Ριτσάτου- Παπαδάκη επιβλήθηκε ποινή ενός έτους με αναστολή.

572b4acc1dc5243e068b4962

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός για Όλους 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Ανοιχτή είναι πλέον η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους 2024» και οι δικαιούχοι...

Κατάφαγαν τα πεύκα στο δρόμο προς Αφράτα οι κάμπιες | Φωτός

Τελείως η σχεδόν ξεραμένα τα δύο τρίτα των πεύκων...

Γιόρτασαν τα κούλουμα στους Αγίους Αποστόλους οι Χανιώτες

Πλήθος κόσμου βρέθηκε  για ακόμη  μια χρονιά στην περιοχή...