15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Σχολεία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το άνοιγμα, τον covid και τα μέτρα

Ημερομηνία:

Σε λιγότερο από 15 ημέρες ανοίγουν τα σχολεία και ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, με τον κορονοϊό να παραμένει ωστόσο στο προσκήνιο και να συνεχίζει να ανησυχεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα χτυπήσει τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου και οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία, με ηπιότερα μέτρα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Όπως δήλωσε, άλλωστε, και η ίδια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα ακολουθήσουν τη γενικότερη τάση που υπάρχει για επιστροφή στην κανονικότητα και με δεδμένο ότι η πλειοψηφία του κόσμου είτε έχει νοσήσει, είτε έχει εμβολιαστεί, δεν προβλέπεται προς το παρόν να εφαρμοστεί συστηματικός έλεγχος, δηλαδή εβδομαδιαία διενέργεια self test, όπως ίσχυε πέρυσι.

«Πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά. Έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου γιατί αυτό σε αυτή τη φάση δεν αποδίδει, καθώς έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open το πρωί της Κυριακής.

Όσο για την περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε σχολική αίθουσα, η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα γίνεται τίποτα περισσότερο από αυτό που ισχύει και τώρα για τους εργαζόμενους. Αν, δηλαδή, εκπαιδευτικός ή μαθητής εντοπιστεί θετικός στον κορονοϊό θα υποχρεούται σε πενθήμερη καραντίνα και χρήση μάσκας για ορισμένες μέρες μετά την καραντίνα του.

Μάσκα θέλουν στις σχολικές αίθουσες οι επιστήμονες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν, ωστόσο, για τον ερχομό του χειμώνα οι επιστήμονες, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού με την ονομασία «Κένταυρος». Τόσο ο Νίκος Καπραβέλος, όσο και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις τους, τάχθηκαν υπέρ της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε επιπλέον, ότι «καλό θα ήταν οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία αφού κάνουν ένα self test».

«Να μην υπάρχουν σχολεία, κλειστοί χώροι, ΜΜΜ και χώροι εργασίας χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Να επανέλθει η μάσκα, τα μοντέλα λένε ότι θα έχουμε μια παραλλαγή η οποία ευτυχώς δεν είναι αυτή η “άγρια” παραλλαγή της Δ, θα είναι κάποια παραλλαγή της Ο, αυτή που ονομάζουμε “Κένταυρος” που δεν προσβάλλει το κατώτερο σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας χθες, Σάββατο, στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ανοίγοντας τα σχολεία με κανένα μέτρο, μπορεί να είναι εντάξει για τις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά ίσως όχι για τις 29 Σεπτεμβρίου».

«Καμπανάκι» και από την ΠΟΕΔΗΝ

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη λήψη μέτρων. Ο πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, δημοσίευσε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 50 παιδιά νοσηλεύονται με κορονοϊό, προειδοποιώντας έτσι πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς με ήπια ή με καθόλου μέτρα, αποτελεί μια αρκετά επικίνδυνη απόφαση.

Σε δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε πως «μπορεί να πέφτει ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία συνεχίζει όμως να είναι υψηλός για τον μηνα Αύγουστο (1.816 νοσηλευόμενοι ασθενείς) όπως βέβαια και οι θάνατοι» και τονίζει πως είναι λάθος να καλλιεργείται κλίμα ευφησυχασμού.

Όπως έκανε επίσης γνωστό, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 26 παιδιά στο νοσοκομείο Αγιας Σοφίας, 5 στο Αγλαΐα Κυριακού, 1 στο Παίδων Πεντέλης, 3 στο Καραμανδάνειο, 7 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης,5 στο Ρίο και ακόμα 2 ως ύποπτα, 1 στην Αλεξανδρούπολη, 3 στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και 1 στα Χανιά, ενώ πριν μέρες οι νοσηλείες παιδιών είχαν φτάσει τις 100.

«Με τέτοιο υψηλό αριθμό ρεκόρ νοσηλευόμενων παιδιών στα νοσοκομεία το καλοκαίρι είναι υψηλό το ρίσκο να συζητάμε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τεστ και μάσκες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...