13.8 C
Chania
Thursday, December 19, 2024

Σχόλια για την καταστροφή του πρώην Πολεμικού Μουσείου και για τις πυρκαγιές

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Κάηκε ολοσχερώς το παρατημένο κτίριο του πρώην Πολεμικού Μουσείου στο κέντρο της πόλης των Χανίων κάτω από αδιευκρίνιστες για την ώρα συνθήκες. Εμπρησμός, βραχυκύκλωμα, κάποιο υλικό που πήρε φωτιά ή κάποιος άστεγος που προσπάθησε να μαγειρέψει η αιτία δεν έχει σημασία, για την ώρα. Αυτό που έχει σημασία και που πρέπει να αναδειχθεί είναι ότι αποτελεί κανόνα τα κτιρία που δεν χρησιμοποιούνται να ερειμώνουν, να γκρεμίζονται ή καμιά φορά και να καίγονται. Οι ευθύνες τις δημοτικής αρχής που διεκδικεί το κτίριο μόνο στα λόγια κι ελπίζοντας σε υποσχέσεις βοήθειας των ντόπιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Διοίκησης Πολεμικών Μουσείων (ιδιοκτητών του κτιρίου) και οποιοδήποτε ακόμα εμπλεκόμενου φορέα για όλο αυτό είναι βαρύτατες. Να σημειωθεί εδώ ότι το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτίριο που χτίστηκε εκτός των ορίων της οχυρωμένης ενετικής πόλης των Χανίων (1867) όπου στεγάστηκαν αρχικά ιταλικοί στρατώνες.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΕΙΩΝ 

Καταστράφηκε από την πυρκαγιά στο πρώην Πολεμικό Μουσείο το αρχείο 50 και πλέον ετών (δισκογραφικές αναφορές, κειμήλια κτλ) του ιστορικού και λαογραφικού συλλόγου “Κρητικές Μαδάρες”, όπως δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος του Νίκος Μαρκετάκης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και σε απευθείας σύνδεση το βράδυ της καταστροφής. Ο σύλλογος φιλοξενούνταν τιμής ένεκεν στον πρώτο όροφο του κτιρίου από το 1993 ενώ κάποια χρόνια αργότερα αποχώρησε λόγω στατικών προβλημάτων του κτιρίου, με το αρχείο όμως να παραμένει στο χώρο ύστερα από σχετική συμφωνία. Το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου (Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Π.Π.) δεν κινδύνευσε, όπως φαίνεται, από τη φωτιά γιατί είχε μεταφερθεί κάμποσο καιρό μετά το κλείσιμο του Μουσείου (2016).

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Να επισημάνω πως χρειάζεται η δέουσα προσοχή κι αυτοσυγκράτηση ώστε να μην στοχοποιηθούν οι άστεγοι της πόλης σχετικά με τη φωτιά στο Πολεμικό Μουσείο, γιατί πολλά διαβάζω μέσα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν μου αρέσουν… Αντίθετα ευκαιρία αλλά και ανάγκη είναι να διεκδικήσουμε όχι μόνο την ορθή αξιοποίηση των δημόσιων κτιρίων αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχει στέγη και προστασία για όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα για όσους βρέθηκαν στο δρόμο λόγω της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, των μεταναστών και των προσφύγων και κάθε κατατρεγμένου. Η φωτιά στο κτίριο των ιταλικών στρατώνων φέρνει ξανά στο προσκήνιο αυτό το ζήτημα. Η παροχή δημόσιας στέγης για όλους, που αποτελεί ύψιστο κοινωνικό δικαίωμα, κόντρα στην λαίλαπα των επινοικιάσεων και η επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κάτω από εργατικό, δημόσιο έλεγχο, για την κατασκευή ακριβώς της κοινωνικής κατοικίας είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Πιο γρήγορη και από τον υπερήρωα Flash η κυβέρνηση (μέσω του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη) αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των έξι (6) εκατομμυρίων για την αποκατάσταση του κτιρίου του Πολεμικού Μουσείου κι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Εύλογα τα ερωτήματα και οι υποψίες των πολιτών: 1) που ήταν τα χρήματα και η απόφαση για την αποκατάσταση του κτιρίου όλα τα χρόνια από το 2009 μέχρι σήμερα 2) έπρεπε να κάει το κτίριο για να βρεθούν τα χρήματα – μην ξεχνάμε βέβαια και την μακρά προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε αυτές τις μέρες και τα συμφέροντα βουλευτών, αυτοδιοικητικών και λοιπών παραγόντων να δείξουν ότι παράγουν έργο. Α, και για το μέλλον του κτιρίου μετά την επανακατασκευή του δεν έχει ειπωθεί τίποτα ακόμα: θα επιστρέψει το Μουσείο, θα παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων για να μεταφέρει εκεί τις υπηρεσίες του; Άγνωστο… που εύκολα αποφεύγουν να συζητήσουν οι αρμόδιοι-αναρμόδιοι.

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ II

Αλήθεια, εκείνα τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ που είχαν δεσμευτεί, τι ωραία λέξη, για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς κι από το ίδιο ταμείο τι να απέγιναν άραγε;

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 

Και το κερασάκι στην τούρτα (όπου θα κλείσω με αυτό τα σχόλια για την φωτιά στο Πολεμικό Μουσείο): στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχε και γερανοφόρο όχημα από το γειτονικό Ρέθυμνο. Βλέπετε, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αντίστοιχο όχημα των Χανίων βρίσκεται εδώ και πέντε (5) χρόνια στα… κεντρικά συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας! Τι θα γίνει άραγε αν πάρει φωτιά καμιά πολυκατοικία, εκκλησία ή ξενοδοχείο; Να μην γράψω καλύτερα, σωστά;

ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία – το έλεγε το 2007 ο Καραμανλής, το λέει κι ο Τσίπρας: οι πυρκαγιές είναι εμπρησμοί, οργανωμένοι από εχθρικά κέντρα που στοχοποιούν και στοχεύουν, υποτίθεται, την ανεξαρτησία της χώρας μας δημιουργώντας εστίες αποσταθεροποίησης! Αλλά κουβέντα και από κανέναν στα μεγάλα ΜΜΕ δεν γίνεται για την ελλειπή χρηματοδότηση της πυροπροστασίας και την στελέχωση της πυροσβεστικής με το κατάλληλο εξιδικευμένο προσωπικό, για την καταπάτηση του δημόσιου χώρου και των δασικών εκτάσεων για τα διάφορα συμφέροντα κτλ. Ούτε θα γίνει βέβαια. Και με τους νεκρούς να αυξάνονται ραγδαία. Αλλά σε αυτό το θέμα θα επανέρθω.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ