Σωκράτης Βαρδάκης: «Φωνή αγανάκτησης των μαθητών των εσπερινών λυκείων»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την κατάργηση του επιπλέον ποσοστού θέσεων 1% των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι προέρχονται από τα Εσπερινά Λύκεια, πραγματοποίησαν  43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και του Τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, με το άρθρο 105 του ν. 4547/18 διαμορφώθηκε το πλαίσιο λειτουργίας των Εσπερινών λυκείων. Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών, είναι εργαζόμενοι, τους οποίους οι πραγματικές ανάγκες,  ανάγκασαν να διακόψουν τις εγκύκλιες σπουδές τους σε μικρότερη ηλικία και ενήλικες πια, εργαζόμενοι και συχνά και γονείς, αναζητούν τη δικιά τους ευκαιρία για συνέχιση των σπουδών τους, για να βελτιώσουν την προσωπική και κοινωνική τους υπόσταση.

Η Κυβέρνηση, αδυνατώντας μάλλον να αντιληφθεί τον καθημερινό αγώνα αυτών των ανθρώπων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους, με την θέσπιση ενιαίας Ε.Β.Ε. σε ημερήσια και εσπερινά λύκεια προχώρησε σε ουσιαστική κατάργηση του επιπλέον ποσοστού θέσεων 1% των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι προέρχονται από τα Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ).

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε ζητήσει επανειλημμένως από την Κυβέρνηση να  αφουγκραστεί την αγωνία των μαθητών και να αποσύρει την εν λόγω διάταξη που εισήγαγε με το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Αγνοώντας πλήρως τον λόγο και τον ρόλο ύπαρξης των Εσπερινών Λυκείων της χώρας, η ΝΔ επέλεξε να στερήσει το όνειρο και το δικαίωμα στη μόρφωση. Η Εσπερινή Εκπαίδευση διώκεται, αφανίζεται και εξοβελίζεται, με την εξίσωση της βαθμολογίας ημερήσιων και Εσπερινών Γ.Ε.Λ., η δεύτερη ευκαιρία στη δια βίου μάθηση την οποία το ίδιο το Υπουργείο ευαγγελίζεται.

Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές καλούν την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει με σαφήνεια αν προτίθεται να μεριμνήσει ώστε να μην αποκλειστούν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, από την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά να μάθει αν η Υπουργός σκοπεύει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να εξαιρεθούν οι μαθητές αυτοί από την Ε.Β.Ε., με δεδομένο ότι το ποσοστό θέσεων 1%  είναι επιπλέον του αριθμού των εισακτέων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα συρρικνώσει τη “δεύτερη ευκαιρία”.