20.8 C
Chania
Sunday, May 26, 2024

Σωτηρία ή λουκέτο στο Mega; Προ των πυλών εισόδου και ο Όμιλος Μπερλουσκόνι

Ημερομηνία:

Τελειώνουν τα ψέματα στο Mega. Αυτήν την Πέμπτη, 7 Απριλίου, στην έκτακτη γενική συνέλευση θα φανεί αν το κανάλι θα αρπάξει τη δεύτερη ευκαιρία που του παρουσιάζεται, ανοίγοντας την πόρτα στους νέους μετόχους, Θ. Φιλιππόπουλο, Δ. Μάρη, Όμιλο Μπερλουσκόνι, ή θα αφεθεί στην τύχη του λόγω της αδυναμίας των μετόχων του να συμφωνήσουν στη διάσωσή του και να βάλουν χρήματα. Αν γίνει αποδεκτό το σχέδιο του Θ. Φιλιππόπουλου, ο σταθμός θα μπορέσει να κερδίσει μία από τις τέσσερις άδειες, διάρκειας δέκα ετών. Διαφορετικά, θα δυσκολευθεί να επιβιώσει.

Ο Θ. Φιλιππόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε προθεσμία δύο μηνών για να εξετάσει ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία του σταθμού και μετά θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Από την πλευρά του, ο Γ. Μπόμπολας δεν δείχνει διατεθειμένος να βάλει λεφτά για να καλύψει την τρύπα, ενώ η πλευρά Βαρδινογιάννη κρατάει αποστάσεις και φέρεται να λένε ότι, αν τα βρουν, τα βρήκαν. Εμείς έχουμε κανάλι, το Star.

Την Πέμπτη οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται να αποφασίσουν για μια νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 – 25 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες έναντι του Δημοσίου και των προμηθευτών, όπως και η μισθοδοσία, μαζί με το κόστος απόκτησης της άδειας εθνικής εμβέλειας. Το νέο χρήμα θα έρθει από τους υποψήφιους μετόχους και ορισμένους από τους παλιούς. Προϋπόθεση είναι οι τράπεζες να αποδεχθούν το σχέδιο που θα καταθέσει η εταιρεία για να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση, το δάνειο των 88 εκατ. ευρώ θα «κοκκινίσει» και θα ξεκινήσει άλλη διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτή από τις τράπεζες. Το κρίσιμο σημείο είναι το «δέσιμο» των δανείων του Mega με εγγυήσεις και δάνεια σε ΔΟΛ, Πήγασο και Ίριδα. Ενδεχόμενη αρνητική απόφαση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις αυτές και ως αποτέλεσμα θα «κοκκινίσουν» δάνεια περίπου 600 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι το Mega χρωστάει 30 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και 88 εκατ. ευρώ στο ομολογιακό δάνειο. Αν γίνει η αύξηση του κεφαλαίου, το σύνολο των υποχρεώσεων σε τράπεζες και προμηθευτές θα ρυθμιστεί, παράλληλα με ένα σχέδιο αλλαγών στη λειτουργία του Mega, με μειώσεις μισθών, περικοπές, απολύσεις και αλλαγές στη φιλοσοφία του προγράμματος. Η εκτίμηση είναι πως το Mega χρειάζεται τρία χρόνια για να ανακάμψει. Πάντως, λόγω της κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεν δημοσίευσε ισολογισμό για τη χρήση του 2015.

Είναι τόσο ρευστά τα πράγματα στο Mega, που οι τράπεζες έχουν πάρει ακόμα και τον έλεγχο του ταμείου! Έτσι, κάθε μήνα πληρώνουν τα Ταμεία και την Εφορία (ΦΠΑ κ.λπ.), που η μη πληρωμή τους αποτελεί ποινικό αδίκημα, και αν περισσέψουν χρήματα πληρώνουν και τους εργαζομένους!

Για τον λόγο αυτό, για πρώτη φορά στην ιστορία του καναλιού, οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι (όσοι παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα) δεν πληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή το δεκαπενθήμερο, ενώ όσοι παίρνουν από 1.500 ευρώ και κάτω πήραν έναντι. Στους εργαζομένους ανακοινώθηκε ότι θα εξοφληθούν το δεκαπενθήμερο στις 11 του μήνα.

Αντιρρήσεις, επί προσωπικού, φέρνει ο Σταύρος Ψυχάρης για τον Δημήτρη Μάρη, αποκαλώντας τον «στοιχηματζή». Με το στοίχημα, πάντως, ασχολείται και ο Φώτης Μπόμπολας, ενώ και ο ίδιος ο Σταύρος Ψυχάρης είχε επιχειρήσει να μπει στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία. Στον Δ. Μάρη ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ «χρεώνει» την απώλεια της Huffington Post το καλοκαίρι του 2014, όταν η 24MEDIA κέρδισε τη μάχη με την εταιρεία του Σταύρου Ψυχάρη, που ήταν δεύτερη στη λίστα επιλογής. Ο Δ. Μάρης με ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές πως λειτουργεί ως ανεξάρτητος επιχειρηματίας και ενδιαφέρεται για την απόκτηση μεριδίου στο Mega με τεχνικοοικονομικά κριτήρια. Για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψει προσωρινά ο Νίκος Πεφάνης ή να δοθεί η θέση στον Φώτη Μπόμπολα ή στον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, ο οποίος έχει συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα με όλες τις τράπεζες και τους μετόχους. Τίποτα όμως δεν είναι βέβαιο, γι’ αυτό και οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες.

typologies.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνυδροι χειμώνες στη Κρήτη και στο Αιγαίο

Του Γιώργου Ουρανού Οι συνέπειες της μεγάλης μείωσης των  βροχοπτώσεων ...

Περικοπές ενέργειας: Τεράστιο το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος

Της Βάννας Σφακιανάκη Το καλοκαίρι του 2023 η «Καθημερινή» δημοσίευσε...

Kρήτη: Πού κυμάνθηκαν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αύξηση του αριθμού των επιβατών αλλά και μειώσεις στις...