19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σόι πάει το βασίλειο

Ημερομηνία:

Του Ανδρέα Σπανουδάκη

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2018 ο Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς μιλώντας  εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως αντιπρόεδρός του,είχε κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα για….. λαϊκισμό και είχε ισχυριστεί ότι ο ο νεποτισμός στην Ελλάδα αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ο ευρωβουλευτής που προσέλαβε ως βοηθό του τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Δεν θα το σχολιάσω αν και ως γεγονός που δεν διαψεύστηκε αποτελεί πρόκληση.

Είμαι κατηγορηματικά και αδιάλλακτα αντίθετος με το φαινόμενο του νεποτισμού ο οποίος, πολλές φορές, θεωρείται και ως αυτονόητος γιατί καλείται ο επίγονος να καλύψει το κενό που άφησε ο εκλιπών πολιτικός πρόγονος.

Είναι αυτό που πολύ εύστοχα ο λαός μας έχε πεί: “Σόι πάει το βασίλειο” εννοώντας ότι  η εξουσία μεταβιβάζεται ερήμην του λαού, προκειμένου οι εξουσιαστές  να μη χάσουν τα εξουσιαστικά και οικονομικά προνόμιά τους.

“Είμαστε πολιτική οικογένεια” είχε δημόσια δηλώσει η Ντόρα Μπακογιάννη προς επικύρωση της πάγιας, αμετακίνητης και “θεσμοθετημένης” απο τα πολιτικά πρόσωπα άποψης περί νεποτισμού,  διαδοχολογίας,  οικογενειοκρατίας,  διαδοχής (βασιλεία), την παραχώρηση κρατικών  θέσεων και αξιωμάτων συνεχίζοντας, ενδόξως και τελεσίδικα, την…… κληρονομική σχέση τους με την……κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Εδώ ακριβώς ανεγείρεται το ζήτημα. Ο πρεσβύτερος Κ. Μητσοτάκης έχοντας συναίσθηση της ευθύνης και της υποχρεώσεως διαρκώς, συστηματικά και με όση φορτική έμφαση  το επιβάλλει, έλεγε ότι «αντλώ την δύναμή μου από τα Χανιά» θέλοντας, προφανώς να τονίσει, αξιολογικά, ότι την  πολιτική παρουσία και  δράση του την χρωστά στους Χανιώτες.

 Υπάρχει έντονη η φημολογία ότι η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη θα «μετακομίσει» στο Επικρατείας στις ερχόμενες εκλογές.

Η Ντόρα προσηλωμένη στη «διακονία» της στη πολιτική, στην προκαθωρισμένη από την ευθύγραμμη πορεία που δεν την διακρίνει ο «ρομαντισμός» και της εξασφαλίζει την επανεκλογή της, είναι λογικό να ακολουθήσει την ακοπίαστη και άνετη πορεία προς τη νέα βουλή μέσα από το Επικρατείας.

Ο λόγος που δεν της επιτρέπει «να διαβεί τις άλπεις», να υποστεί, δηλαδή, την ταλαιπωρία  της προεκλογικής περιόδου,  είναι η κατάσταση της υγείας της, όπως εξάλλου και η ίδια μας έχει γνωστοποιήσει με τρόπο διεξοδικό  και δραματικό.

Πολυσήμαντη και πολύχρονη από το 1989 η πολιτική πορεία της χανιώτισας βουλευτίνας   που στα απώτατα όριά αυτής της πορείας  αιχμαλωτίζει αθροιστικά, συνοπτικά και ερμηνευτικά το νεποτισμό. Εξάλλου και η ίδια με δογματική και ωφελιμιστική  ειλικρίνεια έχει δηλώσει τοις πάσι: «είμαστε πολιτική οικογένεια».

Το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης υπαγορεύει στη Ντόρα την μετατόπισή της στο Επικρατείας που κατά πάσα πιθανότητα θα ηγηθεί; Πολύ απλουστευμένη εκδοχή για να αποδεχτούμε, με μια πρόχειρη και συνοπτική κατόπτευση, ότι η πολύπειρη Ντόρα,   θα απεμπολήσει το ρόλο της Κρητικάρχισας που ερμητικά και αδιαπέραστα διατήρησε ο πατέρας της  αλλά και η ίδια με την γνωστή καρατόμηση του Μαρκογιαννάκη. Γνωρίζουμε ότι ο πρεσβύτερος Μητσοτάκης έλεγε ότι η πολιτική μου συνέχεια στα Χανιά είναι ο Χρήστος μιας και η Ντόρα και ο Κυριάκος πολιτεύονταν στην Αθήνα.

Μετά από μια όχι και τόσο ευδόκιμη και σύντομη  πορεία, παρά την πληθωριστική παρουσία της στα Χανιά,  η Ντόρα μετακομίζει στο Επικρατείας. Μα καλά,ΓΙΑΤΙ!!! θα αναρωτηθεί κάποιος καλόπιστος παρατηρητής, από την πρωτεύουσα στα Χανιά με την τόση αναστάτωση που προκάλεσε;

"google ad"

Η απάντηση θα πρέπει ν’ αναζητηθεί στους Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο το νεώτερο Μητσοτάκη. Το σό’ι’ πάει βασίλειο. Παρ’ όλο που είναι δυσέλεγκτο αυτό το σενάριο και μόνο ο χρόνος θα δικαιώσει, παράγοντες της Ν.Δ. στα Χανιά που γνωρίζουν λένε ότι η «μετακόμιση» της Ντόρας θα διευκολύνει και για λόγους πολιτικού συμβολισμού αφού «κουβαλάει» τα’ όνομα του παππού του, την υποψηφιότητα του υιού Κωνσταντίνου στα Χανιά. Υποψηφιότητα που θα στηριχτεί πάνω στη συναρμολόγηση και συγκόλληση της άριστης μόρφωσης και της πείρας του στο ευρωκοινοβούλιο.

Από τα Χανιά λοιπόν θα ξεκινήσει η πολιτική πορεία του Κωνσταντίνου προς διατήρηση των επί του τόπου οικογενειακών «δικαιωμάτων» που δεν θα μπορέσουν ν’ απειλήσουν «χλιαρές» υποψηφιότητες μέχρι να ωριμάσει ο χρόνος και η πείρα του υιού. Διπλός ήταν ο στόχος  της μεθόδευσης της καρατόμησης Μαρκογιαννάκη.  Να μην απειληθεί από την εκλογική και πολιτική ηγεμονία Μαρκογιαννάκη και ο  διάδοχος Κωνσταντίνος να κάνει το ντεμπούτο του στην πολιτική κεκορεσμένος από την αίγλη της νίκης.

Όσο για τον Κώστα Μπακογιάννη ο Δήμος Αθηναίων θεωρείται ότι είναι ο προθάλαμος για τα ανώτατα κομματικά και κυβερνητικά αξιώματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...