19.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Σύγχρονοι τοξοβόλοι στα Σφακιά για ανάδειξη του πευκοδάσους της Ανώπολης

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 2ος Αγώνας Τοξοβολίας στο μαγευτικό πευκόδασος της Ανώπολης στα Σφακιά. Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και ο Δήμος Σφακίων, με την σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων διοργάνωσαν την Κυριακή 25 Αυγούστου2013 τον αγώνα και παράλληλα πραγματοποιήθηκετο 2ο σεμινάριο τοξοβολίας, τοξοβολίας για αρχάριους και παίδες, υπό την αιγίδα του Σκοπευτικού Συλλόγου Χανίων (ΣΚΟΛΕΚ).

Τους αγώνες παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Πολάκης, ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης και αριθμός κατοίκων της περιοχής.

Οι αγώνες έγιναν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργουSylvaMED “Μεσογειακά Δάση για Όλους” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (MED 2007 -13) και εθνικούς πόρους, και επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση δασικών περιβαλλοντικών πολιτικών, στις περιφερειακές πολιτικές και στη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των δασών (ιδιωτικών και δημόσιων). Παράλληλα, το έργο επιδιώκει την ανάδειξη και αξιοποίηση διαφόρων υπηρεσιών και μη ξυλωδών προϊόντων που αναπτύσσονται σε σχέση με το δάσος και την ανάπτυξη και εφαρμογή μηχανισμών ανταποδοτικών τελών για τη χρηματοδότηση ενεργειών αειφόρου διαχείρισης και προστασίας του δάσους.

Το έργο συντονίζεται από το Κέντρο Δασικών Επιστημών της Καταλονίας (CTFC – Ισπανία), ενώ εκτός από το ΜΑΙΧ συμμετέχουν σ’ αυτό η Υπηρεσία Δασών Σλοβενίας, το Μεσογειακό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών (EFIMED), τρία Περιφερειακά Κέντρα Δασικής Ιδιοκτησίας (PACA και Languedoc-Roussillon – Γαλλία και Καταλονία – Ισπανία) και το Τμήμα Περιβάλλοντος της περιοχής Liguria (Ιταλία). Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός και εφαρμογή ανταποδοτικών μηχανισμών οι οποίοι θα αξιοποιούν την κοινωνική διάσταση του δάσους (αναψυχή, εκπαίδευση, αθλητισμός, τουρισμός, κλπ) και θα χρησιμοποιούν τα έσοδα που παράγονται από τις κοινωνικές χρήσεις του δάσους για την αειφόρο διαχείριση του δασικού πλούτου.

Για το λόγο αυτό μέρος του ποσού που εισπράχθηκε από τους διαγωνιζόμενους για την συμμετοχή τους στον αγώνα θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ενεργειών προστασίας – διατήρησης του δάσους.

Εκτός από τους αγώνες τοξοβολίας στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013 διοργανώνονται για δεύτερη συνεχομένη χρονιά οι αγώνες κατάβασης με ποδήλατα SfakiaExtremeTrailsσε τμήμα του αναστηλωμένου με δαπάνη του συγκεκριμένου έργου, μονοπατιού που συνδέει την Ανώπολη με την κορυφή των Παχνών.Επιπλέον μεταξύ των άλλων δράσεων που υλοποιήθηκαν από το ΜΑΙΧ είναι η δημιουργία και εκτύπωση βοτανικού οδηγού που περιέχει φωτογραφίες και πληροφορίες για τα σημαντικά ενδημικά και μη φυτικά είδη που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης κατά την διαδρομή του καθώς και εντύπου ενημέρωσης και προώθησης του πευκοθυμαρόμελου και πευκόμελου που παράγεται στο πευκοδάσος των Σφακίων το οποίο θα διανέμεται από τους παραγωγούς της περιοχής.

Μέσα από τις αθλητικές διοργανώσεις , τη διάθεση του βοτανικού οδηγού σε επισκέπτες της περιοχές και την προώθηση του μελιού που παράγεται στο πευκοδάσος επιδιώκεται αφενός η ανάδειξη του φυσικού κάλους του δάσους, των υπηρεσιών αναψυχής και εκπαίδευσης αλλά και των προϊόντων που συνδέονται μ’ αυτό τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να ενισχύσουν την επισκεψιμότητατου δάσους και γενικότερα να τονώσουν τον τουρισμό στην περιοχής με πολλαπλασιαστικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να δημιουργήσουν έσοδα (συνδρομές των αθλητών, πώληση του βοτανικού οδηγού) μέρος των οποίων θα χρηματοδοτήσουν ενέργειες προστασίας και ανάδειξης του δάσους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ ΑΝΩΠΟΛΗ ΣΦΑΚΙΑ

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΔΟΣΗ
1 ΓΚΟΓΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΚΟ.ΛΕ.Κ 271
2 ΚΟΥΜΟΥΔΑΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΚΟ.ΛΕ.Κ 265
3 ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΚΟ.ΛΕ.Κ 259
4 ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟ.ΛΕ.Κ 255
5 ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟ.ΛΕ.Κ 243
6 ΖΑΚΥΝΘΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΚΟ.ΛΕ.Κ 239
7 ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟ.ΛΕ.Κ 211
8 ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΚΟ.ΛΕ.Κ 156

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο κόστος στέγασης

ΗΕλλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στο κόστος στέγασης συνολικά...

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την “πέτυχε” στο δρόμο…

Χωρίς τέλος τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας στην Κρήτη, που...

Σκρέκας: «Αισιοδοξία για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανοιχτά της Κρήτης»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για...

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής MRC (Minoan Robotsports Competition) που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο...