17.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών: «Να στηριχτεί η Ειδική Αγωγή»

Ημερομηνία:

Βρισκόμαστε στα μέσα του Απρίλη, μήνα που η ΔΟΕ έχει «αφιερώσει» στην Ειδική Αγωγή και πολλά είναι τα θέματα που παραμένουν άλυτα στο χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο νομό Χανίων δυο μόλις μήνες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.Να αναφέρουμε πρωτίστως πως ακόμα υπάρχουν παιδιά -κύρια νηπιακής ηλικίας αλλά και παιδιά που έχουν ανάγκη από παράλληλη στήριξη- στο νομό που έχουν αποκλειστεί της εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω έλλειψης πιστώσεων σε εκπαιδευτικούς.

Ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν στις μονάδες των ειδικών σχολείων όσον αφορά την επαρκή τους στελέχωση σε  ειδικό επιστημονικό προσωπικό αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό .

Η «εκπαίδευση για όλους» σε επίπεδο εκπαιδευτικού σχεδιασμού και πολιτικής εφαρμογής, σταδιακά αλλά σταθερά τον τελευταίο καιρό χάνει τον καθολικό της χαρακτήρα και εμφανίζει το άλλο της πρόσωπο αυτό που αποκλείει, στιγματίζει  και περιθωριοποιεί άτομα και δη μικρούς μαθητές.

Διάχυτος εξάλλου είναι στο χώρο των εκπαιδευτικών ο προβληματισμός  σχετικά με το νέο νόμο 4115/2013 που αφορά την «συμπερίληψη» των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις σχολικές μονάδες γενικής αγωγής. Πέραν της αοριστολογίας και της αποσπασματικότητας όσον αφορά στη διατύπωσή του, αποτελεί άλλο ένα νόμο πλασαρισμένο «από τα πάνω» που δεν είναι αποτέλεσμα διαλογικής συνεργασίας με τους άμεσα εμπλεκόμενους και εργαζόμενους στο χώρο της εκπαίδευσης. Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του «ενταξιακού» αυτού εγχειρήματος καθώς γνωρίζουμε πως πρόκειται να καλυφθεί από κονδύλια ΕΣΠΑ τα οποία αφορούν προγράμματα με συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια εφαρμογής.

Στο όνομα της οικονομικής κρίσης νέες επικείμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις  σχολικών μονάδων  και μειώσεις θέσεων προσωπικού είναι στο προσκήνιο. Η εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες εμφανίζεται να κοστίζει ακριβά σε ένα κράτος όπου απουσιάζει πια εντελώς από το λεξιλόγιο  του η έννοια της  κοινωνικής και προνοιακής  πολιτικής.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί, το επιστημονικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ειδικής εκπαίδευσης στο νομό Χανιών θεωρούμε πολιτικό και ηθικό χρέος μας την αντίσταση και τον αγώνα για την αξιοπρεπή εκπαίδευση και  διαβίωση των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Χανίων ζητά για τη νέα χρονιά:

  • Να μην υπάρχει καμία συγχώνευση, κανένα κλείσιμο, καμία υποβάθμιση Ειδικού Σχολείου.
  • Να γίνει η πλήρης στελέχωση των σχολείων σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό πριν την έναρξη της νέας χρονιάς.
  • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ορθή και αξιοπρεπή λειτουργία των μονάδων.
  • Να εξασφαλίσουμε καθεστώς ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά.
  • Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΕΔΔΥ και να αποφευχθεί κάθε υποβάθμισή του.
  • Να δοθούν στα σχολεία όλες οι αναγκαίες παράλληλες στηρίξεις από την αρχή της χρονιάς.
  • Να  λειτουργήσουν όλα τα Τμήματα Ένταξης.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος: Φώτης Ποντικάκης

Ο Γραμματέας: Αθανάσιος Σακελλαρίδης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...