26.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

Σύλλογος Κτηνοτρόφων ν. Χανίων: Οι παραγωγοί εξαναγκάζονται να πουλούν αρνιά και κατσίκια σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής

Ημερομηνία:

Αντιμέτωποι με τους κερδοσκοπικούς εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών  βρισκόμαστε  οι παραγωγοί αρνιών και κατσικιών ενόψει του Πάσχα.Οι αιγοπροβατοτρόφοι εξαναγκαζόμαστε να πουλάμε  κατσίκια και αρνιά σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5,00 ευρώ το κιλό και με τέτοιες τιμές δεν καλύπτεται καν το κόστος παραγωγής. Οι μεγαλέμποροι, επικαλούμενοι την κρίση και την έλλειψη ζήτησης, ρίχνουν τις τιμές από 6,50 ευρώ που ήταν κατά μέσο όρο πέρσι σε 4,50 με 5,00 ευρώ και όσοι παραγωγοί δε συμφωνούν με αυτές τις τιμές, τα αρνιά και τα κατσίκια τους μένουν απούλητα. Η πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι αιγοπροβατοτρόφοι να δεχτούμε άλλο ένα πλήγμα και να οδηγηθούμε σε ακόμα χειρότερη θέση.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Οι τιμές στο γάλα μειώνονται, οι τιμές στο κρέας το ίδιο, όπως γίνεται και τώρα ενόψει του Πάσχα, ενώ το κόστος αυξάνεται δραματικά. Οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους – από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011 – οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Είναι και όλα τα επιπρόσθετα βάρη, της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, τις αυξήσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ και την άρνηση δανειοδότησης, την περικοπή της εξισωτικής επιδότησης κ.ά.

Είναι φανερό πως η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια, στη χρεοκοπία, στο σταμάτημα της παραγωγής, στην ανεργία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων 17χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο

Διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει...

Πλατανιάς: Ευχαριστήριο προς τα ΣΥΝ.ΚΑ Supermarkets για δωρεά ζωοτροφών

Ευχαριστήριο μήνυμα προς τα ΣΥΝ.ΚΑ Supermarkets για τη δωρεά ζωοτροφών στα...

Β. Κεγκέρογλου: “Η ανάκαμψη μπορεί να προκύψει και μέσω της αξιοποίηση των ΑΠΕ”

Μία ενδιαφέρουσα ενημέρωση έλαβε χώρα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου...