15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Σύμπτωμα μιας ευρύτερης νόσου”: H Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” για το Δημοτικό Γηροκομείο

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων:

Ας φέρουμε στο μυαλό μας δύο εικόνες: Εικόνα πρώτη, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, ένα ίδρυμα κρίσιμο και χρήσιμο, ωστόσο τελματωμένο μέσα σε οξύτατα προβλήματα υποδομών, έλλειψης προσωπικού, που έχει μετατραπεί σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων –σήμερα τα 78 από τα 104 άτομα που φιλοξενούνται είναι μη αυτοεξυπηρετούμενα. Εικόνα δεύτερη, μια χρονολογική λίστα του ΕΟΠΥΥ με ονόματα ηλικιωμένων άρρωστων που αιτούνται φιλοξενία, συχνά ανήμπορων, με μοναξιά και ανάγκη στήριξης, των οποίων ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια (1.073 ευρώ ανά ηλικιωμένο το μήνα) –με την προϋπόθεση να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στην εισαγωγή τους. Κοινή παράμετρος των εικόνων η διαλυτική επίδραση των μνημονίων στις κοινωνικές δομές και η βίαιη υποβάθμιση της θέσης εργαζομένων, φιλοξενουμένων και παρεχόμενων υπηρεσιών.

Λογικά θα περίμενε κανείς πως σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, η επιλογή αυτών που θα φιλοξενηθούν στο Γηροκομείο θα γίνονταν με σχολαστικό πνεύμα δικαιοσύνης, νομιμότητας και ανθρώπινης αλληλεγγύης. Ε, λοιπόν, κάποιοι στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων παραβίαζαν τη λίστα αναμονής με αποτέλεσμα και δικαιούμενοι να μη φιλοξενούνται αλλά και το ίδρυμα να χάνει τα νοσήλια τους.

Συγκεκριμένα, μόνο το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2019 το ίδρυμα εισήγαγε 25 ηλικιωμένους εκτός λίστας. Με έναν απλό υπολογισμό, αυτό από οικονομικής πλευράς είχε ως αποτέλεσμα να έχει χαθεί ένα σημαντικότατο ποσό για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, πολλαπλάσιο της ετήσιας επιχορήγησής του από τον Δήμο Χανίων που είναι 50.000 ευρώ. Μήπως και γι’ αυτό υποχρεώνονταν οι ωφελούμενοι να δίνουν στο ίδρυμα το 75% της σύνταξής τους, το οποίο παρουσιαζόταν ως δωρεά; Καταστάσεις απαράδεκτες που ζημιώνουν τους γέροντες και τις γερόντισσες μας, τον Δήμο, το δίκαιο, τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς και άσκησης πολιτικής.

Ποιος κάνει τις επιλογές των φιλοξενουμένων, ποιος παραβιάζει τις λίστες; Το βέβαιο είναι ότι αρμόδια επιτροπή δεν υπάρχει. Άρα εξ αντικειμένου η ευθύνη βαρύνει στο ακέραιο τη διοίκηση και ειδικά τον πρόεδρο, οι οποίοι οφείλουν εξηγήσεις. Τέτοιο πράγμα δεν ακούσαμε ακόμη. Αντίθετα, ακούσαμε λόγια αυτοδιαφήμισης (!) και απίθανους ισχυρισμούς που περιγράφουν μια απολύτως προσωπική και αδιαφανή μεζούρα «ευαισθησίας» για το ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη εισαγωγής. Για την ταμπακιέρα των παρατυπιών, της οικονομικής και ανθρωπιστικής ζημιάς ούτε λέξη.

Φαίνεται ότι για την προτεραιότητα αποφασίζει ο φίλος, ο πολιτευτής και γενικά το πολιτικό περιβάλλον που εδώ και χρόνια ορίζει τις τύχες του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων –οι όποιες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ο τρόπος αυτός παραπέμπει σε ένα καλοστημένο πελατειακό και ψηφοθηρικό μηχανισμό εξυπηρέτησης ημετέρων σε βάρος άλλων δικαιούχων, σε βάρος του Δήμου, σε βάρος της ανθρωπιάς τελικά.

Στην πράξη εξυπηρετείται μια αποκρουστική πρακτική: Οι πολιτικές, οι ιδέες και οι άνθρωποι που είναι συνυπεύθυνοι για την κοινωνική καταστροφή εμφανίζονται ως σωτήρες που ενδιαφέρονται για τα θύματά τους. Στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται τη δυστυχία, που και αυτοί δημιούργησαν, και ανταμείβονται με ψήφους. Οι μεν θύτες εμφανίζονται ως ευεργέτες των θυμάτων τους, οι δε πρόθυμοι διαμεσολαβητές ανταμείβονται με καρέκλες, με αξιώματα για να διαιωνίζουν την πρακτική.

Κάποιοι χαρακτήρισαν «ύποπτο» το γεγονός ότι αναδεικνύουμε το ζήτημα τώρα. Προφάσεις εν αμαρτίες. Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος έχει θέσει με δεκάδες δημόσιες παρεμβάσεις εδώ και χρόνια τα ζητήματα κακοδιοίκησης του Δημοτικού Γηροκομείου και έχει ενοχοποιηθεί γι’ αυτό παρότι τα επίσημα στοιχεία μας δικαίωσαν πανηγυρικά. Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της κακοδιοίκησης και της ρουσφετοκρατίας τώρα απεκαλύφθη και τώρα το θέτουμε.

Αλλά και τώρα, όταν προτάθηκε από το νυν δήμαρχο το αυτονόητο, να γίνει δηλαδή διαχειριστικός έλεγχος στο Γηροκομείο, κάποιοι τρόμαξαν. Καταψήφισαν την πρόταση ζητώντας να γίνει διαχειριστικός έλεγχος σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Η μπάλα στην εξέδρα δηλαδή…

Είναι εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός ότι σε τέτοιες εξόφθαλμες περιπτώσεις κακοδιοίκησης, που ζημιώνουν τόσο τον Δήμο όσο και απλούς ανθρώπους, παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρακάμπτουν τις καταγγελίες και τα βάζουν με τους καταγγέλλοντες. Είτε γιατί αισθάνονται αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των λαϊκών συμφερόντων, είτε γιατί είναι αποκλεισμένοι σε ιδεολογικές βεβαιότητες, το αποτέλεσμα παραμένει ότι αρνούνται τα ψυχρά γεγονότα και το δημόσιο συμφέρον. Ας το ξαναδούν.

Αυτές οι πολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις ξεπερνούν το Γηροκομείο. Η ίδια λογική της εξυπηρέτησης κολλητών και πολιτικών φίλων που κατατρώει το δημόσιο συμφέρον, τα δίκαια των δημοτών και την πρόοδο του Δήμου μας κανοναρχεί πολλά κρίσιμα θέματα. Κοιτάξτε τις εργολαβίες καθαριότητας, το καθεστώς με τους πλειστηριασμούς των καντινών, πρακτικές της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕΚ παλιότερα, προβληματικές μισθώσεις δημοτικών ακινήτων κ.λπ. Καμία καλή πρόθεση, κανένα φροντισμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να περπατήσει όταν ο Δήμος, τα οικονομικά του, το ανθρώπινο δυναμικό του, οι δομές του, είναι δέσμιοι της αισχρής ανταλλαγής «διευκολύνσεων» με ψήφους. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει αλλιώς δεν πάμε πουθενά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ