14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Σύμφωνα με έρευνα οι χρήστες κάνναβης έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια

Ημερομηνία:

Υπολογίζεται πως 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως κάνουν χρήση κάνναβης. Ενώ πολλοί λοιπόν μπορεί να μην θεωρούν πλέον την κάνναβη ως επικίνδυνη ή επιβλαβή ουσία, υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για την κάνναβη.

Ένα από αυτά όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους στο TheConversation οι Ian Hamilton, καθηγητής εθισμού στο Πανεπιστήμιο του York και ο Mark Monaghan, λέκτορας εγκληματολογίας και κοινωνικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, – είναι και ο λόγος για τον οποίο σε ορισμένους χρήστες παρουσιάζεται σχιζοφρένεια μετά τη χρήση.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διερευνούν τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από τότε, η έρευνα έχει επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του μεγαλύτερου κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Μέχρι τώρα, τα περισσότερα στοιχεία έδειχναν ότι οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της κάνναβης και της εμφάνισης σχιζοφρένειας οφείλεται στη συχνή χρήση ή ότι η γενετική προδιάθεση μπορεί να αποτελεί παράγοντας, όπως και το οικογενειακό ιστορικό. Όμως μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των χρηστών κάνναβης με υψηλή και χαμηλή συχνότητα σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Η συχνότητα της χρήσης

Όπως τονίζουν στο άρθρο τους στο TheConversation οι Ian Hamilton, καθηγητής εθισμού στο Πανεπιστήμιο του York και ο Mark Monaghan, λέκτορας εγκληματολογίας και κοινωνικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, για να κατανοήσουν καλύτερα αν η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει ή όχι τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας στους εφήβους, οι ερευνητές εξέτασαν όλο το υλικό που δημοσιεύθηκε μεταξύ των ετών 2010 και 2020 ενώ επικεντρώθηκαν περισσότερο σε έρευνες που αφορούσαν έφηβους ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι χρήστες κάνναβης υψηλής όσο και χαμηλής συχνότητας είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση κάνναβης.

Να σημειωθεί πως ως χαμηλή ορίστηκε η χρήση 2 φορές την εβδομάδα ή λιγότερο ενώ ως υψηλή η καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση της.

Επιπλέον, όπως με όλα τα ναρκωτικά έτσι και με την κάνναβη, όσο πιο ισχυρή είναι τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος που μπορεί να αναπτύξει κάποιος προβλήματα όπως είναι η σχιζοφρένεια ακόμα και αν η χρήση δεν είναι τόσο συχνή.

Πολλοί οι άγνωστοι παράγοντες

Ενώ όμως παρατηρείται συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας στους νέους, δεν είναι δεδομένο ωστόσο ότι η κάνναβης την προκαλεί. Η εφηβεία και η πρώιμη ενηλικίωση είναι οι περίοδοι ζωής που συνήθως αναπτύσσεται η σχιζοφρένεια και η περίοδος κατά την οποία πολλοί νέοι πειραματίζονται με ναρκωτικά γεγονός που δυσχεραίνει τη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Αντίστροφα, έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για σχιζοφρένεια μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση της κάνναβης. Και πάλι όμως, η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει οριστικά πως η χρήση κάνναβης προκαλεί σχιζοφρένεια παρά μόνο ότι συνδέονται. Ανάλογα, παρατηρείται δυσκολία και στην πρόβλεψη εκ των προτέρων του ποιοι νέοι που κάνουν χρήση θα αναπτύξουν σχιζοφρένεια.

Η συχνότητα εμφάνισης της σχιζοφρένειας στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου ένα στα 300 άτομα – ενώ όσοι κάνουν χρήση κάνναβης έχουν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι περίπου ένας στους εκατό.

Παρόλο που οι αντιλήψεις για την ασφάλεια της κάνναβης έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια κατά πολύ- ιδίως με τη νομιμοποίησή της σε πολλές χώρες- εξακολουθεί ωστόσο να είναι σημαντικό οι άνθρωποι να σκέφτονται προσεκτικά τους κινδύνους που διατρέχουν πριν κάνουν χρήση κάνναβης. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους που μπορεί να αντιμετωπίζουν ήδη πρώιμα σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας καθώς η κάνναβη μπορεί να τα επιδεινώσει.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...