14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα βρήκαν με τον Ερντογάν η Φινλανδία και η Σουηδία – Πώς επετεύχθη συμβιβασμός για ένταξη στη Συμμαχία

Ημερομηνία:

Συμφώνησε τελικά η Τουρκία να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι χώρες υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο που προβλέπει τις διαδικασίες.

Η Τουρκία ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, μετά από τετραμερή συνάντηση στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Πλέον προχωρά η διαδικασία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ αυτό φέρεται να ήταν το «εισιτήριο» για την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να επιβεβαιώσουν την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

Οι συνομιλίες σημείωσαν πρόοδο, δήλωσε νωρίτερα και η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Ουάσινγκτον: Το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης

Το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει “ισχυρή ώθηση” στην ενότητα της Δύσης, δηλώνει η Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία.

Η Τουρκία σταμάτησε να διαφωνεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκαίρως ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει “μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια”.

Η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, είπε ο αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη.

Μπόρις Τζόνσον: Πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ με την Σουηδία και την Φινλανδία

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία «πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Είναι «μια φανταστική είδηση την ώρα που αρχίζουμε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.

Η Τουρκία έθετε εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επειδή τις κατηγορεί ότι φιλοξενούν μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PKK, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική».

Τι κέρδισε η Άγκυρα, πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Την ίδια ώρα, σε παροξυσμό βρίσκονται τα ΜΜΕ στην Τουρκία μετά τη συμφωνία. «Η Τουρκία πήρε ό,τι ήθελε!» γράφει η Hürriyet. «Συμφωνία βγήκε από την τετραμερή σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη! Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε» γράφει η Milliyet.

«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» επαναλαμβάνει και η Sabah.

Σύμφωνα με την Yeni Safak από την τετραμερή συνάντηση, η Τουρκία κέρδισε:

• Πλήρη συνεργασία στον αγώνα κατά του PKK και των θυγατρικών του.

• Επίδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.

• Δέσμευση για μη υποστήριξη των οργανώσεων PYD/YPG και FETO.

• Αποφυγή περιορισμών εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.

• Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

• Δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

• Συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση τρομοκρατών και σύναψη διμερών ρυθμίσεων.

• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των θυγατρικών του

• Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

• Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ