22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σ. Ζίζεκ: Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να απαιτούν την καταδίκη του Πούτιν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όταν δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης επί των πολιτών τους;

Ημερομηνία:

Ο Σλοβένος φιλόσοφος Slavoj Zizek υπερασπίστηκε τη δημοσίευση των γραπτών του στο RT, επισημαίνοντας σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Berliner Zeitung την Κυριακή ότι ιστορίες και απόψεις που παραβλέπονται ή ακόμα και απαγορεύονται σε σελίδες και ενημερωτιά πόρταλ στη Δυση μπορούν να βρουν ασφαλές λιμάνι σε αυτόν τον ιστότοπο. .

« Ντρέπομαι που δημοσίευσα τα κείμενά μου στο Russia Today; Όχι, απολύτως όχι! », έγραψε ο Ζίζεκ.

Ενώ ο φιλόσοφος δήλωνε «την πλήρη υποστήριξη της Ουκρανίας», επέμεινε ότι αυτή η στάση δεν έρχεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα γραπτά του για το RT, αποκαλώντας το «μέρος του ίδιου αγώνα» με τον ίδιο τρόπο που «καταπολεμώντας τον αντισημιτισμό και πολεμώντας αυτό που το Ισραήλ κάνει στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη» δεν έρχονται απαραίτητα σε αντίθεση.

Καθώς το εύρος των επιτρεπόμενων απόψεων στα δυτικά μέσα ενημέρωσης μειώθηκε, είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να στραφεί στο RT για να δημοσιεύσει τις δικές του απόψεις, αναφέροντας τις «αδυναμίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας, την πολιτική του απαρτχάιντ του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη [και] τις παρεκκλίσεις της πολιτικής ορθότητας» ως παραδείγματα θεμάτων που θεωρούνται εκτός ορίων στον δυτικό τύπο.

Ο φιλόσοφος τόνισε συγκεκριμένα το έπος του εκδότη του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, την υπόθεση του οποίου έχει υποστηρίξει επανειλημμένα, υπογραμμίζοντας την τεράστια υποκρισία των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που αυτοχαρακτηρίζονται ως υπερασπιστές της δημοκρατίας και του ελεύθερου Τύπου, ενώ αγωνίζονται να φυλακίσουν έναν άνθρωπο του οποίου το μόνο «έγκλημα» ήταν η δημοσίευση εγγράφων που διέρρευσαν που αποκάλυπταν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν αυτές οι κυβερνήσεις εν καιρώ πολέμου.

Ενώ το σύνολο των δυτικών ΜΜΕ ήταν προσηλωμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ασάνζ πλησίαζε ολοένα και περισσότερο στην έκδοση στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για 17 κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεθάνει στη φυλακή, επεσήμανε ο Ζίζεκ. . Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση έχουν σχεδόν αγνοηθεί στον αμερικανικό και ευρωπαϊκό τύπο.

Πώς μπορεί [ η Ουάσιγκτον] να απαιτήσει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ όταν ο Ασάνζ δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ, δεν συμμετείχε σε κατασκοπεία κατά των ΗΠΑ και το μόνο που έκανε ήταν, χωρίς αμφιβολία, να δημοσιοποιήσει εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ;», ρώτησε ρητορικά, επισημαίνοντας ότι ο Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών “για την απλή αποκάλυψη των εγκλημάτων των ΗΠΑ πέρα ​​από κάθε μομφή”

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις να δικαστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ο Ζίζεκ υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, καθώς και ο υπουργός Άμυνας του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εάν ήταν ακόμη ζωντανός, θα έπρεπε να δικαστούν με παρόμοιο τρόπο για εισβολή στο Ιράκ με κατασκευασμένα προσχήματα. Η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ανακριθούν με «τα ίδια κρίσιμα ερωτήματα», είπε. Πώς μπορούν οι ΗΠΑ να το απαιτήσουν αυτό, ενώ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης επί των πολιτών τους;

Καμία «πλευρά» δεν πρέπει να θεωρείται απρόσβλητη από κριτική, υποστήριξε ο Ζίζεκ. «Αν αναγκαστούμε να επιλέξουμε μεταξύ Ουκρανίας και Ασάνζ, είμαστε καταδικασμένοι. Τότε πουλήσαμε την ψυχή μας στον διάβολο», είπε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δράσεις από το Μουσικό Σχολείο Χανίων

Μια σειρά από μουσικές δράσεις διοργανώνει τις επόμενες ημέρες...

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο για την Υγεία στο Λασίθι

Στους δρόμους κατεβαίνουν για μία ακόμη φορά φορείς και...

Δύο αυτοκτονίες το τελευταίο 24ωρο στην Κρήτη

Ένας 56χρονος στο Μπαλί Ρεθύμνου και ένας 84χρονος στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

«Βόμβα» πέταξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς όταν...