16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τέλος ο κουκουλονόμος

Ημερομηνία:

Τροπολογία η οποία προβλέπει την κατάργηση του κουκουλονόμου, με εξαίρεση τις υποθέσεις ληστείας, έκανε δεκτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Τη σχετική τροπολογία κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης το στοιχείο της επιβαρυντικής περίστασης σε ό,τι αφορά την κάλυψη ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου κατά την τέλεση αδικημάτων θα διατηρηθεί στις περιπτώσεις ληστείας.

Εν μέρει δεκτή έγινε και η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέταση DNA κατά την ποινική διαδικασία. Η υποχρεωτικότητα θα παραμείνει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις εγγυήσεις κατά την διαδικασία λήψης γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες. «Πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», αλλά συμφώνησε με την άποψη των βουλευτών ότι «η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».

Ακόμη με νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο που εμπίπτει και η περίπτωση του Σάββα Ξηρού θεσπίζεται το μέτρο της χρήσης της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) και επιπλέον προβλέπεται ότι η γνωμάτευση γιατρού των φυλακών αντικαθίσταται από την γνωμάτευση του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας. Το εν λόγω άρθρο δίνει τη δυνατότητα σε βαρυποινίτες με αναπηρία πάνω από 80%, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατ’ οίκον περιορισμό, φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Όπως τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος «η ρύθμιση δεν εισάγει απόλυση κρατουμένου, αλλά έναν διαφορετικό τρόπο έκτισης ποινής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κρατουμένου με αναπηρία». «Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται οποιοσδήποτε εξαγνισμός, ούτε με μειώνεται η μομφή που έχει αποταθεί στους καταδικασθέντες από το δικαστήριο», επεσήμανε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι εκφράζει τον βαθύ σεβασμό του προς τα θύματα της τρομοκρατίας σημειώνοντας: «’Ολα τα θύματα από βίαιες πράξεις είναι άξια σεβασμού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξισώνει την τρομοκρατία με τις μορφές κρατικής παρέμβασης, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως «ταύτισε τους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν που προσήλθαν στην Βουλή για να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση και μοίρασαν στο προαύλιο κείμενο κατά της ρύθμισης για κατ’ οίκον περιορισμό του Σ. Ξηρού, με τους αντιεξουσιαστές που πρόσφατα εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου πετώντας προκηρύξεις για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού».

Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε πει (το βράδυ της Πέμπτης) ότι και οι δυο πλευρές άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα, προκαλώντας την οργή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος της είπε ότι εξισώνει τους θύτες και τα θύματα της τρομοκρατίας και ότι επιπλέον οι συγγενείς των θυμάτων προσήλθαν στην Βουλή έχοντας επίσημη άδεια. «Δεν είναι δυνατόν στο πάθος της αντιπαράθεσης να δημιουργούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ενώ απαντώντας στην κριτική για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ είπε ότι «είμαστε στην Ευρώπη η χώρα στη οποία έχουν γίνει οι λιγότερες προβληματικές καταστάσεις, αποδράσεις και παραβιάσεις κρατουμένων».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...