13.8 C
Chania
Thursday, December 25, 2025

Τέλος του 2024 οι αποφάσεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους τοποθετεί η Helleniq Energy την λήψη τελικής απόφασης για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στη Κρήτη από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που είναι θετική θα χρειαστούν αρκετοί μήνες προετοιμασίας. Σύμφωνα με το ypodomes, τα δεδομένα που έχει ήδη στην διάθεση της η εταιρεία και βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να παρουσιαστούν στην κυβέρνηση.

Σε αυτή την φάση, γίνεται αξιολόγηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που έχουν ληφθεί ενώ υλοποιούνται και τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές προκειμένου να συμβάλλουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

Ειδικότερα, η Helleniq Energy έχει ολοκληρώσει την απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε τρεις θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών στις δυο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη και η επεξεργασία των δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρουσιάζοντας τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Helleniq Energy στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ολοκληρώθηκε η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών σε 3 θαλάσσιες περιοχές (Ιόνιο, Block 2, Block 10), καθώς και δισδιάστατων καταγραφών σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη δε Κρήτη, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές υλοποιούνται στην περιοχή και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα επόμενα βήματα».

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του ομίλου υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί προετοιμασία 12 έως 18 μηνών από την στιγμή της απόφασης, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ερευνητική γεώτρηση δεν θα γίνει πριν από τα τέλη του 2026.

Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία, η ανάλυση και η ερμηνεία των συλλεχθέντων δεδομένων Δυτικά και Νοτιοδυτικά τις Κρήτης, κράτησε περίπου ένα χρόνο από τότε που ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2023.

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών που είχαν ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκαν σε χρόνο – ρεκόρ, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2023.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...