28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ταϊβαν: Επίδειξης δύναμης από κινεζικά πολεμικά – Τέσσερα αμερικανικά πλοία στην περιοχή

Ημερομηνία:

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έφτασε την Τρίτη στην Ταϊβάν, με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου εδώ και 25 χρόνια η οποία κινδυνεύει να ωθήσει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου σε νέα επιδείνωση.

Η Πελόζι και η αντιπροσωπεία της αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο Songshan στο κέντρο της Ταϊπέι και τους υποδέχτηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Joseph Wu και η Sandra Oudkirk, η κορυφαία εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση. «Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».

Η Πελόζι βρισκόταν σε περιοδεία στην Ασία που περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η στάση της στην Ταϊβάν δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Τα κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη «χτύπησαν» τη γραμμή που χωρίζει τα στενά της Ταϊβάν την Τρίτη πριν από την άφιξή της, καθώς η κινεζική ηγεσία εξαπέλυσε απειλές για την επίσκεψη της Πελόζι.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε την Τρίτη ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ που «παίζουν με τη φωτιά» για το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν θα έχουν καλό τέλος».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα πτοηθούν από τις κινεζικές απειλές.

Το βράδυ της Τρίτης, το ψηλότερο κτίριο της Ταϊβάν, το Ταϊπέι 101, φωτίστηκε με μηνύματα καλωσορίσματος της Νάνσι Πελόζι.

Με τις εντάσεις να είναι ήδη υψηλές, αρκετά κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στη μέση γραμμή που χωρίζει τα στενά της Ταϊβάν το πρωί της Τρίτης πριν αναχωρήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα, δήλωσε πηγή στο Reuters. Πολλά κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν επίσης πλεύσει κοντά στην ανεπίσημη διαχωριστική γραμμή από τη Δευτέρα και παρέμειναν εκεί, είπε η πηγή.

Κινεζικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επανειλημμένα τακτικές κινήσεις για σύντομο «άγγιγμα» της μέσης γραμμής. ενώ τα ταϊβανέζικα αεροσκάφη ήταν σε ετοιμότητα κοντά.

Κανονικά τα αεροσκάφη καμίας πλευράς δεν διασχίζουν τη μέση γραμμή.

Τέσσερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan, τοποθετήθηκαν στα ύδατα ανατολικά της Ταϊβάν. Το αεροπλανοφόρο είχε διέλθει από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τώρα βρισκόταν στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανατολικά της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων και νότια της Ιαπωνίας, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού ναυτικού.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας πραγματοποιεί διάφορες ασκήσεις, κάποιες εξ αυτών με πραγματικά πυρά, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην Κίτρινη Θάλασσα και στη Θάλασσα Μποχάι, σε μια επίδειξη κινεζικής στρατιωτικής ισχύος.

Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στο στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοκρατικό, αυτοδιοικούμενο νησί. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του. Η Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός της μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του νησιού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από το αμερικανικό δίκαιο να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.

Πολεμικές ασκήσεις από την Κίνα

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ