27.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

Τα αποτελέσματα της αυτοψίας – μέτρησης αποδεικνύουν τις παρανομίες στο Αποπηγάδι

Ημερομηνία:

Έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23/3/2011, για αίτηση ανάκλησης των παράνομων διοικητικών πράξεων σχετικά με τον αιολικό σταθμό στην Στρογγυλή Κορυφή στο Αποπηγάδι, πραγματοποιήθηκε αυτοψία – μέτρηση στο δρόμο πρόσβασης, την εσωτερική οδοποιία, αλλά και στις πλατείες ανέγερσης των α/ν.

Τα αποτελέσματα της αυτοψίας – μέτρησης από το δήμο Καντάνου-Σελίνου, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες των κατοίκων για τις υπερβάσεις των εγκρίσεων επέμβασης και για την κατασκευή δρόμου “αεροδρομίου” από την εταιρεία.

Σύμφωνα με τα τοπογραφικά διαγράμματα και την τεχνική έκθεση του δήμου Καντάνου  – Σελίνου, ο δρόμος πρόσβασης και η εσωτερική οδοποιία του αιολικού σταθμού στην Στρογγυλή Κορυφή έχουν μήκος 5.434,55 μέτρα, περίμετρο 11.858,85 μέτρα και καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια (εμβαδόν) 76.679,53 τετραγωνικά μέτρα .!!!

Αντί των 5.434,55Χ8 = 43476,4 τ.μ. συν 2Χ35Χ8 = 560 τ.μ. για τις ράμπες ελιγμών, σύνολο 44036,4 τ.μ. που νομιμοποιούνταν από την 1409/10-9-2007 απόφαση έγκρισης επέμβασης, η εταιρεία κατέλαβε 76.679,53 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα, δηλαδή 32.643,13 τετραγωνικά μέτρα παραπάνω!!!  ενώ η  μέση ζώνη κατάληψης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ανέρχεται στα 14 μέτρα αντί των 8 μέτρων της απόφασης.

Παρόλο που όπως όριζε ρητά η 1409/10-9-2007 έγκριση επέμβασης: 1)Τα έργα οδοποιίας θα (έπρεπε να) εκτελεστούν αποκλειστικά μέσα στην εγκεκριμένη ζώνη κατάληψης και 2) Τα πλεονάζοντα προϊόντα της εκσκαφής δεν θα απορρίπτονταν στα κατάντη της έκτασης, με τρόπο που να επιβαρύνεται η αλλοίωση της δασικής βλάστησης και εκτός της ζώνης κατάληψης, ούτε σε ρέματα της περιοχής ενώ η παρακολούθηση και εφαρμογή των όρων της έγκρισης επέμβασης ανατίθεντο στην Δ/νση Δασών Χανίων και η μη τήρηση του συνόλου των τεθέντων όρων θα είχε ως συνέπεια την ανάκληση της απόφασης.

Όμως η Δ/νση Δασών Χανίων με το αρ. πρ. 1056/21-3-2011 έγγραφο της απάντηση στο ΥΠΕΚΑ τμήμα Προστασίας Δασών, σχετικά με την από 23-2-2011 Αναφορά – Αίτηση ανάκλησης πράξεων (http://www.kandanos.eu/node/1549)  αναφέρει ότι «Η Δ/νση Δασών Χανίων…ελέγχει ακριβώς (με την χρήση G.P.S.) την όδευση και την ζώνη κατάληψης αλλά και τις ράμπες ελιγμών. Οι ζημιές προσωρινά  (;!!!) εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν έκταση περίπου 600 τ.μ., δεν συνιστούν λόγο ανάκλησης της ύπερθεν (1409/10-9-2007) έγκρισης επέμβασης.»

Θεωρούμε ότι η κατασκευή των έργων που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί βάσει συνεχούς επίβλεψης εκ μέρους του τοπικού δασαρχείου όπως ρητά υπαγόρευε η έγκριση επέμβασης και πολύ περισσότερο λόγω της προβλεπόμενης ειδικής δασοπονικής διαχείρισης της έκτασης αφού το Αποπηγάδι έχει κηρυχθεί ως “προστατευτική περιοχή” (ΦΕΚ 65 3-2-2006), αφέθηκε κατά τη γνώμη μας, έρμαιο στις αυθαιρεσίες και στα πιθανά μελλοντικά σχέδια της εταιρείας στην περιοχή. Αποτέλεσμα οι σημαντικότατες υπερβάσεις, εκχερσώσεις και καταστροφές των περιουσιών μας και του δασικού οικοσυστήματος, που θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες αν οι κάτοικοι και οι πολίτες δεν απαιτούσαν με καταγγελίες τους την εφαρμογή του νόμου και δεν εμπόδιζαν αυτοπροσώπως (με αποτέλεσμα τις συλλήψεις τους και τις μηνύσεις τους), τις επιπλέον καταστροφές.

Αποδεικνύεται ότι ότι ο πραγματικός παράνομος στο Αποπηγάδι είναι η εταιρεία που αυθαιρετεί και όχι οι κάτοικοι που υπερασπίζονται τον τόπο, το περιβάλλον και τις περιουσίες τους.

Ευχαριστούμε το δημοτικό συμβούλιο και το δήμαρχο του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας και έδωσαν την εντολή να γίνει η αυτοψία –  μέτρηση.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων,
Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αιτήσεις για την διαδικασία εισαγωγής στο Μουσικό Σχολείο Χανίων εξακολουθούν να κατατίθενται έως τις 31η Μαΐου

Το Μουσικό Σχολείο Θερίσου-Χανίων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους γονείς-κηδεμόνες μαθητών/τριων της...