23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Τα μηνύματα Κασσελάκη από την Κρήτη – Με τρεις εκδηλώσεις η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων στην τελική ευθεία των προκριματικών για το ευρωψηφοδέλτιο

Ημερομηνία:

Με φόντο την αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που κλιμακώνεται διαρκώς, αλλά και με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν πλέον σταθερά δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει αυτή την εβδομάδα στην τελική ευθεία για τις προκριματικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 14 Απριλίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επενδύσει στην διαδικασία των προκριματικών εκλογών η οποία συμβολίζει αφενός το ευρύ άνοιγμα στην κοινωνία, εφόσον η υποβολή υποψηφιοτήτων έγινε με βιογραφικά, αφετέρου ως δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν και επίσημα οι 201 υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις προκριματικές για τις 35 από τις 42 θέσεις του ψηφοδελτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν τρεις εκδηλώσεις (Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή) που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα παρουσιαστούν σε τρεις δόσεις. Ενδεχομένως πάντως το φορτωμένο πρόγραμμα να συμπαρασύρει την εκδήλωση για το Κράτος Δικαίου και να μην καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση την Τετάρτη όπως είχε προγραμματιστεί, από την Κουμουνδούρου το αφήνουν ανοιχτό.

Το ευρωψηφοδέλτιο των 42, στην τελική του μορφή δηλαδή, θα παρουσιαστεί επίσημα από τον Στέφανο Κασσελάκη στις 18 Απριλίου, μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου θα βρεθεί το διάστημα 13 – 16 Απριλίου για επαφές με την ομογένεια και την παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, υπενθυμίζεται, ότι οι δύο νυν ευρωβουλευτές Κ. Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, είναι ήδη υποψήφιοι και δεν παίρνουν μέρος στην προκριματική διαδικασίες, ενώ 5 ακόμη θέσεις είναι στην ευχέρεια του προέδρου. Μέχρι σήμερα η Κουμουνδούρου επιμένει ότι ο λόγος που οι 5 θέσεις μένουν εκτός διαδικασίας είναι για την κάλυψη των κενών που ενδεχομένως προκύψουν από τις προκριματικές, σε περίπτωση που δεν βγαίνει το ποσοστό της ίσης εκπροσώπησης ανδρών γυναικών, ή αν οι προκριματικές αποτύχουν να αναδείξουν υποψήφιο από κάποια κατηγορία που έχει συμβολική σημασία, κλπ. Μένει να φανεί, αν θα υπάρξει και κάποια έκπληξη σε αυτές τις 5 θέσεις.

Αισιοδοξία για υπέρβαση του ποσοστού των εθνικών εκλογών

Στο μεταξύ, κατά την περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κρήτη κυριάρχησαν τα μηνύματα αισιοδοξίας. Από την μία η υποδοχή των πολιτών για την οποία η Κουμουνδούρου εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη, από την άλλη οι δημοσκοπήσεις  ο Στ. Κασσελάκης διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, ανακάμπτει, αποκτά δυναμική και θα ξεπεράσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, επισήμανε πως θα σημάνει «μήνυμα ανατροπής» εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Σημειώνεται πως όλες πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με τα σενάρια των δημοσκοπικών εταιρειών να τον δείχνουν να προσεγγίζει το 16%.

Στην δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 13,2% στην πρόθεση ψήφου (με το ΠΑΣΟΚ στο 11,8%) στην πρόθεση ψήφου και 15,9% στην εκτίμηση ψήφου (το σενάριο της εταιρείας) με το ΠΑΣΟΚ στο 14,2%.

Στην δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τον Ελεύθερο Τύπο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 14,1% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (με αναγωγή) έναντι 13% που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ ενώ στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει 14,4% έναντι 11,5% του b.

Απάντησε μόνο στον Μητσοτάκη

Η κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, η οποία αναζωπυρώθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο για τις υποκλοπές, συνεχίστηκε και χθες. Ο Νίκος Ανδρουλάκηςαπό το βήμα της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη αποκαλώντας τον, επανειλημμένως, «υπουργό του Μητσοτάκη» και του καταλόγισε ότι «με τις ανοησίες του» δίνει πάσες στον Μητσοτάκη και τον βγάζει από την δύσκολη θέση όταν πιέζεται.

Από την Κουμουνδούρου απάντησαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει απώλεια ψυχραιμίας, γιατί οι δημοσκοπήσεις «σβήνουν το … όνειρο του κυρίου Ανδρουλάκη να ξεπεράσει στις Ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να αντισταθεί στους δελφίνους του κόμματός του, τόσο χάνει και την ψυχραιμία του».

Ο ίδιος ο Κασσελάκης απέφυγε να απευθυνθεί πάντως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να απαντήσει ο ίδιος – επανέλαβε απλώς (στο Creta TV) την αιχμή περί μήνυσης στον Μητσοτάκη, αν και αυτή τη φορά στο ερώτημα αν εξακολουθεί να τον θεωρεί «εκβιαζόμενο» παρέπεμψε στην έρευνα της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως, επέλεξε να αντιπαρατεθεί μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το «εισαγόμενος» που είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή λέγοντας ότι προσβάλλει όλους τους ομογενείς και πως ο ίδιος εξάγει know how «πολύτιμο πολύτιμο ίσως σε αυταρχικούς ηγέτες τριτοκοσμικών καθεστώτων». Επίσης, αρκετές φορές στην περιοδεία του επανέλαβε την αναφορά «δεν είμαστε πιασμένοι» παραπέμποντας στην διαχωριστική γραμμή που θέτει με τη ΝΔ, τα «καθαρά χέρια», δηλαδή τη διαφάνεια, και την ανεξαρτησία από συμφέροντα.

Στην χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη κατά το κλείσιμο του συνεδρίου της ΝΔ, όπου πολλές φορές επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη κατηγορώντας τους για λαϊκισμό, η Κουμουνδούρου απάντησε πως «κατασυκοφαντεί» τον ΣΥΡΙΖΑ από πανικό, εν όψει της κάλπης. Πιο σκληρή πάντως ήταν η ανακοίνωση της Παρασκευής όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «κήρυξε την αρχή του τέλους του».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ