14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τα φωτιστικά – “ούφο” της παλιάς πόλης και τα… “ούφο” που τα πλήρωσαν

Ημερομηνία:

Είναι το έργο “Εκσυγχρονισμός Δημοτικού Φωτισμού για Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κοινόχρηστους χώρους της Παλιάς Πόλης” και κόστισε, ούτε πέντε, ούτε δέκα αλλά… 193.000 ευρώ!Μη σας ξεγελά ο πομπώδης τίτλος του! Πρόκειται για την προμήθεια και την εγκατάσταση στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης των Χανίων, των μοντέρνων, ενεργειακών φωτιστικών που πολύ εύστοχα ο δημοσιογράφος Γιάννης Λυβιάκης, παρομοίασε με “ούφο”!

Των φωτιστικών που κόστισαν 119.000 ευρώ (από το ΕΣΠΑ) και 74.000 ευρώ (από πόρους του Δήμου) και των οποίων η εγκατάσταση διεκόπη απότομα από τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης.

Ο Δήμος Χανίων, το 2011, διεκδίκησε και πήρε αυτόν τον κωδικό του ΕΣΠΑ και μάλιστα με “αυτεπιστασία” που σημαίνει ότι τα “περαστικά” έξοδα των φωτιστικών θα πάνε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από το τμήμα Ηλεκτροφωτισμού, γεγονός από το οποίο εξοικονομήθηκαν πόροι, όπως πρόσφατα είχε ανακοινώσει ο Δήμος.

Ως εδώ, πολύ καλά και θερμά συγχαρητήρια!

Ωστόσο, το γιατί επελέγησαν τα συγκεκριμένα φωτιστικά -που όχι απλά δεν ταιριάζουν αλλά κατά γενική ομολογία αλλοιώνουν την εικόνα της Παλιάς Πόλης- παραμένει μυστήριο.

Αυτό που μπορούμε εμείς να σας αποκαλύψουμε, είναι ότι το “έγκλημα” ήταν προμελετημένο!

Για του λόγου το αληθές, ιδού:

Η εικόνα είναι το σχέδιο του φωτιστικού που “θα” αγόραζε ο Δήμος Χανίων, αφού ο σχετικός διαγωνισμός δεν είχε γίνει ακόμα.

Βέβαια, οι τεχνικές λεπτομέρειες των συγκεκριμένων φωτιστικών περιγράφονταν με… φωτογραφική ακρίβεια.

Ολόιδια, ε;  Μεγάλη επιτυχία, ειδικά στην εποχή μας που σπάνια βρίσκει κανείς αυτό ακριβώς που ψάχνει.

Η προμήθειά των 54 τέτοιων φωτιστικών κόστισε 36.650 ευρώ.

Το ίδιο έργο, περιλαμβάνει και την προμήθεια 20 φωτιστικών στύλων, αξίας 82.350 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και κατ’ επέκταση τα ευρωπαϊκά χρήματα, είναι καλό να “απορροφώνται” και να αξιοποιούνται. Αυτή ακριβώς η αδυναμία απορρόφησης αποτελεί άλλωστε βαθιά και ανεπούλωτη πληγή του Ελληνικού Δημοσίου και των δομών της αυτοδιοίκησης.

Πρέπει και να αξιολογούνται όμως αλλά και να υλοποιούνται με άξονα την ικανοποίηση του σκοπού για τον οποίο προορίζονται και τίποτε άλλο.

"google ad"

Τί θα γίνει με αυτά τα φωτιστικά; Λογικά θα πρέπει οπωσδήποτε και παρά τις όποιες αντιδράσεις να εγκατασταθούν στα σημεία για όπου προορίζονται αλλιώς τα χρήματα χάνονται.

Ή μήπως περνάμε τους Ευρωπαίους για “ούφο”;

Υ.Γ. ‘Άντε πες, στο Δήμο δεν ξέρουν… Η Αρχαιολογία όμως; Πώς δικαιολογεί την έγκρισή της;

http://www.zarpa.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ