15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Τα Χανιά είναι ο επόμενος σταθμός της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του MedPhoto Festival: Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Ημερομηνία:

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων (ΛεΦΚι), σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, φιλοξενούν τη Νομαδική Βιβλιοθήκη του MedPhoto Festival, την πρώτη μετακινούμενη βιβλιοθήκη φωτογραφικών βιβλίων στην Ελλάδα, προσφέροντας την ευκαιρία σε φωτογράφους, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές, ανθρώπους που ενδιαφέρονται γενικότερα για την φωτογραφική αφήγηση, να έρθουν σε επαφή με τις φωτογραφικές εκδόσεις και τη δουλειά σημαντικών δημιουργών.

Σκοπός είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και η σύνδεση της φωτογραφίας με αυτό, ως πλαίσιο παρατήρησής της. Μέσα από αυτή τη ματιά, το κάθε φωτογραφικό βιβλίο βιώνεται όχι απλά ως «λεύκωμα» ή συλλογή από εικόνες, αλλά ως ενιαία αφήγηση και καλλιτεχνικό έργο που μας προτείνει μια θέαση στον κόσμο γύρω μας.

Το φωτογραφικό βιβλίο λειτουργεί ως συνεκτική αποτύπωση αντιλήψεων, γεγονότων, εποχών, ενώ εμπλέκοντας στην δημιουργία του φωτογράφους, επιμελητές, γραφίστες, εκδότες, τυπογράφους, συγγραφείς και γενικά ανθρώπους από πλήθος διαφορετικών πεδίων, αποτελεί ένα συλλογικό έργο. Ταυτόχρονα λειτουργεί εντελώς διαφορετικά στην ανάγνωση της εικόνας, σε σχέση με μία έκθεση φωτογραφιών αναρτημένων στον τοίχο, λόγω της δομής του, της μονιμότητάς του, του υλικού του και του χαρακτήρα του ως ενός αντικειμένου/έργου τέχνης, που απευθύνεται σε έναν και μοναδικό θεατή.

Το κομμάτι αυτό της συλλογής της Νομαδικής Βιβλιοθήκης που θα φιλοξενηθεί στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, αποτελείται από σχεδόν εκατό φωτογραφικά βιβλία, κλασικά έργα που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας και έργα που θέτουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη χρήση του μέσου σήμερα και αντανακλούν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων  και τάσεων στο χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο και προέρχονται είτε από διεθνείς και εγχώριους εκδοτικούς οργανισμούς, είτε αποτελούν αυτοεκδόσεις.

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: 27χρονος μαχαίρωσε 43χρονο επειδή του έκανε παρατήρηση

Αιματηρό επεισόδιο, με τον τραυματισμό ενός 43χρονου καταγράφηκε το βράδυ της...

ΣΥΡΙΖΑ: Συναγερμός και οδηγίες από Κουμουνδούρου στους υποψήφιους ευρωβουλευτές μετά το «ολίσθημα» του Βασίλη Κασσελάκη

Καμπανάκι σήμανε στην Κουμουνδούρου μετά τις δηλώσεις του εξαδέλφου του προέδρου...