28.8 C
Chania
Friday, July 5, 2024

Τεράστια τα κοιτάσματα πετρελαίου νότια της Κρήτης σύμφωνα με το ινστιτούτο Stratfor – επιθυμητή η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του δολαρίου

Ημερομηνία:

Το έγγραφο του Ινστιτούτου STRATFOR όπως δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Wikileaks

Το μακρύ χέρι της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, το ινστιτούτο Stratfor είχε θεωρούσε πιθανό το σενάριο του δολαρίου πριν την πτώση Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ετοίμαζε την έλευση του Παπαδήμου με το φονικό PSI. Το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου του 2012,  δημοσιοποιήθηκε αρχικά από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», όμως, με τέτοιο τρόπο ώστε οι σημαντικές του αποκαλύψεις να μην πάρουν μεγάλη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, τμήμα του εγγράφου μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με μεσότιτλο Στο «μπλοκ του δολαρίου» λόγω πετρελαίων η Ελλάδα» σε αρχική είδηση αναφορικά με τα πετρέλαια στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα με τίτλο: «Ο άγνωστος πόλεμος για τα κυπριακά κοιτάσματα».

Η πηγή των πληροφοριών περιγράφεται ως «οικονομική με πολύ καλές διασυνδέσεις» και έχει τον ανώτερο βαθμό αξιοπιστίας (Α).

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται στις προβλέψεις του πληροφοριοδότη αναφορικά με το τι πρόκειται να συμβεί με την κυβέρνηση Παπανδρέου, τις πιθανότητες συγκυβέρνησης καθώς και τις πιέσεις από την Ε.Ε.

Ακολουθεί εκτενής αναφορά «στη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει μεγάλη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, έπειτα από την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή». Τονίζεται μάλιστα η ύπαρξη «πιθανώς τεράστιων κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται και από στοιχεία που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

“H Ελλάδα θα προτιμήσει το μπλοκ του δολαρίου”

Πιο εντυπωσιακό όμως είναι το τέλος του κειμένου. «Στην περίπτωση που η Ελλάδα γίνει σημαντική παραγωγός φυσικού αερίου/πετρελαίου, η χώρα θα προτιμήσει να ανήκει στο μπλοκ του δολαρίου. Από ό,τι κατανοούμε ο Παπανδρέου φλερτάρει με τις ΗΠΑ», προστίθεται χωρίς να διευκρινίζεται εάν η αναφερόμενη ένταξη στη «ζώνη του δολαρίου» θα αφορά αποκλειστικά τις μελλοντικές πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας. Ο συντάκτης διαπιστώνει πως «το να γίνει η Ελλάδα μέλος της ζώνης του δολαρίου ταιριάζει με το νέο γεωπολιτικό σενάριο που έχει διαμορφώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης «το να γίνει η Ελλάδα μέλος της ζώνης του δολαρίου είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι που παίζεται στα παρασκήνια»

Τέλος, πληροφοριακά αναφέρουμε ότι η Stratfor, η αποκαλούμενη και ως «σκιώδης CIA» απασχολεί πάνω από 70 έμπειρους αναλυτές, ερευνητές και βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ διατηρεί επαφές με εκατοντάδες πληροφοριοδότες – πηγές ανά τον πλανήτη οι οποίοι παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις. Λέγεται μάλιστα ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της είναι πρώην υπάλληλοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1996 και έχει την έδρα της στο Οστιν του Τέξας, κέρδισε ένα μεγάλο μέρος της φήμης της από λεπτομερείς αναλύσεις και επιτυχημένες προβλέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Εδώ, το αρχικό αρχείο από Wikileaks:
http://wikileaks.org/gifiles/docs/170561_-alpha-insight-greece-nat-gas-oil-producer-dollar-bloc.html

Εδώ, η είδηση όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4698597

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ