16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τζον Σιτιλίδης: Κρίσιμος ο ρόλος της Βάσης της Σούδας στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ημερομηνία:

Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ειδικότερα η ναυτική βάση στη Σούδα της Κρήτης είναι κρίσιμης σημασίας για τη συλλογή πληροφοριών καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις για την Ουκρανία, σημειώνει ο Τζον Σιτιλίδης, ειδικός σε θέματα κυβερνητικών υποθέσεων και γεωπολιτικών κινδύνων σε αποκλειστική συνέντευξη στο Greek Reporter.

Σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία είναι πιθανό να ενταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ από τον κόλπο της Σούδας και τη βάση του στρατού της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη όπως άλλωστε ορίζουν και οι όροι της τρέχουσας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας .

Η Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA) στη Σούδα παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη στις δυνάμεις των ΗΠΑ, των συμμάχων και του συνασπισμού που αναπτύσσονται εντός της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) / της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) / της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM) AOR.

Παρέχει κρίσιμη υλικοτεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες σε αμερικανικά και συμμαχικά πλοία, καθώς και σε αεροσκάφη που επιχειρούν ή διέρχονται από την ανατολική Μεσόγειο. Φιλοξενεί περίπου 750 στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Η βάση διασφαλίζει την ετοιμότητα μάχης των ανατεθέντων μονάδων, συμπεριλαμβανομένων πλοίων, αεροσκαφών και αποσπασμάτων.

Αποστολές συλλογής πληροφοριών στην ανατολική Ουκρανία

Όπως ανέφερε ο Τζον Σιλιτίδης στη συνέντευξη που έδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 στο Greek Reporter:

«Χρησιμοποιώντας δεδομένα γεωχωρικής χαρτογράφησης ανοιχτού κώδικα και λογισμικό παρακολούθησης πτήσεων, παρατηρήσαμε αναγνωριστικά αεροσκάφη RC-135V να πετούν από τον κόλπο της Σούδας για να διεξάγουν αποστολές συλλογής πληροφοριών πάνω από την ανατολική Ουκρανία, πλησιάζοντας σε απόσταση πενήντα μιλίων από εδάφη που κατέχονται από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην Περιοχή Ντονμπάς» .

Προσέθεσε ότι παρόμοιες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών αεροσκάφων που ξεκίνησαν από τον κόλπο της Σούδας πραγματοποιήθηκαν ξανά στα μέσα Φεβρουαρίου με περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, καθώς και κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

«Παρατηρήσαμε επίσης αποστολές αεροσκαφών EP-3 που πέταξαν από τον κόλπο της Σούδας στη Μαύρη Θάλασσα, σε θέση όπου παρακολουθούν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων έξι αποβατικών αποβατικών πλοίων που έφτασαν στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς και για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του ρώσικου στρατού στην Κριμαία».

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα και με πιο πρόσφατα στοιχεία οι συγκεκριμένες πτήσεις παρακολούθησης συνεχίζονται, πάντα με επίκεντρο αυτών των επιχειρήσεων τη Βάση της Σούδας.

Όπως αναφέρεται και στη σελίδα itamilradar, μόλις χθες, στις 24 Ιανουαρίου του 2023 ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος Lockheed EP-3E ξεκίνησε από τη Βάση της Σούδας σε νέα αποστολή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η ιστοσελίδα είχε θέσει το ερώτημα αν και κατά πόσο οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν στόχος Ρώσικων αντίποινων” με τον κ. Σιλιτίδη πάντως να θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο “εξαιρετικά απίθανο” καθώς “η Ελλάδα είναι μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ , η οποία θα απαντούσε δυναμικά σε οποιαδήποτε ρωσική επίθεση στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέλος της συμμαχίας».

Σημειώνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ισχυρή εκστρατεία παραπληροφόρησης στην Ελλάδα για να σπείρει πολιτική και κοινωνική διχόνοια σχετικά με την ουκρανική αντιπαράθεση, εάν πίστευε ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συμμαχία και να διαρρήξει τις σχέσεις Ελλάδας-ΝΑΤΟ.

"google ad"

«Ακόμα κι αν αμφιβάλλει κανείς ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στρατιωτικά στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε από τις βάσεις της, είναι αφελές να υποτιμά την ικανότητα του Πούτιν να εκμεταλλεύεται και να επιδεινώνει τις αντιλαμβανόμενες πολιτικές και διπλωματικές αδυναμίες και ευπάθειες των αντιπάλων του».

Σημειώνουμε ότι ο John Sitilides είναι ειδικός σε θέματα κυβερνητικών υποθέσεων και γεωπολιτικών κινδύνων και σύμβουλος διπλωματίας με σύμβαση με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ως Περιφερειακός Συντονιστής Νότιας Ευρώπης στο Ινστιτούτο Υπηρεσιών Εξωτερικού , της ακαδημίας διπλωματίας του τμήματος, οργανώνει και διευθύνει εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης για Αμερικανούς διπλωμάτες που σταθμεύουν στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...