14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 3 μ.μ η κηδεία του Γιώργη Ξυλούρη στο χαλάνδρι – Ένα μικρό σημείωμα για τον Γιώργη

Ημερομηνία:

Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα γίνει η κηδεία του, από το Κοιμητήριο Χαλανδρίου. Ο 55χρονος άφησε την τελευταία πνοή του μετά από τροχαίο, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης.

Ακολουθεί ένα κείμενο του Νίκου Κουρμουλή από τον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο”:

Είναι από τις στιγμές που σε κάνουν να σιγομουρμουρίζεις τα μοιρολόγια των Ανωγείων. Ο Γιώργος Ξυλούρης αποτελούσε έναν σημαντικό κόμβο τόσο για την κρητική μουσική, όσο και για την ευρύτερη μεσογειακή κουλτούρα. Ο ξαφνικός του θάνατος, αφήνει στη μέση ένα έργο ζωής που συνδέεται με την διελκυστίνδα της παράδοσης από το παρελθόν στο μέλλον. Δίχως βέβαια να αφήνει το παρόν εκτός, αφού ο ευγενής Γιώργης πάσχιζε με όλες του τις δυνάμεις να συστήσει τους νέους Κρήτες μουσικούς στο σημερινό κοινό. Τόσο μέσα από συναυλίες, όσο και από την συχνότητα του «105.5 στο Κόκκινο», στο μετερίζι πάντα του «Αόρατου Θιάσου»

Κάποτε τον είχα ρωτήσει γιατί «Αόρατος Θίασος» Γιώργη; Και μ’εκείνο το γλυκό χαμόγελο μου απάντησε πως η μουσική είναι μια αόρατη κληρονομιά, που περπατά μέσα στο χρόνο. Και αυτό είναι απολύτως σωστό για όλα τα είδη της τέχνης. Είναι εκείνος ο σύνδεσμος που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια. Σκιαγραφείται μόνο μέσα από την καλλιτεχνική δράση. Μέσα από το αισθητικό αποτέλεσμα. Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούσε τον Ξυλούρη ήταν το φέρον σώμα της μουσικής. Όχι μόνο ο ήχος δηλαδή, αλλά και η γλώσσα και το πρόσωπο που την κουβαλά μέσα του. Διότι τέχνη δεν είναι η εκτέλεση μόνο, είναι και η καθημερινή συντροφιά της, όπως έλεγε.

Ο Γιώργης είχε την ικανότητα να σε ταξιδεύει. Με την ευρυμάθεια του, ενέτασσε την κρητική μουσική στις μεσογειακές της συγγένειες από το Γιβραλτάρ και τη Βασκία, έως το Μαρόκο και την Κάτω Ιταλία έως και την Μέση Ανατολή. Mare nostrum. Έδινε μέγιστη προσοχή στις κοινότητες των μουσικών. Στους τρόπους που εξελίσσουν την παράδοση μέσα από την ποίηση και τις νέες τεχνικές στο παίξιμο. Τις αλληλεπιδράσεις μέσα από την συνομιλία της μουσικής, αλλά και των γλωσσικών ιδιωμάτων. Αγαπούσε ιδιαίτερα τους κατασκευαστές λαϊκών οργάνων και άκουγε τις συμβουλές και τα μυστικά τους.

Ένας άνθρωπος καθαρός με αγάπη αφειδώλευτη για τον τόπο και τη μουσική του. Συνήθως περιτρυγισμένος από μουσικούς, να συζητούν τα κρίματα και τα πάθη της τέχνης τους. Ο Γιώργης Ξυλούρης, δεν είχε μόνο το όνομα αλλά και τη χάρη της οικογένειας του, «καταδικασμένης» εις το διηνεκές να μεταδίδει τα χρώματα και τα αρώματα της Κρήτης και των στοιχειών που την περιβάλλουν. Είναι πάντα εδώ, κοντά μας να τον ακούμε και να μαθαίνουμε τα θαύματα και τα ανάμματα μιας τεράστιας κληρονομιάς.

Ακούστε τις εκπομπές του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου και της Κυριακής 15 Νοεμβρίου

ΕΔΩ (Κυριακή)

Κι ΕΔΩ (Σάββατο)

Αναβολή εκδηλώσεων λόγω πένθους από το Σύλλογο των Ανωγειανών της Αθήνας

Τ’ Ανώγεια θρηνούν την μεγάλη και ξαφνική απώλεια του γιου του Ψαρονίκου, Γιώργη Ξυλούρη, που τόσο αιφνιδια “έφυγε” από κοντά μας μας χθες το βράδυ σε τροχαίο δυστύχημα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας “Το Ιδαίον Άντρον” συγκλονισμένο,απευθύνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και εύχεται να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…

Ως ελάχιστη ένδειξη συμμετοχής στο πένθος, ο Σύλλογός μας, με ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ., αναστέλλει όλες τις εκδηλώσεις, που είχε προγραμματίσει για τον μήνα Δεκέμβριο και αναβάλλει την συμμετοχή του στον 1o αγώνα του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Κρητικών Σωματείων, που επρόκειτο να λάβει χώρα σήμερα, 20.11.2015 στις 20:00μ.μ., ευχαριστώντας θερμά για την κατανόηση και την συμπαράσταση τον διοργανωτή Σύλλογο Κρητών Αιγάλεω και τον πρόεδρό του κο Ανδρέα Κλεισαρχάκη, καθώς τον υπεύθυνο της ομάδας του Συλλόγου Μεσσαριτων κο Δημήτρη Σιδερή και τους συμπαίχτες μας.

Αποχαιρετούμε τον αγαπημένο φίλο και συγχωριανό Γιώργη Ξυλούρη με δυο μαντινάδες των μελών του Δ.Σ. μας:

"google ad"

Είναι μεγάλο το κενό Ξυλούρη του χαμού σου,
καλοστραθιά εκειά που πας να σμίξεις του κυρού σου

Γιάννης Σπιθούρης (Γιάγκος)

Θρηνούν τ’ Ανώγεια και μαζί ο γέρο Ψηλορείτης,
π’ εχάθη ο μοναχογιός τ’ Αρχάγγελου τση Κρήτης

Ζ.Ν.Α.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα, 23.11.2015, ώρα 15:00μμ, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

stokokkino.granogi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ