15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Τιμές ρεύματος: Στην Ελλάδα η δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Νέο σοκ από τον χώρο της ενέργειας, καθώς στη χώρα μας για την Τρίτη η τιμή του ρεύματος εκτοξεύεται στο ρεκόρ των 616,38 ευρώ/MWh, ή 14,2% υψηλότερα από σήμερα, με την υψηλότερη να φλερτάρει πλέον με τα 800 ευρώ (794,95 ευρώ/MWh) και τη χαμηλότερη στα 500,57 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, μαζί με την τιμή στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, μετά την Ελβετία στην οποία η τιμή φτάνει τα 624 ευρώ.

Αντίθετα, στην Πορτογαλία και Ισπανία, που έχουν ειδικό καθεστώς από τις Βρυξέλλες, η τιμή είναι μόλις 183 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στην Πολωνία, λόγω του λιγνίτη η τιμή διαμορφώνεται στα 388 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα Δευτέρα η τιμή στην Ελλάδα έφτασε τα 539,54 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 42,84% σε σχέση με χθες που ήταν στα 377,72 ευρώ/MWh.

Παράλληλα, παρατηρείται διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ λιγνίτη και ΑΠΕ. Το φυσικό αέριο συμμετέχει με 46,17%, ο λιγνίτης με 22,72%, οι ΑΠΕ με 15,43%, τα υδροηλεκτικά με 5,58% και οι εισαγωγές με 3,89%.

Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται μετά την επιστροφή των φόβων για παρατεταμένη διακοπή της ροής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξάνονται έως και 15%, αφού έκλεισαν σε ρεκόρ την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα.

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...