21.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Τι απαντά η Αντιπεριφέρεια Χανίων στο δημοσίευμα του Δήμου Πλατανιά για την δακοκτονία

Ημερομηνία:

Σε απάντηση στο από 08-07-2016 δημοσίευμα του Δήμου Πλατανιά, αλλά και στη γενικότερη συζήτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η αντιπεριφέρεια Χανίων έδωσε στην δημοσιότητα την εξής απάντηση:

Έπειτα από δύο χρόνια προβλημάτων με άγονους διαγωνισμούς εξαιτίας των χαμηλών τιμών ανά προστατευόμενο ελαιόδενδρο, καταφέραμε με συντονισμένες προσπάθειες τόσο δικές μας όσο και των υπόλοιπων ελαιοκομικών Περιφερειακών Ενοτήτων να δοθούν οι πολυπόθητες αυξήσεις οι οποίες έφταναν μέχρι και το ποσοστό 66% σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Χανίων. Είχαμε λοιπόν βάσιμες ελπίδες ότι η φετινή χρονιά θα κυλούσε ομαλά με την έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, έτσι ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όσον αφορά στην προστασία του εισοδήματος των παραγωγών.

Δυστυχώς διαψευστήκαμε με τον χειρότερο τρόπο. Πρώτη από όλους η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κισσάμου, με σχετική ανακοίνωση της δήλωσε, την τελευταία στιγμή, την απόφαση να μην καταθέσει φάκελο στον διαγωνισμό της 1/4/2016 της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού. Υπενθυμίζουμε ότι η Κ.Ε.Δ. Κισσάμου επί σειρά ετών αναλάμβανε την εργολαβία των ψεκασμών στην περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Μηθύμνης και Ιναχωρίου.

Για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η κατάθεση προσφοράς ούτε για τις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πελεκάνου από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Σελίνου, επί σειρά ετών εργολάβο στις περιοχές αυτές. Αντίθετα υπήρξε προσφορά για τον Δήμο Αποκορώνου από την Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου, για τον Δήμο Σφακίων από την Κ.Ε.Δ Σφακίων και τον Α.Σ. Σφακίων, για την συντριπτική πλειονότητα των περιοχών του Δήμου Χανίων καθώς και την Δημοτική Ενότητα Κισσάμου από τον Α.Σ. Γραμβούσας, για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Καντάνου – Σελίνου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σελίνου «Η Ένωση» και για τον Δήμο Πλατανιά και τις Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας και Σταλού του Δήμου Χανίων από την Κ.Ε.Δ. Πλατανιά.

Δυστυχώς όπως φαίνεται και στις υπ. αριθ. 356/2016 (ΑΔΑ: Ψ9Β37ΛΚ-ΕΚΙ) και 444/2016 (ΑΔΑ: 6ΥΠ27ΛΚ-ΕΨΘ) αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης επιτυχή κατάληξη είχε ο διαγωνισμός μόνο για την συντριπτική πλειονότητα των περιοχών του Δήμου Αποκορώνου και για τις περιοχές για τις οποίες κατέθεσε προσφορά ο Α.Σ. Γραμβούσας. Οι λόγοι απόρριψης αναφέρονται πολύ αναλυτικά στην πρώτη εκ των δύο αποφάσεων και μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τους διαβάσει, καθώς η απόφαση είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο.

Ενδεικτικά όμως για τον Δήμο Πλατανιά, ο οποίος προκλητικά καταγγέλλει την «απαράδεκτη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της εφετινής διαδικασίας στην δακοκτονία» αναφέρω ότι απορρίφθηκε ολόκληρος ο φάκελος της προσφοράς που κατέθεσε η Κοινωφελής του Επιχείρηση, καθώς για όλες τις Τ.Κ. για τις οποίες κατατέθηκε προσφορά δεν είχε συμπληρωθεί ο πίνακας ΙΙ της προσφοράς με τους αριθμούς αδειών οδήγησης των οδηγών ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα μέσα στην διακήρυξη ότι «Ο πίνακας ΙΙ θα πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένος και υπογεγραμμένος όπου απαιτείται από τους οδηγούς μηχανοκίνητων ψεκαστικών συγκροτημάτων και τον υποψήφιο εργολάβο και να υποβληθεί στο σύστημα ψηφιακά υπογεγραμμένος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λαμβάνεται υπόψη και θα αποτελεί αιτία αποκλεισμού από το διαγωνισμό». Με λίγα λόγια βρέθηκε ολόκληρος ο μεγαλύτερος ελαιοκομικός δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εκτός δακοκτονίας γιατί δεν βρέθηκε κάποιος από την Κ.Ε.Δ του Πλατανιά να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να συμπληρώσει σωστά έναν πίνακα. Τόσο απλά.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι απαράδεκτο εκ μέρους του Δήμου Πλατανιά, που αντί να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το εισόδημα των δημοτών του, όπως είναι η συμπλήρωση του φακέλου για την εργολαβία των ψεκασμών της δακοκτονίας, να προβαίνει εκ των υστέρων σε καταγγελίες εντυπωσιασμού. Ο σοφός λαός μας έχει μία πολύ καλή ρήση που μπορεί να περιγράψει επακριβώς την συγκεκριμένη κατάσταση την οποία για προφανείς λόγους δεν αναφέρω εδώ.

Για να επανέλθω όμως στην πορεία εξέλιξης του προγράμματος, η Περιφέρεια Κρήτης προσπαθεί με κάθε τρόπο για την ανάδειξη εργολάβων στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα, με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς εκ νέου δημοσίευση της διακήρυξης. Η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτεί την σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων η οποία δυστυχώς δεν έχει δοθεί ακόμη παρά τις επίμονες προσπάθειες των υπευθύνων.

Σε αυτό που έχει δίκιο ο δήμος Πλατανιά και το οποίο έχει επανειλημμένως αναφερθεί σε δελτία τύπου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων είναι ότι όντως ο συνδυασμός χαμηλής παραγωγής και η καθυστέρηση έναρξης ψεκασμών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ελαιοπαραγωγή. Από όλα τα παραπάνω, όμως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ουδεμία ευθύνη έχουν οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...