16.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Τι θέλει το Γερμανικό Ίδρυμα Konrad Adenauer στα Χανιά; Εκδήλωση “επιμόρφωσης” στις αξίες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς με συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της ΝΔ

Ημερομηνία:

Το Ίδρυμα Konrad Adenauer ένας οργανισμός που συνδέεται με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση των Μέρκελ και Σόιμπλε, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης διοργάνωσε το τρίτο μέρος του “κύκλου σεμιναρίων για νέους πολιτικούς και ενεργούς πολίτες”

To συγκεκριμένο Ίδρυμα του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Βόννη, έχει γραφεία και τρέχει προγράμματα σε 100 διαφορετικές χώρες. Είναι μέλος του Κέντρου για τις Ευρωπαϊκές Σπουδές, του επίσημου οργανισμού και think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP)  στο οποίο συμμετέχουν όλα τα συντηρητικά και δεξιά κόμματα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου η Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Κonrad Adenauer έχει ως σκοπό να αναπτύξει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, τις πολιτικές νεολαίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και την κοινωνία των πολιτών.

“Στόχος της Πολιτικής Ακαδημίας είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που χρειάζονται για να διαμορφώσουν ή να ενισχύσουν την πολιτική τους επιχειρηματολογία.”

Η θεματολογία βεβαίως είναι συγκεκριμένη και ταυτίζεται με τις θέσεις και της Γερμανίας για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, όπως εκφράζεται συχνά και από τον κ. Σόιμπλε.

Η πρόσκληση για αιτήσεις αφορούσε νέους και νέες έως 35 ετών από την Κρήτη, με πολύ καλή γνώση της αγγλικής και της ελληνικής γλώσσας, με ενεργή συμμετοχή στην πολιτική ζωή ή την κοινωνία των πολιτών, καθώς και με ένα έντονο ενδιαφέρον για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ στις εργασίες του σεμιναρίου

Να σημειώσουμε ότι στις εργασίες συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από την Κρήτη μεταξύ άλλων η βουλευτής Ντόρα Μπαλογιάννη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, ο Βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης  και ο  Βουλευτής Ρεθύμνης της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Παπαδάκης και ο επικεφαλής τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του Ιδρύματος Adenauer Matthias Shafer.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του Γραμματέα της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη που εξήρε το ρόλο «τέτοιων δράσεων» που «προάγουν την γνώση, την επιστημονικότητα  και τον ορθό και τεκμηριωμένο λόγο που τόσο ανάγκη έχουμε στην πατρίδα μας.»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Αυγενάκης, μίλησε για: «τα προβλήματα που μαστίζουν διαχρονικά την Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα και καθιστούν τον κρατικό μηχανισμό δυσκίνητο κρατώντας τον, παράλληλα μακριά από τα διεθνή πρότυπα, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει άμεσα για την έξοδο από την κρίση, η οποία βαθαίνει όλο και περισσότερο επί των ημερών τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.»Ο κ Αυγενάκης συνέδεσε την εξυγίανση του Δημοσίου με την ένταξη της Ελλάδας σε τροχεία ανάπτυξης. «…ανάπτυξη η οποία απαιτεί τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να συνδεθούν αναπόσπαστα μεταξύ τους: επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και χρηστή διακυβέρνηση.»Αναφερόμενος στις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, ο Γραμματέας της ΝΔ, εξήγησε τους λόγους αποτυχίας εφαρμογής τους στην Ελλάδα με κυριότερους τους εξής δύο: «Πρώτον, τη μη υιοθέτηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και δεύτερον, τη λάθος εφαρμογή μέτρων η οποία, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε με αποσπασματικό τρόπο.»«Εκείνο που παραμένει ζητούμενο, έστω και από τις αρχές της κρίσης, είναι εμείς οι ίδιοι να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη, ένα ευαγγέλιο μεταρρυθμίσεων, με μεγάλες αλλαγές που θα ξεπερνά την εφαρμογή του μνημονίου. Να αντιληφθεί και η ίδια η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα τις πραγματικές ανάγκες και ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές γίνονται προς όφελος των πολιτών και όχι ότι είναι ένας εξωγενής εξαναγκασμός» τόνισε ο κ. Αυγενάκης.Και εν συνεχεία προσέθεσε πως: «Η Ελλάδα δυστυχώς ακολουθεί ασθμαίνοντας τις εξελίξεις κι εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει πριν συζητήσουμε για τη νέα πορεία της, είναι η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα: αποκομμένη από τις αγορές, με τεράστιο έλλειμμα και χρέος, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ένα μη βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Είναι στο χειρότερο σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα από την έναρξη της κρίσης. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την ανάκαμψη. Δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός που θα υποκαταστήσει τον κόπο και την προσπάθεια, κάποιο ελατήριο που θα εκτιναχθεί, όπως φαντασιώνεται η σημερινή Κυβέρνηση.»

Προχωρώντας στο τέλος της εισήγησης του ο Γραμματέας της ΝΔ, ανέδειξε για μια ακόμα φορά το τρίπτυχο «επενδύσεις – μεταρρυθμίσεις – χρηστή διακυβέρνηση» για την έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των μνημονίων, δίνοντας ειδικό βάρος στις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δήλωσε:
«η μεταρρύθμιση είναι ένας διάλογος με το μέλλον, ένας διάλογος για το ίδιο το μέλλον της χώρας».

Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης, δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση πως: «για τη Νέα Δημοκρατία, και τον Πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί προσωπικό στοίχημα η ανατροπή της εποχής των μνημονίων και η είσοδος της χώρας σε μια νέα εποχή.»

«Με την πρότασή μας αλλάζουμε το αποτυχημένο παράδειγμα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, που σήμερα, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις.»

"google ad"

Και “δημοσιογραφικά σεμινάρια” επιμόρφωσης από το Ίδρυμα Adenauer

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2015 είχε δημιουργηθεί θέμα με τη διοργάνωση “Δημοσιογραφικού Εργαστηρίου” που είχε πραγματοποιηθεί ηια 5η φορά μέσα σε τρία χρόνια με σκοπό τη δημιουργία κλίματος “αλληλοκατανόησης” ώστε να προβάλλονται όπως πρέπει “δημοσιογραφικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος” που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ριζοσπάστης“, «μέχρι τώρα, η σχέση του ιδρύματος (καθώς και της γερμανικής πρεσβείας) περιοριζόταν στη στενή επαφή που είχε με δυο τρεις γνωστούς δημοσιογράφους, αλλά τελευταία ενδιαφέρεται και για τη νέα γενιά των Ελλήνων δημοσιογράφων».

Ενδεικτικό του περιεχομένου και της σκοπιμότητας που υπηρετούσε το συγκεκριμένο σεμινάριο, είναι το μάθημα από το Γερμανό εκπρόσωπο της Task Force, με αντικείμενο την «οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας και τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελλάδα διαβεβαίωνε ότι με τα σεμινάρια και άλλες πρωτοβουλίες «δημιουργείται μία ομάδα συνεργατών του ιδρύματος», το οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, συνεργάζεται ως εταίρος «με κρατικά θεσμικά όργανα, κόμματα, οργανώσεις της δημοκρατικής κοινωνίας, καθώς και με την επιλεγμένη ελίτ (…) συμβάλλουμε στην τήρηση της διεθνής τάξης, που σε κάθε χώρα καθιστά δυνατή την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας και ατομικής ευθύνης».

Οι ίδιοι λένε ακόμα ότι το ίδρυμα «μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη της μεταρρύθμισης των υποδομών της χώρας με σταθερό προσανατολισμό».

Λίγα λόγια για το Konrad – Adenauer Stiftung  (KAS)

To KAS είναι το επίσημο πολιτικό ίδρυμα του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών του  CDU. Οι ίδιοι αναφέρουν στην ιστοσελίδα του γραφείου των Αθηνών: «Συνεργαζόμαστε ως εταίροι με κρατικά θεσμικά όργανα, κόμματα, οργανώσεις της δημοκρατικής κοινωνίας, καθώς και με την επιλεγμένη ελίτ…. επιθυμούμε να εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή πολιτική, όπως και στο μέλλον στην πολιτική συνεργασία τοπικά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί με τους συνεταίρους μας συμβάλλουμε στην τήρηση της διεθνούς τάξης, που σε κάθε χώρα καθιστά δυνατή την ανάπτυξη σε έναν χώρο ελευθερίας και ατομικής ευθύνης».

Στην  Ελλάδα το KAS ξεκίνησε την επαναλειτουργία του στα  μέσα Μαΐου του 2012  ανοίγοντας νέα γραφεία στην οδό Μουρούζη 8. Ιδού πως παρουσιάζουν οι ίδιοι, με δικά τους λόγια την αποστολή τους. «Το KAS Αθηνών, σε μια εποχή που είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο οικονομικά, όσο και εσωπολιτικά για την χώρα, επιθυμεί κυρίως την προώθηση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας…. Επί πλέον, το δίκτυο εργασίας των γραφείων του KAS ανά την Ευρώπη, καθώς και ιδιαίτερα το γραφείο Ευρώπης των Βρυξελλών του KAS μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην στήριξη της μεταρρύθμισης των υποδομών της χώρας με σταθερό προσανατολισμό. Δύσκολα οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επί τόπου εργασία των προγραμμάτων, όπως και οι ευρωπαϊκές και εξωτερικής πολιτικής προκλήσεις και θα τύχουν επεξεργασίας και αντιμετώπισης στο πλαίσιο των ειδικών συνεδρίων, των workshops, των προγραμμάτων ερευνών και διαλόγου, αλλά και των δημοσιεύσεων. Περαιτέρω το KAS επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον εκπαιδευτικό τομέα, με την χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες φοιτητές».

 

Με πληροφορίες από thepressproject.gr, rizospastis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ