15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Τι λένε οι γονείς του Ωραιόκαστρου που αρνούνται τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους

Ημερομηνία:

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Σύλλογου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιόκαστρου να κάνουν κατάληψη για να μη δεχτούν προσφυγόπουλα στο σχολείο τους. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίληςαντέδρασε έντονα μιλώντας για κακή ενημέρωση και προκατάληψη. Μετά από όλα όσα προηγήθηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων μιλώντας στο tvxs.gr λέει ότι οι λόγοι για τους οποίους πάρθηκε η απόφαση αφορούν σε θέματα δημόσιας υγείας, αν και αυτό δεν αναφερόταν στην αρχική ανακοίνωση.

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο Νίκος Κορίτσης, λέει ότι η απόφαση ελήφθη με βάση την ενημέρωση που είχε ο ίδιος από το Δημοτικό Συμβούλιο όπου παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος των γονέων. «Πριν από δέκα ημέρες έγινε δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Ωραιοκάστρου με θέμα την ένταξη των προσφύγων στις σχολικές μονάδες. Για το θέμα ειπώθηκαν πάρα πολλά και η τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά πλειοψηφία, ήταν να δημιουργηθούν ανεξάρτητες σχολικές μονάδες, είτε στο χώρο διαμονής των προσφύγων ή οπουδήποτε αλλού γιατί δεν υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη και προστασία στο θέμα της υγιεινής. Ειπώθηκε ότι υπήρξαν πολλά κρούσματα ηπατίτιδας και φυματίωσης» λέει οΝίκος Κορίτσης και προσθέτει ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο ίδιος από τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας τα τρία τελευταία χρόνια στις πρώτες τάξεις όλων των σχολείων του Ωραιοκάστρου δεν έχει γίνει το μαντού της Φυματίωσης.

«Δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση και έπρεπε να ενημερώσω τους γονείς για το τι συμβαίνει. Γι’ αυτό συγκάλεσα έκτακτη γενική συνέλευση την Πέμπτη που πέρασε και είχα μάλιστα μια απαρτία γύρω στο 80% πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν εφησυχάζει αλλά ανησυχεί για τέτοιου είδους κοινωνικά θέματα. Τους ενημέρωσα για τα όσα ειπώθηκαν στο Δήμο και η απόφαση των γονέων ήταν να προχωρήσουμε σε μορφή κινητοποιήσεων αν και εφόσον η πολιτεία δεν μας καλύψει επισήμως, αν δηλαδή δεν βγει το υπουργείο Υγείας να πει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν το κάνει εγώ δεν μπορώ να καθησυχάσω τους γονείς».

Σχετικά με τα όσα είπε ο υπουργός Νίκος Φίλης, ο Νίκος Κορίτσης λέει: «Βγήκε ο κ. Φίλης και είπε ότι αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και ότι αυτά τα παιδιά είναι καθόλα εμβολιασμένα. Ο κ. Φίλης είναι υπουργός Παιδείας και είναι υπεύθυνος για θέματα οργανωτικής και διοικητικής λειτουργίας του υπ. Παιδείας. Για τα θέματα υγείας είναι υπεύθυνο το υπ. Υγείας. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει κάποιος που να διασφαλίσει την κοινωνία, τους γονείς και να πει ότι κοιτάξτε να δείτε έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Και το λέω αυτό γιατί, όταν εντάχθηκε το δικό μου το παιδί υπάκουσα σε έναν κανονισμό του υπ. Παιδείας που έλεγε ότι για να εγγραφεί το παιδί μέσα στο σχολικό δίκτυο ο γονέας είναι υποχρεωμένος να καταθέσει το βιβλιάριο υγείας με τα εμβόλια. Αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία ισότιμη και δημοκρατική θα πρέπει ότι ισχύει για τα παιδιά των Ελλήνων, να ισχύει και για τα παιδιά των προσφύγων».

Υποστηρίζει επίσης ότι στην ανακοίνωση του Συλλόγου δεν αναφέρθηκε η αιτία του προβλήματος, κάτι που όπως είπε, θα προστεθεί. Σύμφωνα με τα όσα λέει: «Η αιτία που πάρθηκε αυτή η απόφαση ήταν το υγειονομικό κενό, η υγειονομική προστασία που δεν είναι πλήρης τόσο στα παιδιά των προσφύγων, όσο και στα παιδιά τα δικά μας γιατί οι τρεις πρώτες τάξεις, το 50% δηλαδή των σχολικών μονάδων Ωραιοκάστρου δεν έχουν κάνει το μαντού της Φυματίωσης. Πολλοί γονείς ανήσυχοι γι’ αυτή την κατάσταση πήγαν έξω σε ιδιώτες να το κάνουν, αλλά αυτό το εμβόλιο, δεν μπορεί να το κάνει κανείς όπου θέλει. Το παραγγέλνει η πολιτεία».

«Αν έχω και την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, θα πάρω τις αποφάσεις των δυο υπουργείων Υγείας και Παιδείας και θα συγκαλέσω έκτακτη συνέλευση για να ενημερώσω τους γονείς. Αν από το υπ. Υγείας ειπωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα υγειονομικής κάλυψης… Που εγώ σας λέω ότι υπάρχει γιατί το εμβόλιο της φυματίωσης δεν έχει γίνει στις τρεις πρώτες τάξεις των σχολείων του Ωραιόκαστρου, άρα αν δεν υπάρχει πρόβλημα από εκεί, υπάρχει πρόβλημα από εδώ».

Ο Νίκος Κορίτσης, τονίζει τέλος ότι αντίστοιχη απόφαση πήραν κι άλλα σχολεία του Δήμου. «Το 1ο, το 2ο, το 4ο Ωραιοκάστρου, η Γαλήνη και νομίζω και η Νεοχωρούδα» λέει. Στην επισήμανση ότι η απόφαση χαρακτηρίστηκε ρατσιστική απαντά: «Για ποιο λόγο; Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να πηγαίνουμε ιεραρχικά. Εγώ όφειλα να ενημερώσω την Ένωση Γονέων και η Ένωση το Δήμο που θα ενημερώσει την Πολιτεία. Εγώ είχα ενημέρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου πήγα σαν αντιπρόσωπος και όφειλα να ενημερώσω τους γονείς. Αυτό έκανα. Και η απόφαση ήταν της γενικής συνέλευσης».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Ωραιοκάστρου, Θανάση Τσολακίδη, οι γονείς δυο σχολείων (5ο Ωραιοκάστρου και 1ο Παλαιοκάστρου) έχουν πάρει αυτή την απόφαση. «Πρόκειται για απόφαση γενικής συνέλευσης. Οι αποφάσεις δεσμεύουν μόνο τους ίδιους τους συλλόγους. Δεν αποτελούν επίσημη και συνολική θέση της Ένωσης. Αυτή μπορεί να παρθεί μόνο μετά από γενική συνέλευση όλων των μελών. Πρώτα όμως πρέπει να έχουμε μια εγκύκλιο από το υπουργείο ή μια επίσημη ενημέρωση από το Δήμο που είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος ένταξης των προσφύγων στα σχολεία. Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμο δεν είχε κάποια επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο» λέει στο tvxs.gr.  

tvxs.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...