21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Τι μπορεί να θέλει ο Πούτιν από τον Τσίπρα;

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Μετά την από κάθε άποψη σημαντική  συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την επόμενη πολύ σημαντική συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και αν τα φλας των φωτογράφων άστραψαν αρκετές φορές χθες στο Βερολίνο, είναι βέβαιο ότι θα αστράψουν πολύ περισσότερο όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός θα φθάσει στη Μόσχα. Με δεδομένες τις διεθνείς παραμέτρους που προσδιορίζουν από τη μία πλευρά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας  και  από την άλλη τις  διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, είναι  σημαντικό να αποσαφηνιστεί ο σκοπός και οι στόχοι αυτής της επίσκεψης, προκειμένου να είναι επιτυχής.

Κατά καιρούς  έχουν γίνει δηλώσεις, επισκέψεις αξιωματούχων, έχουν γραφτεί άρθρα και αναλύσεις για το ενδιαφέρον των Ρώσων για την Ελλάδα,  κατά κύριο λόγο ενδιαφέρον οικονομικό-εμπορικού περιεχομένου  με κύρια ενδιαφέροντα τους ελληνικούς σιδηροδρόμους αφού στον τομέα αυτό οι Ρώσοι έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις και επιτεύγματα, και τον ενεργειακό τομέα. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη  περιοχή της Μέσης Ανατολής ξεκινώντας από τη Συρία όπου η Ρωσία έχει συγκεκριμένα στρατηγικά συμφέροντα με τη σημαντική ναυτική  βάση στην Ταρσό,εισήγαγαν στην όλη συζήτηση και την στρατιωτική διάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία ενδιαφέρεται πέραν των άλλων για στρατιωτικές διευκολύνσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν λιμάνια με πρώτη την  περιοχή της Αλεξανδρούπολης από το λιμάνι της οποίας μπορούν εύκολα να  ελέγχονται τα Στενά του Βοσπόρου, που είναι μία θαλάσσια οδός μεγάλης σημασίας για τη Ρωσία. Η επιλογή βέβαια της Αλεξανδρούπολης συνδέεται και με το γεγονός ότι η πόλη έχει δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, το υπέδαφος της οποίας είναι σύμφωνα με πληροφορίες πλούσιο σε κοιτάσματα ουρανίου και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η γεωπολιτική σημασία της περιοχής είχε πρώτα εκτιμηθεί από Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της πόλης που φέρει το όνομά του.Επίσης δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι εκεί θα κατέληγε ο αγωγός Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το σημαντικό αυτό εγχείρημα για λόγους που είναι ήδη γνωστοί τελικά εγκαταλείφθηκε παρά το γεγονός ότι θα ενίσχυε τη θέση της χώρας μας στους διεθνείς ενεργειακούς συσχετισμούς και θα αναδείκνυε τη στρατηγική σημασία της Θράκης, μετατρέποντάς τη σε σημείο-κλειδί για τους ενεργειακούς δρόμους προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη Σκύρο τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της οποίας επιτρέπουν βάση υποβρυχίων και διευκολύνσεις για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς η γεωγραφική της θέση είναι σε κεντρικό σημείο του FIR Αθηνών. Από την άλλη εξετάζεται και το ενδεχόμενο αξιοποίησης της Λήμνου της οποίας η θέση είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και  κατά παράφραση της ιστορικής φράσης του Θουκυδίδη για την Αίγινα και τη σχέση της με την αρχαία Αθήνα, η Λήμνος αποτελεί κατά του Τούρκους »ενόχληση στο μάτι τους».

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι επιτυχείς χειρισμοί και παρέμβαση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία προσθέτουν και μια σημαντική πολιτική διάσταση που η Ρωσία θα πρέπει να έχει κατά νου και σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ στις πολιτικές στρατιωτικές επιτροπές του οποίου συζητείται συχνά το θέμα της Ρωσίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και η συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο αποτελεί  ζήτημα για τις ΗΠΑ  οι οποίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις Ρωσικές δραστηριότητες και να αποτρέψουν την ενίσχυση της Ρωσικής ισχύος και παρουσίας διεθνώς. Το με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των όσων θα συμφωνηθούν ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο και τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το αν θα έχουν αποτέλεσμα  οι αντιδράσεις τους εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θωρακίσει το πολιτικό αυτό άνοιγμα.

Το ζήτημα της θωράκισης του συγκεκριμένου ανοίγματος αλλά και άλλων θέτει ένα ευρύτερο ζήτημα προσδιορισμού των στόχων και των επιλογών της χώρας  η θέση της οποίας ήταν ανέκαθεν σημαντική έχει όμως γίνει σημαντικότερη και λόγω των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και των ενεργειακών κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, ιδιαίτερα μάλιστα αφού ο….»καβγάς» γίνεται στην ουσία για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου διεθνώς.

Με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μέλος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ οργανισμοί στο επίκεντρο της δραστηριότητας των οποίων βρίσκεται η Ρωσία και οι πολιτικό-στρατιωτικές  και οικονομικές επιλογές της ίσως θα έπρεπε να αναζητηθεί η λογική »της χρυσής τομής» και ο προσδιορισμός του ανοίγματος προς τη Ρωσία ως γέφυρας ανάμεσα στους δύο κόσμους. Αυτό σαν πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο.

larissatimes.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...