19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τι Τραμπ, τι Μπάιντεν…: Έφεση από ΗΠΑ στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για μη έκδοση του Ασάνζ

Ημερομηνία:

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν ακάθεκτες το έργο τους καθώς ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, πιέζουν για την έκδοση του Τζουλιάν Ασάνζ.

«Ενόχληση» φαίνεται πως επικρατεί και στην κυβέρνηση του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς σήμερα το βράδυ ασκήθηκε έφεση στην απόφαση των βρετανικών αρχών να μην εκδώσουν στις ΗΠΑ τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιθυμεί να δικάσει τον Ασάνζ, στο έδαφος των ΗΠΑ για την κατηγορία της μαζικής δημοσιοποίησης χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων, κυρίως διπλωματικών και στρατιωτικών, από το 2009 και μετά.

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον μπορούσε έως και σήμερα να εφεσιβάλει την απόφαση της Βρετανίδας δικαστίνας Βανέσα Μπάριτσερ, που στις 4 Ιανουαρίου αρνήθηκε να εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο αυτοκτονίας» του Αυστραλού.

Ο Μαρκ Ραϊμόντι, εκπρόσωπος του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την υποβολή της έφεσης και τη «διακαή» αμερικανική επιθυμία για έκδοση του Ασάνζ.

Μάλιστα, το AFP υπενθυμίζει πως πριν από μια δεκαετία, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θυμίζει περισσότερο «τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας» παρά κληρονόμο των δημοσιογράφων, αποδεικνύοντας εμπράκτως το αμετάβλητο των θέσεων των ΗΠΑ από την εναλλαγή της εξουσίας, τουλάχιστον προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά την τελευταία περίοδο της θητείας Τραμπ, υπήρχαν έντονες εκκλήσεις από ακτιβιστές και δημοσιογράφους που ζητούσαν να δώσει χάρη στον εκδότη των Wikileaks.

Παρότι κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από την πλευρά του Τραμπ, αντίστοιχη πίεση είχε μεταφερθεί και στη κυβέρνηση Μπάιντεν, με πρόσφατη επιστολή δεκάδων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταδικάζουν τις κατηγορίες εις βάρος του Ασάνζ, κάνοντας λόγο για «τεράστια απειλή στην ελευθερία του Τύπου».

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες με βάση τον νόμο περί Κατασκοπείας, για τον ρόλο του στη δημοσίευση απόρρητου υλικού, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων εγγράφων που αποτελούσαν το αρχείου πολέμου με το Ιράκ και το Αφγανιστάν όπως επίσης και το περιβόητο βίντεο της «Παράπλευρης απώλειας», το οποίο αποτυπώνει τα πυρά κατά πολιτών -κάποιοι εκ των οποίων δημοσιογράφοι- το 2007.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...