20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Τουρισμός: Νότιο Αιγαίο και Κρήτη “πρωταγωνιστούν” στα έσοδα ρεκόρ

Ημερομηνία:

Χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ ΕΛΛ -0,39%) που αφορούν στην κατανομή βασικών μεγεθών του τουρισμού στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το Eyro2day.gr αποτυπώνουν ανάγλυφα πως μοιράστηκε η τουριστική πίτα του 2018 (με βάση στοιχεία εννεάμηνου) αλλά και τα καμπανάκια που ηχούν για τους χαμένους (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) ακόμα και για τους κερδισμένους της χρονιάς που πέρασε.

Παρ’ ότι τα στοιχεία Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου δεν αντιστοιχούν στο σύνολο του 2018, αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση. Κι αυτό καθώς συμπεριλαμβάνει την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου που αποφέρει τα περισσότερα έσοδα στις επιχειρήσεις και τη χώρα συνολικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου (σ.σ. για το οποίο αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία) αντιπροσωπεύει έσοδα της τάξης των 2 δισ. περίπου σε σύνολο άνω των 16 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων που υπολογίζεται πως απέσπασε η Ελλάδα το 2018.

Τουρισμός: Νότιο Αιγαίο και Κρήτη "πρωταγωνιστούν"  στα έσοδα ρεκόρ

Ενδεικτικό για τον τρόπο που μοιράστηκε η πίτα του 2018 είναι το γεγονός πως από το 1,1 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα που καταγράφηκαν στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου (13,77 δισ. ευρώ έναντι 12,67 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017) τα 2/3 (64%) ή 706,8 εκατ. ευρώ τα καρπώθηκε μόλις μια Περιφέρεια: το Νότιο Αιγαίο.

Η Περιφέρεια που συμπεριλαμβάνει δύο από τις τρεις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της χώρας (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής της χρονιάς που έφυγε. Κατέγραψε στο εννεάμηνο, σχεδόν 4 δισ. ευρώ εισπράξειςσημειώνοντας αύξηση 21,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η ανοδική «κούρσα» του Νότιου Αιγαίου είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπούν οι ισορροπίες στην κορυφή της κατάταξης των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών. Κι αυτό καθώς διευρύνθηκε το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του πρώτου (Νότιο Αιγαίο) και δεύτερου της κατάταξης (Κρήτη). Επί της ουσίας δεν μιλάμε πια για ένα δίδυμο κορυφής αλλά για μια ατμομηχανή (Νότιο Αιγαίο) και το μεγαλύτερο από τα βαγόνια που ακολουθούν (Κρήτη).

Η απόσταση που χωρίζει πλέον το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη μεταφράζεται σε 1,2 δισ. ευρώ καθώς η Κρήτη απέσπασε στο εννεάμηνο εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ έναντι 3,99 δισ. του Νοτίου Αιγαίου).

Το καμπανάκι, ωστόσο, που ήχησε για την Κρήτη δεν αφορά το γεγονός πως βλέπει το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) να απομακρύνονται μπροστά του αλλά τη μείωση εισπράξεων 4% η οποία μεταφράστηκε σε υστέρηση εσόδων 117,2 εκατ. Ευρώ έναντι του εννεάμηνου 2017.

Οι ανακατατάξεις, ωστόσο, στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων τουριστικών περιοχών της χώρας δεν σταματούν εδώ. Αττική και Κεντρική Μακεδονία ξεκίνησαν τη χρονιά από την ίδια αφετηρία αλλά στον τερματισμό βρέθηκε πρώτη η Κεντρική Μακεδονία αφήνοντας αρκετά πίσω της την Αττική.

Τουρισμός: Νότιο Αιγαίο και Κρήτη "πρωταγωνιστούν"  στα έσοδα ρεκόρ
Τουρισμός: Νότιο Αιγαίο και Κρήτη "πρωταγωνιστούν"  στα έσοδα ρεκόρ
Τουρισμός: Νότιο Αιγαίο και Κρήτη "πρωταγωνιστούν"  στα έσοδα ρεκόρ
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ