15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Τουρκία: Απειλές Καλίν για την πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης

Ημερομηνία:

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων, ακόμη και στην Κρήτη.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στην ερώτηση «υπάρχουν φήμες ότι τα χωρικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια στο νησί της Κρήτης. Ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας εάν συμβεί αυτό;», ο Καλίν απάντησε:

«Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται! Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκο προέδρου στο NTV:

«Κι ο υπουργός των Εξωτερικών μας το είπε επίσης αυτό τις προάλλες. Όχι μόνο στα 12 μίλια, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια που θα γίνει πάνω από τα 6 μίλια, θα έρθει αντιμέτωπη άμεσα με την ένσταση, την αντίθεση και τη σθεναρή αντίσταση της Τουρκίας. Ας το δηλώσουμε λοιπόν ξεκάθαρα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να το δεχτούμε αυτό, ακόμα και αν δεν πάνε στα 12 μίλια, αλλά στα 6,7,8,9. Αυτό αποκλείεται. Αυτό θα είχε βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε και περιμένουμε να μην προσφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο.

Διότι τώρα, μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια σημαίνει ότι ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε.

Αντιβαίνει επίσης στο διεθνές ναυτικό δίκαιο. Δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας.

Ελπίζουμε ότι δεν θα σκεφτούν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν βλέπω κανένα όφελος που μπορεί να αποκομίσουν από εδώ. Έτσι, αν ακολουθηθεί πολιτική έντασης με την Τουρκία, δεν θα υπάρξει κανένα όφελος. Δεν κυνηγάμε ένταση με την Ελλάδα υπό αυτή την έννοια. Ως δύο χώρες που μοιράζονται το Αιγαίο, ως δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ, θέλουμε να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση της λογικής, του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος. Ενέργειες, βήματα, δηλώσεις, συμπεριφορές και προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω άλλων χωρών είναι μάταιες. Με άλλα λόγια, αυτά δεν θα έχουν καμία επιρροή στην Τουρκία και θα βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεχόμενη ζημιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Αυτό δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα»

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ