Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση εγκαινιάζεται φέτος, το Σάββατο 08 Αυγούστου στις 20.00, στα νότια των Χανίων, καθώς η LOTOS Open Art Gallery στη Σούγια υποδέχεται τη φωτογραφική έκθεση του Νίκου Μπασιά με τίτλο «Το Άγιον Στάλαγμα».
Η παρούσα φωτογραφική έκθεση είναι ένας ύμνος στην παράδοση της Κρήτης και στην τελετουργία της απόσταξης της τσικουδιάς – μιας πράξης που ξεπερνά τη γεύση και αγγίζει τα όρια του ιερού.

Η σειρά αυτών των φωτογραφιών είναι αποτέλεσμα πολυετούς περιπλάνησης στα χωριά της Κρήτης, αναζητώντας εκείνες τις στιγμές όπου ο χρόνος μοιάζει να σταματά.
Εκεί που το καζάνι σαν δράκος ανασαίνει φωτιά και αχνούς μέσα στη νύχτα, το πρόσωπο του καζανάρη που καθρεφτίζει δεκαετίες εμπειρίας, το πνεύμα συντροφικότητας των ανθρώπων της υπαίθρου γύρω από τη φωτιά ,– όλα γίνονται φορείς μνήμης, μαρτυρίες ενός τρόπου ζωής που αντιστέκεται στη λήθη.
Η τσικουδιά δεν είναι απλώς ένα ποτό.

Είναι το απόσταγμα της γης και της ψυχής. Με μια τσικουδιά οι Κρητικοί εύχονται, αλλά και υποδέχονται τους επισκέπτες τους, μ΄ αυτήν συζητούν και χωρατεύουν στα καφενεία, μ ‘ αυτή ξεπερνούν τις λύπες τους.
Κάθε φωτογραφία είναι ένας φόρος τιμής σ’ αυτή τη συλλογική εμπειρία, που κρατά ζωντανό το νήμα της παράδοσης.
Το ξεχωριστό ενδιαφέρον της συγκεκριμένης έκθεσης έγκειται και στον ίδιο τον χαρακτήρα του χώρου.

Υπάρχει μια μαγική αντίθεση στο στήσιμο αυτής της έκθεσης. Φέρνει τις εικόνες των καζανιών —που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φθινόπωρο, τη φωτιά, το κρύο των ορεινών χωριών και την κλειστή ατμόσφαιρα— και τις εκθέτει το καλοκαίρι, σε έναν ανοιχτό, υπαίθριο χώρο δίπλα στο κύμα, στην LOTOS Open Art Gallery.
Αυτό το «πάντρεμα» της φωτιάς του καζανιού με τη θαλασσινή αύρα της Σούγιας δίνει μια νέα, απρόσμενη διάσταση στο έργο.

Στην open-air gallery του LOTOS, οι φωτογραφίες δεν περιορίζονται από τέσσερις τοίχους. Εκτίθενται 24 ώρες το 24ωρο κάτω από τον ανοιχτό ουρανό, επιτρέποντας στο κοινό να βιώσει αυτή την καλλιτεχνική αντίθεση σε διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες καθώς το φως του ήλιου και τα φώτα της νύχτας μεταμορφώνουν διαρκώς την ατμόσφαιρα των έργων.
Παράλληλα, θέλοντας να συνδεθεί η εικόνα με τον ζωντανό κρητικό λόγο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο παραδοσιακός πολιτισμός θα έχει την τιμητική του. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μαζί τους από μια μοναδική μαντινάδα αφιερωμένη στη φιλοσοφία της παρέας και της τσικουδιάς, ως ένα αυθεντικό ενθύμιο από το «Άγιον Στάλαγμα».

Στα εγκαίνια στη LOTOS Open Art Gallery δεν θα έχει τα κλασικά light κρασιά και finger food που έχουμε συνηθίσει στις γκαλερί της Αθήνας. Θα δοκιμάσουμε αυθεντικό «Άγιον Στάλαγμα» κατευθείαν από την πηγή!
Σας περιμένω να το γευτούμε παρέα και να συζητήσουμε από κοντά.
Πληροφορίες Έκθεσης:
- Τοποθεσία: LOTOS Open Art Gallery, Σούγια Χανίων
- Ημερομηνία Εγκαινίων: 08 Αυγούστου στις 20.00
- Διάρκεια Έκθεσης: 08 Αυγούστου – 13 Σεπτεμβρίου 2026
- Είσοδος: Ελεύθερη (Ο χώρος λειτουργεί ελεύθερα όλο το 24ωρο)
- Για περισσότερες πληροφορίες:
- Η ιστοσελίδα μου:nikosbasias.com
- Instagram: https://www.instagram.com/nikos.basias.photography
- Facebook: https://www.facebook.com/mrsougia.chania
Ο Φωτογράφος
Νίκος Μπασιάς – Φωτογράφος και εκπαιδευτικός.
Ο Νίκος Μπασιάς γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει διεθνή σεμινάρια φωτογραφίας, έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει συμμετάσχει ως κριτής. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 6 ατομικές και 78 ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες. Ζει και δημιουργεί στα Χανιά.



