15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το ακούσαμε και αυτό! Ρηγμένα τα Χανιά επειδή έχουν τη σιγουριά της ΑΝΕΚ!

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά,

Το ακούσαμε και αυτό! Λίγο πριν την ανακοίνωση της έλευσης των Μινωικών κάποιοι έσπευσαν να πουν “καλώς να έρθουν” αφού “η Δυτική Κρήτη είναι ρηγμένη” επειδή έχει την σιγουριά της ΑΝΕΚ, μίας Χανιώτικης εταιρείας των οποίων η πλειοψηφία των μικρομετόχων καθώς και των εργαζόμενων είναι Χανιώτες!

Οι Μινωικές είναι ένας γίγαντας της ναυσιπλοϊας οι μετοχές της οποίας εξαγοράστηκαν σε ποσοστό 95% από τον Ιταλικό Όμιλο Γκριμάλντι, μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα τη Νάπολη.

Το πλοίο που έρχεται είναι πράγματι ένα κόσμημα και όλοι ευελπιστούν ότι ο ανταγωνισμός θα ευνοήσει τους καταναλωτές χαμηλώνοντας τις τιμές.

Αυτό όμως, πρέπει πρώτα να το δούμε στην πράξη να συμβαίνει.

Δε πρέπει να λησμονούμε ότι τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μια “ναυμαχία” ΑΝΕΚ και Μινωικών στη γραμμή της Αδριατικής με τεράστια κόστη και για τις δύο εταιρείες.

Το ζήτημα λοιπόν, έχει οικονομική σημασία, και δε σχετίζεται με το αν η Δυτική Κρήτη είναι ευνοημένη ή “ρηγμένη”, «αιφνιδιάζει» την ΑΝΕΚ σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρεί να εξέλθει από την κρίση, έχοντας αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της, αλλά πιέζεται, όπως όλος ο κλάδος, από τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Η είσοδος των Μινωικών με ένα πολύ μεγάλο πλοίο στα Χανιά, το «Mykonos Palace» (πρώην «Europa Palace»), εκτιμάται ότι θα μειώσει την επιβατική κίνηση αλλά και την κίνηση των φορτηγών που εξυπηρετεί η ΑΝΕΚ.

Προφανώς λοιπόν η είσοδος των Μινωικών στη γραμμή Χανιά – Πειραιά αφού έχει τη βούλα του ΣΑΣ είναι απόλυτα νόμιμη. Και θα είναι καλοδεχούμενη εφόσον οδηγήσει σε μία αύξηση της επιβατικής κίνησης μέσω πλοίων στη γραμμή Χανιά – Πειραιάς και σε μία μείωση των τιμών. Αυτό, θα είναι μία επιτυχία που θα δημιουργήσει οφέλη προς όλες τις πλευρές. Θα πρέπει να είναι το ζητούμενο.

Όμως μην είμαστε και αφελείς. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που αυτή τη στιγμή συγκρούονται με επίκεντρο τα Χανιά.

Να υπενθυμίσουμε ότι με δηλώσεις του από 29 Μαϊου ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την είσοδο των Μινωικών στη γραμμή Χανιά – Πειραιάς λέγοντας ότι με τη δρομολόγηση του νέου πλοίου σπάει το μονοπώλιο της γραμμής Πειραιάς-Χανιά.

Η κυβέρνηση, ως συνήθως, έσπευσε να θριαμβολογήσει περίπου λέγοντας ότι το Υπουργείο εξασφάλισε την ανάρτηση ελληνικής σημαίας στο πλοίο Μύκονος Palace αντί της ιταλικής και αυξημένη σύνθεση.

Το πλοίο έχει ήδη επανδρωθεί με ελληνικό πλήρωμα και όπως αναφέρεται σε σχετική επισήμανση “η δρομολογηση του θα είναι προς όφελος του ανταγωνισμού και του επιβατικού κοινού”.

Ας ελπίσουμε κι εμείς ότι αυτό θα αποδειχθεί αλήθεια παραμένοντας όμως πάντα υποψιασμένοι.

Με εκτίμηση,

"google ad"

Γιώργος Μανουσογιαννάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ